30. září 2021 • 09:45

Feyenoord před Slavií: daleko za rivaly, problémy se stadionem i úspory

Autor: jp
Vstoupit do diskuse
1
  • Video se připravuje ...

    Z Kolumbijce Luise Sinisterry jde strach, Guus Til má bundesligové zkušenosti, pak jsou tu zkušení Brian Linssen a Jens Toornstra nebo šestnáctiletý supertalent Antoni Milambo, kterému v klubu všichni říkají „Mimi“. Ale také velké finanční problémy, které Feyenoord Rotterdam omezují, aby mohl lépe konkurovat Ajaxu nebo PSV a zpožďují taky dohodnutou modernizaci stadionu De Kuip. Ta už totiž měla běžet… Co trápí soupeře Slavie v Konfereční lize?

  • Daleko za Ajaxem. I za PSV

    V novém tisíciletí je to takhle: PSV Eindhoven deset titulů, Ajax osm a po jednom Twente, Alkmaar a Feyenoord. Největší finanční a sportovní sílu má aktuálně Ajax, semifinalista Ligy mistrů před dvěma lety a finalista Evropské ligy z května 2017. Následuje Eindhoven a pak je dlouho ticho. Klasická „Velká trojka“ se sice i díky tradici a historii relativně drží, ale v tabulce ji celkem tradičně narušuje ambiciózní Alkmaar. AZ přitom nedotují velcí sponzoři i proto, že jeden z hlavních mecenášů DSB Bank zkrachovala, s penězi na provoz dokonce pomáhají jeho fanoušci.

    Jak je na tom současný Feyenoord?Foto Profimedia.cz

  • Finanční nesnáze zpožďují stavbu stadionu

    De Kuip je jedním z nejslavnějších stadionů v Evropě, hotová pýcha Nizozemska. Jenže stárne, poslední rekonstrukce proběhla v roce 1999 kvůli hostitelství EURO 2000. Už loni měla začít výstavba nového stadionu s tím, že bude stát na podobném místě, šoupne se jen lehce na přilehlé pozemky. Jenže kvůli chybějícím financím je začátek prací odložen na příští rok s plánem dokončení na jaře, nebo v létě 2025. Má to stát v přepočtu skoro dvanáct miliard korun, podílí se na tom investoři, město Rotterdam a na další část si klub bere úvěry.

    Fanoušci Feyenoordu vyhlížejí nový stadionFoto Profimedia.cz

  • Pohyby v kádru? Úspory

    To, co velmi souvisí s prioritou nového stadionu, je tvorba kádru Feyenoordu. Za poslední dva roky byl nejnákladnějším nákupem stoper Francesco Antonucci z rezervy Monaka za asi dva miliony eur, celkově za toto období klub zaplatil už jen za dalších pět hráčů, všechno kolem jednoho milionu eur. Současné opory pocházejí z dřívějších, přece jen veselejších časů. Luise Sinisterru vykupoval Feyenoord před třemi lety z Once Caldas za dva miliony eur, kapitán Jens Toornstra už je v klubu sedm let, Bryan Linssen přišel před rokem zadarmo, Guus Til je na hostování ze Spartaku Moskva.

    Stoper Feyenoordu Francesco AntonucciFoto Profimedia.cz

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina H
Články odjinud


Články odjinud