Jakub Plaskura
5. června 2023 • 13:24

Češi z West Hamu: Finále v Edenu je speciální, na Prahu se nás hodně ptají

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Úvodní výkop finále Evropské konferenční ligy už visí ve vzduchu. Aby taky ne. Duel mezi West Hamem a Fiorentinou je v Praze na programu 7. června a už dlouho je jisté, že si trofej potěžká minimálně jeden Čech. Proti Antonínu Barákovi v italských službách se postaví česká dvojice z West Hamu Tomáš Souček a Vladimír Coufal. Ve videu na Youtube kanále české reprezentace se rozpovídali o pocitech před posledním krůčkem na trůn.



Vynechme teď taškařice, které řeší zejména anglická strana ohledně stadionu pražské Slavie, který je podle ostrovních jazyků příliš malý na podobný zápas.

Fakt je ten, že pro všechny české aktéry utkání jde o stylový duel. Všichni totiž kopali za Slavii a v Edenu slavili v sešívaném dresu nejeden úspěch. Teď se vracejí, aby dokázali svůj fotbalový progres.

„Když jsme se dozvěděli, že se finále bude hrát v Edenu, tak jsme si řekli, že tam musíme být, že pro to uděláme všechno. Teď je to tady. Je to něco speciálního,“ řekl kapitán české reprezentace Tomáš Souček.

Praha se navíc v Anglii těší turistickému zájmu, jak přitakává český středopolař. „Spoluhráči i lidi z realizačního týmu se nás na Prahu hodně ptají. Mnozí mají Prahu spojenou s krátkodou dovolenou, kdy tam byli třeba na prodloužený víkend. Celkově se hodně zajímají o Prahu i o Eden samotný.“

„Máme toho hodně. Od chvíle, co jsme postoupili do finále, jsme odpovídali na otázku, co je dobrého v Praze, asi stokrát, takže by to chtělo možná nějaký nahrávací kazeťák,“ dodává v žertu Vladimír Coufal.

Oba čeští reprezentanti se shodli, že se jedná o největší zápas jejich kariér, byť se Slavií či v národním týmu odehráli řadu důležitých bitev, jsou si vědomi, že případným úspěchem se mohou zapsat do klubové historie svého současného zaměstnavatele. A že se to může podařit v Edenu? To je jen příjemná shoda okolností.

Jenže finále EKL je svátkem i pro „Fialky“ z Florencie. Jestli mají oba kluby něco podobného, je to už pořádná řádka let bez získané trofeje. Naposledy se Fiorentina radovala v roce 2001 ze zisku Italského poháru. Tenkrát byl u toho i jistý Tomáš Řepka.

Zajímavostí je, že se do finále Coppa Italia Fiorentina dostala i letos. Barák tak na svého krajana mohl navázat, ale proti byl Inter Milán, který finále zvládl lépe a po výhře 2:1 prodloužil fialové čekání, které může skončit 7. června, a hned triumfem na mezinárodním poli.

Hammers čekají na jakoukoliv trofej ještě déle. V roce 1980 je posledním velkým úspěchem zisk FA Cupu. V Edenu se tak bude posouvat jistojistě historie jednoho z finalistů výraznou stopou.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina H
Články odjinud


Články odjinud