Radek Špryňar
16. dubna 2022 • 04:40

Slzy a zmar, Mandous musí ustát těžké chvíle. Na odpis ve Slavii ale není

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Udělal šílenou hrubku a Slavii katapultoval z Konferenční ligy. Aleš Mandous měl okamžitě slzy v očích. Rukavicemi si je otíral z tváře. Věděl, že selhal. „Kluky jsem potopil,“ naříkal. Odveta s Feyenoordem (1:3) měla být velkou oslavou postupu do semifinále. Nebyla. Zbyl jen zmar a lítost nad promarněnou šancí. Chybujícího gólmana podržel trenér Jindřich Trpišovský i fanoušci. Teď musí ustát nejtěžší chvíle v kariéře. Slavia na něj totiž bude spoléhat v závěru ligové sezony, kdy se bude prát o titul.



Začalo to v Maďarsku. V kvalifikaci o Ligu mistrů na trávníku Ferencvárose. Vzpomínáte? Taras Kačaraba doběhl míč, v pádu jej poslal Ondřeji Kolářovi a ten promáchl… Kruh se - až krutě symbolicky - uzavřel ve čtvrtek. V boji o semifinále Konferenční ligy, kam Slavia v létě propadla po dalším neúspěchu v předkole Evropské ligy s Legií Varšava, zase fatálně zkratoval Aleš Mandous. Za stavu 1:1 znetvořil uvnitř šestnáctky rozehrávku takovým způsobem, že se kopl do druhé nohy a nabil na vítěznou branku Cyrielu Dessersovi.

„Hodně to s námi otřáslo. Chtěl bych se omluvit všem klukům, kteří jsou skvělí, a já je takhle potopil,“ neschovával se smutný hrdina.

Leč stalo se.

Ihned na trávníku se mu dostalo ohromné podpory. Jedné dokonce kuriózní. Po zkratu Mandouse chlácholil hlavní rozhodčí Deniz Aytekin. Nezanevřeli na něj fanoušci. Po tradiční závěrečné děkovačce hromově vyvolávali jeho jméno. „Moc to pro mě znamená,“ sykl.

Nálož nedostal ani od trenéra. „Stalo se, co se stalo, jinak paradoxně odchytal skvělý zápas. Byl to jeden z jeho nejlepších výkonů, až na tu jednu situaci,“ vzpomněl Jindřich Trpišovský na gólmanovy zákroky proti sólovým nájezdům nizozemského rivala. „Gólmani můžou třeba 199 z 200 situací vyřešit skvěle, pak jednu zkazí a je z toho tohle,“ dodal.

A ještě jedno konejšení zaznělo. Od kamaráda z reprezentace Tomáše Vaclíka. „I ti nejlepší na světě někdy udělají chybu, která stojí tým konečný výsledek. U nás brankářů je to ale bohužel nejvíc vidět. Drž se Mandy, jsi skvělý gólman,“ napsal v pátek na Twitter.

Ano, drž se. V závěrečném vzkazu je schováno mnohé.

S blížícím se koncem ročníku totiž bude Slavia potřebovat sebevědomého gólmana. Borce do nepohody. Psychicky vyrovnaného připraveného chlapa, který bude v důležitých chvílích tahat z kapsy bezchybné zákroky.

Momentálně to vypadá, že takového nemá. Třeba i proto, že jasnou jedničku trenérský štáb neurčil. „Hráči se s tím musí vyrovnat, Slavia je velký klub, konkurence je nutná,“ odvětil Trpišovský.

I navzdory kritickému omylu s Feyenoordem to podle zdrojů Sportu vypadá, že v závěru FORTUNA:LIGY bude ve větších pracovních vytížení Mandous. Dokonce, pokud se nedopustí dalšího přehmatu, by se mohl paradoxně stát jasným číslem jedna. U trenérského týmu je v brankářské hierarchii pořád o stupeň výš.

I proto, že právě rodák z Nekmíře v Plzeňském kraji, je uvažovanou budoucností Slavie. S Kolářem se pro další měsíce už tolik nepočítá. V létě se plánuje, že klub v případě adekvátní nabídky opustí. Touží po zahraničním angažmá a vedení Slavie mu nebude stát v cestě.

Otázka proto zní, zda Mandous ze čtvrtečního karambolu vyjde „živý“. Je důvodné si myslet, že by to mohlo vyjít. Z vlastní děsivé zkušenosti moc dobře ví, že sportovní horory, na rozdíl od těch v reálném životě, nejsou až tak podstatné…

V neděli se Slavia představí v devětadvacátém kole FORTUNA:LIGY v Jablonci. Bude extrémně zajímavé sledovat, kdo se postaví do branky a jak si povede.

Od neděle se úřadující šampion soustředí jen na ligu, kterou vede o bod před Plzní.

SK Slavia Praha Vše o klubu ZDE

Weber o hádce Slávistů: Talovierov se ještě učí, nebylo to hezké gesto
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina H
Články odjinud


Články odjinud