Jonáš Bartoš
14. března 2024 • 21:50

Plzeň - Servette 0:0, 3:1 na pen. Fantom Jedlička! Historický postup Viktorie

Vstoupit do diskuse
81
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Evropská scéna zůstává na českém Západě! Viktoria Plzeň v těžkém osmifinále Konferenční ligy zdolala Servette Ženeva po výsledcích 0:0 a 0:0, 3:1 po penaltách. Klíčovou domácí odvetu zvládla až v rozstřelu, kde famózní Martin Jedlička dva pokusy hostům vyrazil a jeden šel vedle. Vyprodaná Doosan Arena slavila historický milník. Plzeň se poprvé dostala v evropských pohárech mezi nejlepší osmičku a zůstává jako jediný z českých klubů v jarní fázi mezinárodní scény. Dalšího soupeře se dozví při pátečním odpoledním losu.



Hráči Viktorie moc toužili zlomit historický milník. Překročit stín osmifinále. Proti pevné organizaci Servette dřeli do posledních sil. Jenže hosté byli stejně urputní a zakouslí. Na obou stranách byly situace, které mohly rozhodnout, Viktorii v krizových chvílích držel nad vodou skvělý gólman Martin Jedlička.

Nervák o postupovou osmičku dlouho neměl vítěze. Gól během dvou taktických a vyrovnaných partií v normální hrací době nepadl, nakonec se šlo až do závěrečných penalt. Souboj vynikajících gólmanů rozhodl rozstřel. V Doosan Areně se poprvé v historii evropských pohárů kopaly v jarním play off penalty. Plzeňští hráči se chytili v kolečku kolem ramen a šlo se na to.

Stevanovičovi hned v první sérii Jedlička pokus vyrazil a získal před svým kotlem pro domácí obrovskou výhodu, poradil si i s pokusem Guilemenota. Tomáš Chorý, Jhon Mosquera i Pavel Šulc překonali Jérémyho Fricka, když minul Keigo Tsunemoto, mohlo se slavit. Viktoria je poprvé ve čtvrtfinále!

Plzeň předčasně slavila už v úvodu po neuznané hlavičce Robina Hranáče. Plzeňský stoper na standardku Lukáše Kalvacha vyběhl do vápna soupeře příliš brzy a byl v ofsajdu. Gól na hlavě měl i Pavel Šulc, na druhé straně se nebezpečně blízko domácího vápna dostávali zajímavými průniky po křídlech i hráči Servette.

Hranáč se dostal k zajímavé hlavičce i v nastavení prvního poločasu po rohu z pravé strany, ale kapitán Frick v bráně situaci s přehledem zkontroloval. Vytěsnil také zajímavě kopnutý přímý kop od Cadua. V prodloužení balon před prázdnou bránou jen těsně minul dobíhajícího Vydru, který v další dobré šanci přestřelil.

Nikdo nechtěl inkasovat jako první. Na domácích kopačkách byla na začátku při některých kombinacích znát lehká nervozita. Největší šance švýcarského soupeře vytěsnil skvělými zákroky Jedlička. Zaskvěl se v úplném závěru, kdy na brankové čáře Kutesovi reflexivně vytáhl gólovou hlavičku. Poradil si i se Severinovým pokusem v prodloužení a patřily mu i závěrečné penalty.

Oba týmy chtěly v první půli pokutový kop po možných rukách, po konzultaci s VARem ale ani jednu skotský sudí William Collum neodpískal. Zápas byl vyrovnaný na pohled i řečí statistik. Chvílemi se k bráně hrnulo Servette, Plzeň hodně těžila z balonů do Chorého a pohybu Šulce s Traorém.

Domácí po hodině hry víc zariskovali – Traorého nahradil útočník Matěj Vydra, posilnění ofenzivy znamenalo, že se červenomodré barvy snažily urvat postup bez ošemetného prodloužení nebo penalt. Stupňovaly tempo, na domácí straně přibývaly rohy i nebezpečné situace ve švýcarském vápně. Koubek nervózně pobíhal před střídačkou a neustále dirigoval svůj tým.

Servette zůstávalo v pevné ulitě, čekalo na povedený brejk. Stevanovič v závěrečné pasáži pálil zbrkle do Jedličky, gólman zlikvidoval i hlavičku od Kutesy. Plzeň zvládla i penalty a děkovala svému nečekanému hrdinovi, který perfektně zacelil díru po Jindřichu Staňkovi.

Sestavy

Domácí: Jedlička – Dweh, Hranáč, Jemelka – Kopic (83. J. Mosquera), Červ (116. Hejda), Kalvach (C), Cadu – Šulc, I. Traoré (60. Vydra) – Chorý.

Hosté: Frick (C) – Cunemoto, Rouiller, Severin, Mazikou (119. Baron) – Cognat (106. Diba), Ondoua – Mir. Stevanović, Kutesa (106. Magnin), Bolla (80. Antunes) – Crivelli (70. Guillemenot).

Náhradníci

Domácí: Tvrdoň, Baier, Hejda, Paluska, Sýkora, Kliment, Vydra, Řezník, Mosquera

Hosté: Mall, Aubert, Baron, Antunes, Magnin, Guillemenot, Douline, Diba, Tritten

Karty

Domácí: Kopic, Červ, Jemelka, Dweh

Hosté: Crivelli, Mazikou, Rouiller, Diba, Baron

Rozhodčí

Collum – Connor, McGeachie (všichni SCO)

Stadion

Doosan Arena, Plzeň

Návštěva

11225 diváků

FC Viktoria Plzeň Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
81

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina H
Články odjinud


Články odjinud