5. června 2023 • 14:28

Co se dá dělat, musím do Edenu... Křetínský poprvé poruší svůj „zákaz“

Autor: šf
Vstoupit do diskuse
42
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už je to devatenáct let. Dlouhých devatenáct let, co byznysmen Daniel Křetínský převzal fotbalovou Spartu. Příští rok oslaví kulaté jubileum a možná si přiťukne sklenkou burgundského, jako když klub kupoval. Teprve nyní ovšem zažije nečekanou premiéru: vůbec poprvé vstoupí na půdu věčného rivala Slavie v Edenu. „Měl jsem k tomu obrovskou mentální, morální výhradu,“ svěřil se redaktorům britských Sunday Times. Co ho přiměje k tomu, že poruší dosud skálopevně dodržovanou zásadu? Finále Konferenční ligy, v němž ve Vršovicích už ve středu (od 21.00) přivítají Fiorentinu a West Ham. Právě v něm čtvrtý nejbohatší Čech s majetkem kolem 119 miliard korun (podle magazínu Forbes) vlastní sedmadvacetiprocentní podíl.



Když v roce 2008 slávisté slavnostně otvírali na místě starého stadionu s dřevěnou tribunou zbrusu novou arénu, těšili se, jak smažou hendikep ve srovnání se Spartou a jejím hájemstvím na Letné. Přinést to mělo pěkných pár bodů v sezoně navíc, nejlíp včetně pražského derby. Jenže zatímco sparťanské mužstvo na druhý břeh vyráželo k nesmlouvavým bitvám, muselo se obejít bez přítomnosti svého prvního muže. Eden? Pro Křetínského spíš představa pekelného zážitku. Nechuť vydat se tam byla dokonce tak silná, že ji nezlomil ani žádný z koncertů, jež stadion hostil, nebo zápas české reprezentace.

Až nyní se Křetínský odhodlá a usedne do polstrované VIP sedačky. Nikoli však, aby sledoval utkání Sparty, ale West Hamu. Prozradil to v rozhovoru, které obvykle neposkytuje, a proto si v zahraničí vysloužil přezdívku Česká sfinga. Tentokrát udělal výjimku, ostatně na ostrovy podobně jako do Francie se se svým byznysem rozmáchl. Britská média zajímá hlavně kvůli podílu ve společnosti Royal Mail a řetězci supermarketů Sainsbury’s i dalším plánům.

Pokud jde o West Ham, spekulovalo se o tom, že by se mohl stát většinovým akcionářem. A tak samozřejmě v obsáhlém textu, který Křetínského cituje, přišla řeč i na to, proč „energetického magnáta z východní Evropy zajímá klub ve východním Londýně“. Křetínský na to reagoval pohotově a lakonicky. „Prostě miluju jeho barvy dresů,“ odpověděl se smíchem. Sunday Times při tom připomínají české fotbalisty, kteří za „Hammers“ nastupovali – od brankáře Luďka Mikloška, přes Tomáše Řepku a Radoslava Kováče, až po nynější legionáře Tomáše Součka a Vladimíra Coufala. „Tahle spřízněnost tu vždy byla,“ souhlasil Křetínský. „Pokud investujete do klubu, musíte takové emocionální spojení mít. Pokud ne, nikdy to nefunguje,“ upozornil.

Teď jde o to, jaké emoce si odveze ve středu před půlnocí z Edenu, když už se tam přece jen vypraví...

Vstoupit do diskuse
42

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina H
Články odjinud


Články odjinud