Radek Špryňar
13. října 2022 • 04:50

Venkovní bída a absence opor: Slavia chystá změny. Ale... Vypadl i Douděra?

Autor: Radek Špryňar, inf
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z KLUŽE | Tahle bilance straší. Je totiž k uzoufání. V deseti sezonních venkovních duelech Slavia brala plný bodový zisk jen čtyřikrát, a to včetně exhibičního vystoupení v Gibraltaru v druhém předkole Konferenční ligy proti St Joseph's. Celkem to dělá podprůměrnou úspěšnost čtyřiceti procent. Ve čtvrtek se pustí v Kluži do jedenáctého klání. Je třeba přehodit výhybku. Trenér Jindřich Trpišovský chystá změny v sestavě i úpravy ve způsobu hry.



V domácí soutěži vyrazila Slavia k šesti zápasům na cizí stadion. Vyhrála v Brně a v Jablonci. Ztrátu dopustila na Slovácku. Třikrát zapsala nulu – v Mladé Boleslavi s Hradcem Králové a v posledních dvou duelech v Plzni a Olomouci. Společný jmenovatel? Ani jedna vstřelená branka… „Jedna věc je neproměňování šancí,“ zakabonil se Trpišovský.

Jenže není to jen o tom. Slavii trápí děsivé individuální chyby, prohřešky proti týmové zodpovědnosti, nedorazy v prostorech ve vápně. Plán na druhé setkání s Kluží? Nic takového si nikdo na hřišti nesmí dovolit.

„Potřebujeme mít jiný naturel, jinou mentalitu. V sestavě uděláme změny, už kvůli soupeři, který je v některých věcech hodně silný. Zjednodušeně navázat na domácí zápas, byť jsme 0:1 prohráli. Vzít si, co nám fungovalo v ofenzivě, a být produktivní v koncovce. A vyvarovat se prohraných soubojů,“ vykládal den před zápasem slávistický trenér.

Venkovní bilance v sezoně

FORTUNA:LIGA

 

KONFERENČNÍ LIGA

6

zápasy

4

2

výhry

1

1

remízy

2

3

prohry

1

8:9

skóre

7:4

Celková bodová úspěšnost: 40 %

Klíčové slovo? Mentalita!

Jakmile Slavia inkasuje jako první, povětšinou vypadne z role. Vzhledem k ofenzivní síle kádru ji překvapivě pocuchaná psychika nepustí k obratu ve skóre. To, co pro ni dříve nebylo problémem, se nyní jeví jako nepřekonatelná zátěž.

Proto si Slavia bude vtloukat do hlavy, že vstřelit úvodní gól je v současných šedivých dnech nutností. Ano, vypadá to jako otřepaný recept, ke kterému se upíná jakékoliv mužstvo v bídném období, ale v praxi to funguje.

„Jsem o tom přesvědčený. Ostatně to potvrzuje i sezona. Když jsme dali první gól, byl náš výkon hodně kvalitní. Naopak v případě inkasování jsme zápas bodově nezvládli, nebo šel výkon strmě dolů. S Hradcem, na Slovácku, s Olomoucí a nakonec i s Kluží. Teď si půjdeme za první brankou.“

V přípravě na zápas je Trpišovský odhodlaný změnit některé detaily, poupravit zavedené principy. Nikterak zásadně, to by ani nešlo, ale na drobné úpravy ve schématu dojde. „Ano, nebudu konkrétní, ale něco změnit musíme. I vzhledem k našemu zdravotnímu stavu,“ ucedil.

Kouč evidentně nebyl během tiskové konference ve své kůži. Řada absencí klíčových hráčů mu ničí spánek. Do Kluže neodletěl Ševčík s Provodem, další jsou vyřazeni dlouhodobě. Ve stoprocentním stavu nejsou Olayinka, Masopust a Lingr. Co hůř, z tréninku po pár minutách zmizel Douděra.

„Ze zdravotního hlediska jde o nejsložitější dobu, kterou jsem ve Slavii zažil. Zranění, nemocí a dalších problémů je velká řada. Jsme ve fázi, která není vůbec dobrá. Kádr ale máme široký, musíme si poradit. Před sezonou jsme ho stavěli tak, aby krizové situace zvládl,“ vrátil se na pozitivní notu kouč.

Kde sledovat Kluž - Slavia v TV >>

Skupina G

Z V R P Skóre B
1. Sivasspor 6 3 2 1 11:7 11
2. Kluž 6 3 1 2 5:5 10
3. Slavia 6 2 2 2 6:7 8
4. FC Ballkani 6 1 1 4 8:11 4

SK Slavia Praha Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina H
Články odjinud


Články odjinud