Radek Špryňar
21. července 2022 • 10:35

Nástrahy pro Slavii: umělka a tvrdší míče. Kouč varuje před podceněním

Vstoupit do diskuse
5
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pod majestátní skálou The Rock, signifikantním znamením maličkého Gibraltaru, se Slavia pustí do první sezonní partie. V teplu jihu Pyrenejského poloostrova zahájí druhé předkolo Konferenční ligy proti místnímu St Joseph´s FC. Vítězství je povinností. Jiný výsledek, byť remízový, by byl hned na úvod ročníku označen za absolutní selhání. „Kdyby tady byla sopka nebo Marťani, musíme hrát stejně. Doufám, že si hráči uvědomují, že jejich výkon může ovlivňovat postavení v týmu do dalších zápasů,“ varuje před podceněním trenér Jindřich Trpišovský. Hrát se bude na rizikové umělé trávě.



Pozměněná parta okolo lídra Tomáše Holeše má jednu jistotu. V Evropě bude hrát buď Konferenční ligu, nebo nic. Český koeficient v posledních letech pochroumán řadou klubových selhání je nedostatečný k tomu, aby se vicemistr mohl poprat o Evropskou ligu, a už vůbec ne o Ligu mistrů. Časy hojnosti jsou pryč. Nikde není psáno, že nenávratně, nicméně realita je momentálně taková. Nepříznivá.

Slavia za to moc nemůže, v Evropě se v uplynulých čtyřech letech činila. Třikrát došla do čtvrtfinále některého z pavouků. Dvakrát se jednalo o Evropskou ligu, jednou o tu Konferenční. V posledním případě šlo zrovna o minulou sezonu. Před dvojzápasem s Feyenoordem byli sešívaní dokonce označováni společně s AS Řím za největšího favorita nově vzniklé soutěže pod hlavičkou UEFA. Snili o historickém počinu. S očima stydlivě těkajícíma a s tichým hlasem o tom nesměle vyprávěli na setkáních s novináři.

Nepovedlo se.

Feyenoord zaslouženě postoupil mezi nejlepší čtyři, narazil až ve finále… Ano, na AS Řím. V Konferenční lize se bude Slavia pohybovat i letos.

Tedy možná.

Nejprve se musí vymotat ze sítí kvalifikace. Až triumfy ve třech po sobě jdoucích dvojzápasech ji teprve katapultují do základní skupiny.

Slavia na Gibraltaru: Pěšky přes hranice, v hotelu bez proudu. Jak jsou na tom zranění?
Video se připravuje ...

Na úvod by mělo jít o srandu. Soupeř je neznámý. Malý rozpočtem. Ještě menší územní rozlohou. Vždyť Gibraltar, kde sídlí St Joseph´s FC, je třetí nejmenší země planety.

Slavia si přijela pro snadnou výhru. Nic jiného se nebere!

„Musíme hrát za Slavii, na zápas se budou koukat lidi v televizi, kvůli tomu tady jsme, kvůli fotbalu. Kdyby tady byla sopka nebo Marťani, musíme hrát stejně. Věřím tomu, že jsme nastavení a s koncentrací nebude problém. Hráči vědí, že hrají za Slavii a je začátek sezony. Prošli jsme přípravou, je tu velká konkurence a jsem přesvědčený, že hráči si uvědomují, že jejich čtvrteční výkon může ovlivňovat jejich postavení v týmu do dalších zápasů,“ celkem přísně se rozvyprávěl kouč Jindřich Trpišovský.

Bude se hrát na umělé trávě, na užším hřišti vyhovující urputně bránícímu soupeři, ke všemu v Česku s nevyzkoušenými míči značky Mitre. I s těmito drobnými odchylkami si Slavia musí poradit.

„Tyto balony se hodně používají v Anglii, hlavně v nižších soutěžích. Dřív se s nimi hrála anglická liga a hrály s nimi Blšany. Nevím, jak jsou na tom tyhle, ale ty míče v minulosti hodně plavaly, byly tvrdší. Říkalo se, že byly dělané speciálně pro anglický fotbal a pro hlavičkáře,“ prokazuje znalosti Trpišovský.

Víc než tvrdost míčů, mu dělá starosti umělá tráva. Možnost zranění na specifickém terénu je z logiky věci vyšší. „Nemáme dobré zkušenosti s přechody mezi trávou a umělou trávou, proto jsme první kontakt nechali až na předzápasový trénink. Je něco jiného, když si na umělku zvyknete a jste na ní pořád, než když přecházíte. Nechceme nic riskovat směrem ke zbytku sezony. Každý trénink, každá změna směru, každý kontakt je na umělé trávě jiný, obzvlášť teď v horku. Navíc je každý typ umělé trávy jiný. Věříme, že máme takovou kvalitu a nastavení, že se obejdeme bez riskování zranění na umělé trávě v Praze,“ praví slávistický kouč.

Gibraltarské nástrahy existují, vážné potíže by ale způsobit neměly. Respektive nesmí. V dalším kole už čeká na Slavii mnohem věhlasnější nepřítel - Panathinaikos Atény. Tam už půjde sranda stranou.

Zápas Slavie na O2 TV Sport 

Studio k zápasu startuje v 18:30 hodin. Moderátor David Sobišek přivítá jako hosty Antonína Rosu, experta stanice O2 TV Sport, a také brankáře Slavie Přemysla Kováře. Přímo z Gibraltaru bude aktuální informace přinášet reportérka Denisa Doležalová. Samotným přímým přenosem pak provede komentátorské duo ve složení Tomáš Radotínský a Václav Pilný.

SK Slavia Praha Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
5

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina H
Články odjinud


Články odjinud