Michal Petrák
22. října 2011 • 04:58

V čem je Václav Pilař lepší než jeho vzor Lionel Messi? V bránění!

Vstoupit do diskuse
7
TOP VIDEA
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
Roboti místo trávníkářů? V bundeslize už tréninková hřiště sečou i automaticky
VŠECHNA VIDEA ZDE

I čísla ze vzájemného zápasu v Lize mistrů ukazují, že tu přezdívku lze chápat jako velkou nadsázku. Jeden je nejlepší fotbalista světa, ten, co s ním je srovnávaný, má na svém kontě šestatřicet zápasů v české lize. Ale vážně: Mají dva fotbaloví prckové, hvězda Barcelony Lionel Messi a plzeňský záložník Václav Pilař, skutečně společného i něco jiného než výšku?



„Hradecký Messi“, „Plzeňský Messi“, „Český Messi“. Jen si vyberte. Ať Václav Pilař nastoupí v jakémkoli dresu, pokaždé se objeví přezdívka, kterou získal, už když do velkého fotbalu naskakoval. Ve středu se na hřišti setkal s „originálem Messim“. Co ty dva spojuje?

„Jsem úplně jinde. Jediné, co máme společného, je výška,“ tvrdí plzeňský driblér.

„Na tyto přezdívky jsem alergický, Vašek Pilař je prostě Vašek Pilař. Do srovnání, navíc ještě s takovým jménem, bych se nepouštěl. Venca je na české poměry fantastický hráč, ale Messi je jinej,“ přesvědčuje David Limberský, který má Pilaře na hřišti před sebou – a Lionela Messiho ve středu s vypětím všech sil bránil.

Vybrat, v čem se ti dva liší? Není nic jednoduššího. Jednoho zná celý svět, druhého tak akorát čeští fotbaloví fanoušci. Jeden má Zlatý míč a skoro jakoukoli trofej, na kterou si ve fotbale vzpomenete. Úspěchy druhého spočítáte na prstech jedné ruky.

David Bystroň se snaží zastavit Lionela Messiho. Argentinský mág mu za zápas mnohokrát neuteklFoto Reuters
A co společné body? Nějaké se přece jen najdou. „Messi vychází z prostoru mezi krajním obráncem a stoperem, to samé jsme chtěli od Vaška, i když z druhé strany,“ upozorňuje Václav Kotal, který Pilaře vedl v Hradci Králové.

„Pro malé hráče je to výhodná pozice, jak přijmout míč – jsou v postavení bokem a líp si ho pokryjí. Podobně to dělají i Robben nebo Ribéry,“ ukazuje podobnost mezi svým bývalým svěřencem a nejlepším hráčem světa.

Při pohledu na celkové statistiky zápasu Barcelony s Plzní se objevuje ještě jedna korelace – Messi i Pilař patří k nejčastějším adresátům přihrávek od spoluhráčů. A je jedno, že Plzeň většinu utkání bránila, zatímco Barcelona útočila.

„To je logické. Spoluhráči vidí, že oba mají dobrý výběr místa, nabízejí se a umějí hrát jeden na jednoho,“ vysvětluje Kotal. „Rozdíl je v tom, že zatímco Messiho hra je hodně složená z narážeček, Venca si musí plno balonů vybojovat sám.“

Jistě, Argentinec se pohybuje na úplně jiné úrovni. I proto Pilař přiznává, že se zájmem sleduje jeho akce na YouTube. Messiho velkým trumfem jsou však spoluhráči – bez urážky, fotbalisté Viktorky.

Andres Iniesta překonává Marka ČechaFoto Michal Beránek (Sport)
„Když bráníte Barcelonu, nemůžete se zaměřit jen na něj. Je kolem něj spousta dalších světových hráčů. Jenže když se soupeř Hradce nebo Plzně soustředí na Pilaře, těžko se pak sám dostává přes dva obránce,“ myslí si hradecký trenér. „Podívejte se ale na to, jak hraje Messi za Argentinu. Tam tak úspěšný není.“

Hříšná myšlenka: je Pilař v něčem lepší? Zní to až nesmyslně – vždyť Messi má všechno. „Venca podle mě líp brání,“ opakuje Kotal slova chvály, která na adresu Pilaře pronášel celou dobu, kdy ho v Hradci trénoval. „Na druhou stranu, Messi toho moc bránit nemusí,“ usměje se.

Pravda. Zatímco Messi v zápase s Plzní naběhal zhruba sedm a půl kilometru, Pilař téměř o dva tisíce metrů víc. „To je ale logické. Když Barcelona hraje sedmdesát procent času kolem vápna soupeře, Messi ani nemá kam běhat,“ krčí rameny Kotal.

A tak, dokud nebude „Plzeňský Messi“ hrát za Barcelonu, musí se smířit s tím, že pro něj každý zápas bude fyzicky namáhavější než pro originálního Messiho.
Pavel Horváth v objetí s barcelonským Xavim
Pavel Horváth v objetí s barcelonským Xavim


Vstoupit do diskuse
7

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud