Jonáš Bartoš
23. srpna 2023 • 13:45

Plzeň u hranic Ruska: socialistické retro i moderna, noční příjezd policie

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
SESTŘIH: Toronto - Boston 1:3. Pastrňák gólem uklidnil Bruins, Maple Leafs na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z KOSTANAJE | Tak daleko Viktoria Plzeň ještě nehrála. Z Doosan Areny do kazašské Kostanaje je to přes 4 100 kilometrů. Úvodní duel play off o Konferenční ligu donutil klub podniknout dlouhou štreku na exotické místo nedaleko hranic s Ruskem, kde se ve čtvrtek večer utká s místním Tobolem. Většina města zůstává v „retrostylu“ socialistických panelových domů a zaostalých oblastí. Na druhé straně zde najdete i moderní obchodní centrum nebo pěknou fotbalovou arénu, kde trénuje mládež. Server iSport.cz je na místě a nabízí první dojmy z neobvyklé destinace.



Po více jak deseti hodinách v letadle spojených s mezipřistáním v bulharské Varně dosednete na letiště v Kostanaji. Teda letišti… Spíše polorozpadlé budově připomínající vlakové nádraží na menší vesnici. Z přistávací plochy dojdete pěšky přes malou kontrolní bránu, vezmete kufr a nasedáte do autobusu.

Hodinky se v Kostanaji posouvají o čtyři hodiny dopředu. V době, kdy přistála v kazašské metropoli na severu země plzeňská výprava, se už v úterý večer smrákalo. Partneři klubu a novináři jsou ubytováni v menším hotelu na kraji města. Jediném alespoň trochu odpovídajícím a hlavně narychlo dostupném. Tříhvězdičkový komplex je v retrostylu socialistických dob, ale ujde. Pokoje čisté, jídlo na české poměry laciné, pivo podobné českým cenám.

První noc v daleké Asii protnula bouřka. Najednou v celé oblasti vypadl proud, zvedl se vítr a během chvíle začal ohromný slejvák. Intenzivní přeháňka brzy přešla, elektriku nakonec přijel k hotelu opravit policista!

Druhý den po snídani došlo na první procházku v okolí hotelu. Okraj města nabízí pohled na rovinatou krajinu protkanou panelovými domy. V Kostanaji žije přes 217 000 obyvatel, na množství lidí v pracovní den příliš nenarazíte. Kazachstán je ohromná země, ale velmi řídce zalidněná – průměrná hustota je pouze sedm obyvatel na kilometr čtvereční.

GALERIE: Podívejte se na fotky z místa...

Letiště v Kostanaji, kde přistáli plzeňští fotbalisté před utkáním play off Konferenční ligy proti místnímu Tobolu
Letiště v Kostanaji, kde přistáli plzeňští fotbalisté před utkáním play off Konferenční ligy proti místnímu Tobolu

Z vlakového nádraží se lze snadno dostat do nedalekého Ruska, nejbližší více jak milionová metropole Čeljabisk leží 320 kilometrů od Kostanaje, necelé čtyři hodiny autem. Na zdejší poměry nicotná vzdálenost… Z celého města čiší vliv Ruska, ruština je zde hlavním úředním jazykem. Domluvit se s místními anglicky? Prakticky nemožné.

Nedaleko hotelu narazíte také na krytou halu, kde trénuje mládež Tobolu. U vchodu nebyly žádné kontroly, takže se českým novinářům podařilo proniknout dovnitř a nakouknout na probíhající trénink. Zázemí arény vypadá poměrně slušně, podmínky pro trénink zde jsou evidentně po celý rok na umělém trávníku velmi dobré.

Vedle chátrajících panelových domů se nachází i velké moderní obchodní centrum. Narazíte zde na západní značky a zboží, které se třeba v současném Rusku prodávat vůbec nesmí.

Plzeňští fotbalisté ale mají daný jiný program uzpůsobený hlavnímu cíli – uspět ve čtvrtek večer a do domácí odvety play off Konferenční ligy přivézt co nejlepší výsledek. Hráče čekalo po středeční snídani krátké rozcvičení a menší trénink, v podvečer se pak tým přesune na stadion, kde si poprvé vyzkouší trávník na předzápasovém tréninku.

Server iSport.cz bude u toho a přinese další zpravodajství přímo z místa.   

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina H
Články odjinud


Články odjinud