Karel Häring
26. srpna 2011 • 10:25

Plzeň zůstane v Edenu, o cenách lístků se teprve rozhodne

Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

JAK NA LIGU MISTRŮ - Viktoria Plzeň se sice ještě nevzdala poslední naděje na návrat do Štruncových sadů, ale její vedení už jednoznačně počítá s variantou, že tři domácí zápasy základní skupiny Ligy mistrů odehraje – stejně jako středeční play off s FC Kodaň – v pražském Edenu.



Kolik zaplatí fanoušci za lístky na hvězdy Champions League, které bude hostit Viktoria Plzeň? Otázka zatím zůstává bez odpovědi. Svou cenovou politiku vedení klubu oznámí pravděpodobně začátkem příštího týdne. Majitel Tomáš Paclík však tvrdí, že do přemrštěných částek nepůjde. „Chceme mít vyprodáno.“

Zástupci Viktorie ještě zkouší poslední možnosti, jak obměkčit Evropskou fotbalovou unii, aby je pustila zpátky na rozestavěné Štruncovy sady. Poslali žádost o udělení výjimky, sami ale moc nepočítají s tím, že by UEFA souhlasila. Základní skupinu Ligy mistrů tak velmi pravděpodobně odehrají v Praze.

„Bohužel asi ano. Obávám se, že UEFA, když ne z jiných, tak z marketingových důvodů to tam bude tlačit,“ sdělil Sportu majitel Tomáš Paclík.

Organizátoři Ligy mistrů mají přísné požadavky, mimo jiné požadují výrazně větší prostory pro VIP hosty. Zároveň je zřejmé, že pro větší kluby bude příjemnější pobývat během utkání jen v Praze, aniž by museli cestovat do zhruba sto kilometrů vzdálené Plzně.

Pokračování azylu v Edenu je špatná zpráva pro fanoušky Viktorie ze západu Čech, přivítají ji příznivci z druhé části republiky, kteří v pohárové jízdě přijali Vrbův tým za svůj.

Oba tábory nyní čekají na zveřejnění cen lístků. Na podrobnější informace musí počkat do začátku příštího týdne. „O strategii jsme ještě nemluvili, nechtěl jsem se o tom bavit, dokud jsme neměli jistý postup,“ uvedl Paclík. Naznačil ovšem, jakým způsobem bude klub uvažovat.

CENY VSTUPENEK NA VELKÉ ZÁPASY
Sparta–Liverpool (Evropská liga)
900–3000 korun
Česko–Skotsko (kvalifikace EURO)
700–950 korun
Plzeň–Kodaň (play off Ligy mistrů)
250 a 350 korun
Česko–Španělsko (kvalifikace EURO)
590–2000 korun
zápasy Plzně v Lize mistrů
?

„Budeme se snažit najít zlatou střední cestu. Určitě lístky nebudou stát v rozmezí 250 až 350 korun jako ve středu, protože musíme počítat s vyššími náklady. Budeme mít daleko větší nájem, společnost E-Side (vlastník Synot Tip Areny) nám to stupňuje, to se nedá nic dělat. K tomu přijdou další náklady. Tohle všechno musíme zvažovat. Ale prioritou je, že chceme mít vyprodáno. Je paráda hrát před takto vyprodaným stadionem,“ přiznal Paclík, že jej atmosféra v Edenu nadchla.

Vlastník plzeňského klubu přiznává, že jediný, s kým ještě před postupem do hlavní fáze Ligy mistrů konzultoval cenovou strategii, je Jozef Antošík, majitel MŠK Žilina, který si před rokem senzačně zajistil účast mezi elitou na úkor pražské Sparty. Boss slovenského klubu byl poté kritizován za vysoké částky.

„Jožo mi to vysvětloval, normální lístky prodával za velice dobrou cenu. Problém je, že vám UEFA z dvanáctitisícové kapacity vezme čtyři tisíce vstupenek pro sebe. Žilina prodávala pět tisíc lístků za normální ceny, zbytek nabídla za veliké částky, protože poptávka asi pětinásobně převyšovala nabídku. Ono se to pak překroutilo. Cenovou politiku neměl tak špatnou, jak to vypadalo. Každopádně nechceme udělat to, aby si naši fanoušci zápasy nemohli dovolit. To by nemělo smysl, hrajeme pro ně. Ti jsou pro mě nejdůležitější,“ vzkázal Paclík.

VÝDĚLKY PLZNĚ V LIZE MISTRŮ

O CO UŽ PLZEŇ NEPŘIJDE

bonus za postup do play off 50 000 000 korun
bonus za postup do základní skupiny 95 000 000 korun
bonus za zápasy ze základní skupiny 81 000 000 korun
CELKEM 226 000 000 korun

KOLIK SI JEŠTĚ MŮŽE VYDĚLAT
bonus za výhru ve skupině 19 600 000 korun
bonus za remízu ve skupině 9 800 000 korun
bonus za postup do osmifinále 73 500 000 korun
bonus za postup do čtvrtfinále 80 850 000 korun
bonus za postup do semifinále 103 000 000 korun
poražený finalista 137 000 000 korun
vítěz 220 500 000 korun

PRO SROVNÁNÍ

SLAVIA
v sezoně 2007/2008
Celkový výdělek 171 milionů korun

SPARTA v sezoně 2001/2002
Sparta hrála v základní skupině Ligy mistrů sedmkrát. Nejvíce vydělala v sezoně 2001/02.
Celkový výdělek 248,3 milionů korun

MARKETING
Další výdělky pocházejí z prodeje televizních práv. Každý klub je jinak úspěšný. Například Manchester United, poražený tým loňského finále, si přišel na 1,3 miliardy. To určitě nebude případ Plzně. Ta se může srovnávat spíš se Žilinou, jež si přišla na 5 194 000 korun.

Pozn.: částky přepočteny v kurzu 1 euro = 24,5 Kč

Petr Jiráček byl ve středu tahounem Plzně
Petr Jiráček byl ve středu tahounem Plzně

Vstoupit do diskuse
3

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud