18. dubna 2024 • 23:49

Schick s Kovářem slaví postup přes West Ham, Liverpool i Benfica končí

Autor: iSport.cz, ČTK, inf
Vstoupit do diskuse
7
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Leverkusenu s Kovářem a Schickem remizovali 1:1 na hřišti West Hamu a postoupili do semifinále Evropské ligy. Bergamo vyřadilo Liverpool. Zápas mezi Marseille a Benfikou rozhodly až penalty, které dopadly úspěšně pro francouzský tým. 



Fotbalisté Leverkusenu v odvetě remizovali 1:1 na hřišti West Hamu a v součtu s úvodním vítězstvím 2:0 prošli do semifinále Evropské ligy. K postupu přispěli i brankář Matěj Kovář a útočník Patrik Schick, na druhé straně nechyběli v základní sestavě záložník Tomáš Souček s obráncem Vladimírem Coufalem. Bayer se v další fázi utká s AS Řím, který v italském derby po výhře 1:0 venku zdolal AC Milán i doma 2:1.

Bergamo proti favorizovanému Liverpoolu navzdory dnešní domácí prohře 0:1 udrželo náskok díky triumfu 3:0 na hřišti soupeře. Atalantu čeká v semifinále lepší z dvojice Marseille - Benfica Lisabon, jejichž souboj dospěl za stavu 1:0 do prodloužení.

Leverkusen nastoupil k prvnímu zápasu po nedělním zisku premiérového titulu v německé lize, na Olympijském stadionu v Londýně ale nezačal dobře. Ve 13. minutě se Antonio dostal ve vápně k centru dřív než brankář Kovář a hlavou prodloužil míč do sítě.

„Kladiváři“ byli lepším týmem a trenér Alonso zareagoval dvojitým poločasovým střídáním, které znamenalo konec v utkání pro Schicka. Ve druhé půli se hra vyrovnala a londýnský celek na další gól znamenající prodloužení nedosáhl. Naopak v 89. minutě srovnal tečovanou střelou Frimpong a Leverkusen neprohrál ani 44. soutěžní utkání v sezoně, čímž v rámci pěti elitních evropských lig překonal rekord Juventusu z ročníku 2011/12.

Článek pokračuje pod grafikou.

West Ham nenapodobí předloňskou semifinálovou účast v Evropské lize ani loňský triumf v Konferenční lize, naopak Bayer je v semifinále EL podruhé za sebou. Mezi nejlepšími čtyřmi celky soutěže jsou i Bayern Mnichov a Dortmund v Lize mistrů, německý fotbal tak má v pohárové sezoně tři celky v semifinále poprvé od ročníku 1994/95, kdy se to povedlo stejným klubům.

Liverpool se ujal v Bergamu vedení už v sedmé minutě díky Salahově penaltě, další branky už ale nepřidal. Posledním anglickým pohárovým zástupcem tak zůstává Aston Villa v Konferenční lize. Atalanta je v semifinále evropského poháru po 36 letech a teprve podruhé v historii.

AS Řím v souboji dvou týmů, které se v průběhu soutěže utkaly s pražskou Slavií, vedl už v 22. minutě 2:0. Nejprve Mancini dorazil Pellegriniho střelu do tyče a navázal na svou trefu z úvodního duelu. Následně zvýšil přesným obstřelem Dybala. V 31. minutě dostal červenou kartu Celik za skluz na Leaa, „Vlci“ ale náskok i v oslabení udrželi. Až v závěru dokázal snížit Gabbia.

Římané si zahrají semifinále evropského poháru počtvrté v řadě. Loni došli v Evropské lize až do finále, před dvěma lety ovládli Konferenční ligu.

Marseille doma smazala ztrátu 1:2 z úvodního duelu v 79. minutě po Moumbagnově gólové hlavičce. Stav 1:0 vydržel přes prodloužení až do penaltového rozstřelu. Za Benficu neuspěli v první sérii Di María a ve čtvrté Antonio Silva, Marseille tak stačily k vítězství pouze tři úspěšné pokusy.

Semifinálová utkání jsou na programu 2. a 9. května.

Semifinálová utkání jsou na programu 2. a 9. května.

Góly

Domácí: 13. Antonio

Hosté: 89. Frimpong

Sestavy

Domácí: Fabiański – Coufal (84. Johnson), Zouma (C), Akird (45+2. Ogbonna), Cresswell – Ward-Prowse, E. Álvarez (84. Cornet), Souček – Bowen, Antonio, Kudus.

Hosté: Kovář – Stanišić, Kossounou (29. Tapsoba), Tah (C), Hincapié – Xhaka, E. Palacios – Tella (46. Frimpong), Wirtz (87. Andrich), Grimaldo (68. A. Adli) – Schick (46. Boniface).

Náhradníci

Domácí: Anang, Casey, Cornet, Ings, Johnson, Knightbridge, Mubama, Ogbonna, Orford, Simon-Swyer

Hosté: Adli, Andrich, Arthur, Boniface, Frimpong, Hofmann, Hrádecký, Izekor, Lomb, Puerta, Tapsoba

Karty

Domácí: Billy McKinlay (č), Antonio, Bowen, Coufal

Hosté: Kossounou, E. Palacios, Kovář, A. Adli

Rozhodčí

Sánchez – Cabañero, Prieto (ESP)

Stadion

London Stadium, Londýn

Góly

Domácí:

Hosté: 7. M. Saláh

Sestavy

Domácí: Musso – Djimsiti, Hien, Kolašinac – Zappacosta, de Roon, Éderson (74. Pašalić), Ruggeri – Koopmeiners, Mirančuk (80. Lookman) – Scamacca (74. De Ketelaere).

Hosté: Alisson – Alexander-Arnold (72. Jo. Gomez), Konaté, van Dijk, Robertson (80. Danns) – Szoboszlai (67. Elliott), Jones, A. Mac Allister – M. Saláh (67. Núñez), Gakpo, Díaz (67. Jota).

Náhradníci

Domácí: Carnesecchi, Rossi, Adopo, Bakker, Bonfanti, De Ketelaere, Hateboer, Holm, Lookman, Pašalić, Tolói, Touré

Hosté: Adrián, Kelleher, Clark, Danns, Jota, Elliott, Endó, Gomez, Gravenberch, Quansah, Tsimikas, Núñez

Karty

Domácí: Hien, Koopmeiners, Zappacosta

Rozhodčí

Letexier – Mugnier, Rahmouni (FRA)

Stadion

Gewiss Stadium, Bergamo

Góly

Domácí: 12. G. Mancini, 22. Dybala

Hosté: 85. Gabbia

Sestavy

Domácí: Svilar – Çelik, G. Mancini, Smalling, Spinazzola – Pellegrini (C) (82. Angeliño), Paredes, Bove (81. Sanches) – El Shaarawy, Lukaku (29. Abraham), Dybala (43. Llorente).

Hosté: Maignan – Calabria (C) (46. Reijnders), Gabbia, Tomori, Hernández – Musah (69. Florenzi), Binnásir (40. Jović) – Pulišić (69. Okafor), Loftus-Cheek (46. Chukwueze), Leão – Giroud.

Náhradníci

Domácí: Patrício, Boer, Karsdorp, Llorente, Zalewski, Angeliño, Sanches, Aouar, Baldanzi, Costa, Abraham, Azmún

Hosté: Sportiello, Nava, Thiaw, Florenzi, Bartesaghi, Adli, Reijnders, Chukwueze, Terracciano, Zeroli, Jović, Okafor

Karty

Domácí: Çelik (č)

Hosté: Gabbia, Y. Adli, Jović, Calabria, Tomori, Hernández

Rozhodčí

Marciniak – Listkiewicz, Kupsik (POL)

Stadion

Stadio Olimpico, Řím

Góly

Domácí: 79. Moumbagna

Hosté:

Sestavy

Domácí: P. López – Mbemba (46. Murillo), Balerdi, Gigot (100. Dou), Soglo – Ndiaye (75. Correa), Kondogbia, Harít, Únáhí (59. Luis Henrique), Veretout – Aubameyang.

Hosté: Trubin – Aursnes, Otamendi, A. Silva, Ale. Bah – Neves, Florentino – Ra. Silva (102. Cabral), Neres (61. João Mário), Tengstedt (61. Kökçü) – Di María.

Náhradníci

Domácí: Blanco, Moumbagna, Correa, Henrique, Said M'Madi, Dou, Murillo

Hosté: Soares, Gomes, Carreras, Morato, Cabral, Kökçü, João Mário, Rollheiser, Leonardo, Gouveia, Spencer

Karty

Domácí: Mbemba, Harít, Gigot

Hosté: A. Silva, Di María, Kökçü, Florentino

Rozhodčí

Zwayer – Lupp, Achmüller (GER)

Stadion

Stade Vélodrome, Marseille

Vstoupit do diskuse
7

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud