19. října 2011 • 23:10

Messiho nejde bránit. Nikdo takový dřív nebyl, říká Petr Gabriel

Autor: pj
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Nejdojemnější rozhovor. Šampion Adámek propukl v pláč: Mně se splnila všechna přání
VŠECHNA VIDEA ZDE

OČIMA EXPERTA - Neuvěřitelný Lionel Messi! Obhodil si jednoho obránce, pak druhého, třetího a střílel. Zadáci Viktorie Plzeň kolikrát ani nevěděli, kde jim hlava stojí. A navíc - kdyby argentinský štírek nehrál tolik pro diváky, nasázel by Západočechům minimálně dvě branky. "Je to prostě extratřída," tvrdí o něm Petr Gabriel, někdejší reprezentant.



Jak se stalo zvykem, Lionel Messi opět patřil k nejlepším mužům na hřišti. Byť branku nedal a pálil jen do tyčí, "větral" obranu Plzně od úvodních minut. "Takový fotbalista dřív po trávnících neběhal," prohodil Petr Gabriel, jenž před dvanácti lety zažil se Spartou na Nou Campu debakl 0:5.

Tehdy Barcelona Messiho neměla, k vítězství jí pomohli jiní borci - Figo, Rivaldo, Kluivert atd. "Byly to také velké hvězdy, ale Messi je jedinečný. Brilantní," říká Gabriel.

Vyzvihuje především jeho ovládání míče. Obránci mu prý jen stěží dokážou balon vypíchnout nebo odkopnout. "Messiho bránit nejde, je to hrozně těžké. Míč mu nejde vůbec od nohy. Není šance mu ho vzít. Tohle neumí jen tak někdo," podotýká.

Proč ale žádnou branku Plzni nevstřelil? Vysvětlení je prosté a úsměvné: až moc hraje pro diváky. "Kdyby zakončil všechny akce důrazněji, tak by pár branek vstřelil. Ale samozřejmě hraje na krásu, diváky to baví. Úplně nejlepší je, že mu to vychází," usmívá se Gabriel.

Dodává, že prý ve své kariéře nebránil nikoho tak kvalitního. Nikoho, kdo by jej přiváděl až k šílenství jako Messi všechny své soupeře.

"Zažil jsem pochopitelně spoustu vynikajících útočníků, ale přeci jen hráli trošku jinak. Když se podíváte dnes na akce, které Messi a spol. předvádí, jsou to milimetry. Naprosto precizní přihrávky. Když to řeknu s nadsázkou, je nadlidské síly tohle ubránit."

I přesto všechno podala Plzeň na Nou Campu sympatický výkon, kterým podle Gabriela mnohé překvapila. "Hrála dobře, nebylo to nic tragického. A jestli podala lepší výkon než reprezentace proti Španělsku? To se takhle říct nedá, šlo o naprosto rozdílné zápasy na jiné úrovni," uzavřel.

Vstoupit do diskuse
3

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud