13. září 2011 • 13:15

Borisov se zabydlel v pohárech: „Traktory“ parkují mezi elitou

Autor: Karel Härring
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
Nahlédněte do kabiny Třince: kdo sbírá auta a kdo by mohl být ekonom. Kacetl je...
VŠECHNA VIDEA ZDE

PROFIL SOUPEŘE PLZNĚ - Běloruský fotbal je sice v tabulce pohárových koeficientů až za českým, jenže „evropskou“ bilanci BATE Borisov v posledních letech může závidět kterýkoliv z týmů Gambrinus ligy. Vždyť od sezony 2008/2009 se počtvrté v řadě kvalifi koval do hlavní fáze jedné z evropských soutěží. Tolik startů mají za stejné období pražská „S“ dohromady.



Odkud se Borisov, tým, jenž dokázal dvakrát remizovat s Juventusem Turín, vůbec vzal? Za jeho úspěchy stojí dva muži: Anatolij Kapskij, předseda klubu, a mladý trenér Viktor Gončarenko.

„Náš výkon může být popsán dvěma slovy: dobrý a úžasný,“ tato slova pronesl trenér BATE Gončarenko po odvetě na hřišti Sturmu Graz. Navzdory domácí remíze 1:1 totiž běloruský mistr dokázal vyhrát v Rakousku 2:0 a zajistil si svou druhou účast v Champions League.


Ta první pochází se sezony 2008/2009 a stejně jako teď u ní stál bývalý obránce klubu. Gončarenko je o dva roky mladší než Pavel Horváth, přesto v roli kouče vyrazí se svým týmem do hlavní fáze evropských pohárů už počtvrté. Při své premiéře 17. září 2008 dokonce vytvořil rekord, když vedl BATE v duelu s Realem Madrid, bylo mu 31 let. Champions League ve své historii nezažila mladšího trenéra.

Gončarenko je se vzestupem Borisova spjatý jako málokdo. Do klubu přišel v roce 1998 coby jednadvacetiletý obránce. V tu dobu už dva roky šéfoval klubu Anatolij Kapskij. Běloruský byznysmen je jedním z majitelů společnosti Borisov Automobile and Tractor Electronics, která převzala kontrolu nad tehdy třetiligovým celkem.

„Když začínáte, musíte si stanovit cíle, které není snadné dosáhnout, ale zároveň realistické. Nemůžu říct, že bych myslel na postup do základní skupiny Ligy mistrů. Prostě jsme šli krůček po krůčku vpřed a dostali se tam, kde teď jsme,“ prohlásil Kapskij pro stránky uefa.com.

Během dvou let se BATE dostal mezi běloruskou elitu a v ní hned obsadil druhou příčku, rok nato (1999) slavil mistrovský titul. To ještě Gončarenko aktivně hrál, stejně jako při druhém ligovém triumfu o tři roky později (2002). Vinou vleklých zranění však musel v pětadvaceti předčasně ukončit kariéru. V klubu zůstal a brzy se stal asistentem, v roce 2007 nastoupil jako hlavní.

Díky předchozím zkušenostem se mnohem jednodušeji ztotožnil s klubovou filozofi í. Ta se nepodobá řadě klubů z postsovětských republik, které investují miliony do zahraničních posil ze všech koutů světa.

Předzápasový trénink běloruského celku na stadionu v Edenu
Předzápasový trénink běloruského celku na stadionu v Edenu


Svědčí o tom i rozpočet, jenž se podle běloruských novinářů pohybuje okolo 150 milionů korun (u Plzně se pohybuje v rozmezí 80 až 100 miliony). BATE má na soupisce 25 Bělorusů, dva Srby a dva Brazilce. „A přibližně polovina kádru prošla naší mládežnickou akademií,“ říká Kapskij.

I s touto filozofii se dokáže prosazovat v Evropě. Při premiéře v LM sice skončil Borisov ve skupině poslední, když z šesti zápasů vytěžil tři body za remízy. Dvě z nich však dosáhl proti Juventusu.

V následujících dvou sezonách hrál v Evropské lize, v minulém ročníku poprvé dokráčel do jarní části, z níž vypadl v soubojích s Paris St. Germain. Běloruský „traktor“ je rychlý, i proto se v pohárech zabydlel.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud