24. srpna 2023 • 22:04

Dinamo Záhřeb - Sparta 3:1. Zkrat po poločase, do odvety se ztrátou

Autor: iSport.cz, inf, ČTK
Vstoupit do diskuse
187
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
Nahlédněte do kabiny Třince: kdo sbírá auta a kdo by mohl být ekonom. Kacetl je...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sparta i přes vedení na konci první půle veze ze Záhřebu v play off o Evropskou ligu porážku 1:3. Kapitán Ladislav Krejčí sice v 39. minutě po domácí ruce proměnil penaltu, Dinamo ale vzápětí srovnalo. Pak Pražané prožili těžké dvě minuty na rozmezí 60. minuty, kdy dvakrát inkasovali. Za týden v Praze je tak čeká velmi těžký úkol. Pokud neotočí nepříznivý vývoj, propadnou do skupiny Konferenční ligy.



Českého mistra na stadionu Maksimir poslal do vedení v 39. minutě z penalty Ladislav Krejčí, ale před koncem prvního poločasu srovnal Dario Špikič a po necelé hodině hry dokonal obrat Dino Perič. Vzápětí přidal třetí branku domácích Luka Ivanušec. Domácí trenér Sergej Jakirovič, který v pondělí nahradil odvolaného Igora Biščina, tak prožil vítěznou premiéru.

Sparta nezdolala Dinamo ani ve třetím soutěžním utkání, v sezoně 2008/09 s ním v prvním kole Poháru UEFA (dnešní EL) dvakrát remizovala, do skupiny ale díky tehdejšímu pravidlu o gólech vstřelených na hřišti soupeře postoupili Záhřebané.

Mužstva se do 4. předkola EL dostala po neúspěchu v kvalifikaci Ligy mistrů; Dinamo ve 2. předkole vyřadilo Astanu, ale poté v další fázi nestačilo na AEK Atény, zatímco Sparta neuspěla v dramatické domácí odvetě na penalty s FC Kodaň.

V brance Dinama už podle očekávání chyběl kapitán Livakovič, který je na odchodu do Fenerbahce Istanbul. Nahradil ho Nevistič, pro něhož to byl soutěžní debut v sezoně. Dánský trenér Sparty Priske postavil očekávanou sestavu, pouze na pozici hrotového útočníka překvapivě dostal přednost Olatunji na úkor Kuchty. Nigerijský hráč si připsal první start za Spartu v zahajovací jedenáctce.

Domácí zahrozili už po necelých dvou minutách, Petkovič přistrčil míč Baturinovi a jeho prudká rána zpoza vápna skončila na tyči. Poté se dlouho nic zajímavého nedělo, v 36. minutě ale Birmančevič nacentroval do vápna a Perič v souboji s Krejčím zahrál rukou. Po chvilce vstoupil do hry videorozhodčí a italský sudí Guida po zhlédnutí opakovaných záběrů nařídil pokutový kop. K němu se postavil Krejčí a sparťanský kapitán na rozdíl od penaltového rozstřelu s Kodaní nezaváhal.

Před koncem první půle ale hosté o vedení přišli. Kairinen ztratil na půlící čáře míč, Petkovič se vydal do rychlého protiútoku a Špikič zakončením na vzdálenější tyč překonal vyběhnutého Vindahla.

Zkraje druhého dějství se k balonu dostal v šestnáctce Olatunji, jenže obránce Moharramí jeho střelu zblokoval na roh. Na opačné straně zamířil Baturina před vápnem nad.

V 58. minutě vítěz posledních šesti ročníků chorvatské ligy otočil skóre. Vindahl zastavil hlavičku Petkoviče i dorážku Ivanušice, proti Peričovi byl ale už bezmocný. Za další tři minuty domácí udeřili potřetí. Ivanušec si vyměnil balon s Ljubičičem a přízemní střelou na vzdálenější tyč se nemýlil. V další šanci Ivanušec těsně minul, poté zakončil podobně i střídající Stojkovič.

V 79. minutě se na hranici malého vápna dostal míč ke zcela osamocenému Kuchtovi, ale jeho slabý pokus skončil v náruči Nevističe. Tečovaná střela dalšího příchozího sparťana z lavičky Laciho skončila vedle.

Sparta nedokázala zvítězit v pohárech posedmé za sebou a od sezony 2012/13 nevyhrála venku v předkolech pohárů 17 utkání v řadě. Dinamo doma v pohárech s českými týmy neprohrálo ani pátý zápas.

 

Góly

Domácí: 44. Špikić, 58. Perić, 61. Ivanušec

Hosté: 38. Krejčí

Sestavy

Domácí: Nevistić – Moharrami, Ristovski, Perić (88. B. Šutalo), Ljubičić – Mišić, Bulat (76. Sučić) – Špikić (65. Emreli), Baturina (65. Stojković), Ivanušec (86. Mychajličenko) – Petković (C).

Hosté: Vindahl – Sörensen, Panák, Krejčí (C) – Wiesner, Sadílek (69. Laçi), Kairinen, Zelený (82. Ryneš) – Birmančević (69. Pešek), Olatunji (62. Kuchta), Haraslín (62. Minčev).

Karty

Domácí: Baturina

Hosté: Laçi

Rozhodčí

Guida – Bindoni, Tegoni (ITA)

Stadion

Stadion Maksimir, Záhřeb

AC Sparta Praha Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
187

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud