Jiří Fejgl
14. března 2024 • 05:00

Motivace na Anfieldu? Stačí šlápnout na trávník. Liverpool vyšle Salaha

Autor: Jiří Fejgl
Vstoupit do diskuse
5
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z LIVERPOOLU | Mission Impossible startuje. Sparta dorazila do Liverpoolu, jemuž se v prvním utkání osmifinále Evropské ligy poklonila po skóre 1:5. Tentokrát ji čeká zápas v červeném kotli. „Úžasné místo,“ přikývl trenér Brian Priske, když přišla řeč na stadion Anfield Road. „Motivovat se není potřeba,“ doplnil.



I znak může být legenda. V tomhle případě to platí bez přehánění. Je jakýmsi dopingem pro domácí a hrozbou pro soupeře - tentokrát Spartu. Visí nad vchodem na hřiště, tady do něj Liverpoolští pro štěstí praští.

Pak půjdou zničit českého mistra, což už se jim ostatně povedlo v prvním utkání osmifinále Evropské ligy. V Praze vyhrál Liverpool 5:1, o postupujícím je - při vší úctě k týmu Briana Priskeho - rozhodnuto.

To si myslí i v Anglii. Vždyť na tiskové konferenci s Jürgenem Kloppem padla jen jedna otázka na čtvrteční duel. Jinak se řešil letní návrat sportovního manažera Michaela Edwardse či připravenost Mohameda Salaha. Tým ho bude potřebovat, protože je stále ve hře o další tři trofeje (Carabao Cup už získal).

„Nejsem si jistý, jestli by měl hrát devadesát minut. Ale je připravený začít. Je tu dalších deset zápasů Premier League a doufejme, že další v pohárech. A všechny jsou stejně důležité,“ vyhlásil Klopp.

Přes průběžné skóre to platí i pro sparťany. Vždyť hrají na Anfieldu, jednom z TOP stadionů světa. Před ním si přece mohou prohlédnout sochu proslulého trenéra Billa Shanklyho, jednoho z mužů, který Liverpool postrčil v šedesátých letech mezi elitu.

A především se proslavil větou: „Fotbal není otázka života a smrti, fotbal je mnohem důležitější.“

Sparťané navíc potřebují nadějné skóre i vývoj. Poslední dny v jejich podání nejsou zrovna přepychové. Po prohře s Liverpoolem (při něm hra snesla aspoň v některých aspektech měřítka), nastal propadák v Plzni. Na západě Čech už se nenašla jediná polehčující okolnost. Šlo o výsledkový i herní debakl.

„Určitě je těžké sem přijet po takových výsledcích, ale hned jak tady šlápnete na trávu, tak… Pokud by vás to nemotivovalo, máte problém,“ pronesl Priske. „Nikdo nechce prohrát, nikdo není spokojený, ale náš job je zůstat v klidu, v kritice být konstruktivní. V tomto ročníku je hodně dobrých věcí, jeden dva zápasy to nemohou změnit. V Evropě mámě jednu z nejlepších sezon,“ upozornil.

Článek pokračuje pod grafikou

Ano, postup do osmifinále (především překonání Galatasaraye Istanbul) je chvályhodný. Je však zřejmé, že slušný dojem z Anfieldu by nebyl k zahození. Každopádně k němu nepřispěje jeden z klíčových mužů. Asger Sörensen je zraněný, mimo hru jsou také záložníci David Pavelka s Jakubem Peškem.

I tak se dá čekat, že Priske nebude experimentovat, vsadí na vyzkoušené. To domácí sestava je takový rébus. Liverpool je vlastně v dalším kole, o víkendu hrál v lize s Manchesterem City, v neděli je čekají ve čtvrtfinále FA Cupu United.

„Stejně jako před prvním zápasem je těžké předvídat sestavu. Nevím, kdo nastoupí, ale jejich nastavení mysli se nezmění. Vždy chtějí vyhrát,“ řekl Priske.

To se ukázalo už v Praze.

Liverpool F.C. Vše o klubu ZDE

AC Sparta Praha Vše o klubu ZDE

Góly

Domácí: 7. Núñez, 8. Clark, 10. M. Saláh, 14. Gakpo, 48. Szoboszlai, 55. Gakpo

Hosté: 42. Birmančević

Sestavy

Domácí: Kelleher – Bradley, Jo. Gomez (46. Tsimikas), Quansah (66. van Dijk), Robertson (C) – Clark (73. Musialowski), Endó (46. McConnell), Szoboszlai – M. Saláh, Núñez (46. Elliott), Gakpo.

Hosté: Vindahl – Vitík, Zelený, Krejčí ml. (C) – Preciado, Laçi (58. Sadílek), M. Solbakken (74. Vydra), Kairinen, Ryneš (46. Panák) – Birmančević (66. Tuci), Kuchta (58. Haraslín).

Náhradníci

Domácí: Mrozek, Adrián, van Dijk, Díaz, Mac Allister, Elliott, Tsimikas, Gordon, McConnell, Koumas, Danns, Musialowski

Hosté: Vorel, Surovčík, Olatunji, Karabec, Tuci, Sadílek, Mejdr, Haraslín, Vydra, Panák, Wiesner, Ševčík

Karty

Domácí: Quansah, Klopp - trenér

Rozhodčí

Dias (POR) – Soares (POR), Ribeiro (POR)

Stadion

Anfield Road, Liverpool

Vstoupit do diskuse
5

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud