9. listopadu 2023 • 20:40

Slavia - AS Řím 2:0. Skalp favorita! Sešívaní mají jistotu jara v Evropě

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
35
TOP VIDEA
SESTŘIH: Slovácko - Sparta 2:4. Letenští jsou o krok blíž k titulu, zářil Kuchta
SESTŘIH: Plzeň - Mladá Boleslav 3:0. Jasná záležitost, hosté se zvedli až v závěru
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slavia porazila ve 4. kole skupinové fáze Evropské ligy AS Řím 2:0 a má jistotu účasti v jarní části evropských pohárů. Za úžasným výsledkem si šla od prvních minut, na hřišti byla aktivnější, gól však dlouho nepřicházel. V 50. minutě ale po přihrávce Mojmíra Chytila zacílil do odkryté branky Václav Jurečka, jenž s trochou štěstí propašoval míč přes obránce AS. Výsledkovou pojistku a druhou branku dodal čtvrt hodiny před koncem přesnou střelou z hranice vápna Lukáš Masopust.



Slávisté získali jistotu, že skončí ve skupině nejhůře na třetím místě, které znamená na jaře účast v nižší Evropské konferenční lize. Český vicemistr je zároveň už jen krok od postupu do vyřazovací fáze Evropské ligy. Před třetím Servette Ženeva mají Pražané, kteří prošli do jarní části pohárů potřetí za poslední čtyři sezony, pětibodový náskok. V dalším duelu skupiny 30. listopadu nastoupí Slavia na stadionu posledního celku tabulky Tiraspolu.

Pražané v pohárech zdolali italského soupeře po osmi zápasech a částečně napravili nedělní ligovou porážku 1:2 s Plzní. Slávisté zopakovali domácí vítězství 2:0 nad Římany z roku 1996, kdy po následné venkovní prohře 1:3 po prodloužení slavně prošli do semifinále tehdejšího Poháru UEFA.

Trenér červenobílých Trpišovský udělal čtyři změny v základní sestavě oproti utkání s Plzní. Do zahajovací jedenáctky naskočili obránci Holeš s Masopustem, Douděra a teprve podruhé za poslední měsíc Jurečka. Římané nastoupili v očekávaném složení a nasadili i největší hvězdu Lukakua, který přispěl gólem k výhře v úvodním vzájemném souboji. Na lavičce AS chyběl trenér Mourinho, slavný portugalský kouč si odpykal poslední část čtyřzápasového trestu za chování po prohraném finále minulého ročníku.

Na slávistech bylo od úvodu vidět, jak moc chtějí odčinit nedělní porážku s Plzní. Vršovičtí začali náporem a celou první půli měli trvalou převahu. Aktuálně sedmý tým italské ligy se s vypětím sil bránil, do vyložených šancí ale aktivní domácí příliš nepouštěl.

Jedinou velkou možnost úvodního dějství měl v 27. minutě Chytil, který převzal Zafeirisovu přihrávku, obtočil se kolem obránce, ale v těžké pozici přestřelil. Lukaku, jenž při minulé návštěvě Edenu v roce 2019 přispěl brankou k vítězství Interu Milán 3:1 v Lize mistrů, se za celou první půli stejně jako ostatní spoluhráče k ohrožení gólmana Mandouse nedostal.

Slávisté začali aktivně i druhý poločas a v 50. minutě otevřeli skóre. Masopustovu hlavičku po Provodově centru ještě gólman Svilar vyrazil, ale dobíhající Chytil posunul pod sebe na Jurečku, který přes padajícího Ndicku dotlačil balon za čáru. Devětadvacetiletý útočník skóroval teprve podruhé od konce září.

Římané mohli prakticky ihned odpovědět, Belottiho střelu ze strany ale chytil Mandous. V 62. minutě postupovali Pražané do přečíslení dvou na jednoho, Chytil však po Jurečkově přihrávce nezakončil. Za chvíli měli domácí po dalším brejku ještě blíže k pojistce, Provodu střelu na vzdálenější tyč s námahou vytáhl na roh Svilar.

Druhý gól přidali nadšeně hrající Pražané v 74. minutě. Oscar před vápnem přenesl míč na Masopusta a ten skákavou střelou k zadní tyči zvýšil. Třicetiletý defenzivní univerzál navázal na branku z úvodního utkání skupiny při vítězství 2:0 v Ženevě.

Domácí pak mohli přidat ještě další gól. Střídající Van Buren ale ve třetí minutě zblízka Svilara neprostřelil a nizozemský útočník pak neuspěl ani v úniku. Pražany to už ale mrzet nemuselo. Římané, kteří vloni ovládli první ročník Evropské konferenční ligy, nevyhráli ani ve čtvrtém pohárovém utkání na české půdě.

Trpišovský: S hodnými kluky nic nevyhrajete. Mourinho řekl, že za blamáž AS může on
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 49. Jurečka, 74. Masopust

Hosté:

Sestavy

Domácí: Mandous – Masopust (78. Vlček), Ogbu, Holeš – Douděra, Zafeiris (78. P. Ševčík), Oscar, Bořil (C) – Jurečka (87. Wallem), Chytil (90+6. Hromada), Provod.

Hosté: Svilar – Çelik, Llorente (77. Sanches), Ndicka, G. Mancini (C) – Bove, Paredes (84. J. Costa), Aouar (46. Cristante) – Belotti (68. Dybala), Lukaku, El Shaarawy (46. Karsdorp).

Náhradníci

Domácí: Kolář, Sirotník, Tijani, Wallem, Van Buren, Dumitrescu, Ševčík, Ogungbayi, Hromada, Vlček, Tomič, Zachoval

Hosté: Patrício, Boer, Cristante, Karsdorp, Sanches, Dybala, Pagano, Pisilli, Cherubini, Costa

Karty

Domácí: Masopust, P. Ševčík, Van Buren

Hosté: Paredes, Ndicka

Rozhodčí

Letexier – Mugnier, Rahmouni – Batta

Stadion

Fortuna Arena, Praha-Vršovice

Návštěva

19265 diváků

SK Slavia Praha Vše o klubu ZDE

Skupina G

Z V R P Skóre B
1. Slavia 6 5 0 1 17:4 15
2. AS Řím 6 4 1 1 12:4 13
3. Servette FC 6 1 2 3 4:13 5
4. Tiraspol 6 0 1 5 5:17 1

Vstoupit do diskuse
35

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud