8. srpna 2014 • 15:15

Nespravedlnost a katastrofa! Legia zuří po vyloučení z Ligy mistrů

Autor: ČTK, pj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vedení Legie Varšava považuje trest od disciplinární komise UEFA za nepřiměřený a nesouhlasí s vyloučením z Ligy mistrů. Kvůli startu hráče Bartosze Bereszynského, který nastoupil již za rozhodnutého stavu (6:1 v obou zápasech) na poslední čtyři minuty, postoupil do play off Celtic. Dnešní los mu navíc přidělil papírově slabšího soupeře z Mariboru, takže má velkou šanci proklouznout do hlavní soutěže.



„Jde o nespravedlivý a zcela nepřiměřený trest,“ zuří manažer Legie pro sportovní rozvoj Dominik Ebebenge. „Na trávníku bylo vidět, kdo je lepší. Vzhledem k tomu, že to byl obyčejný lidský omyl, je to nepřiměřený trest. Rozhodnutí je proti zásadám fair play a po finanční stránce je to pro náš klub katastrofa. Hráči jsou naštvaní.“

Vedení Legie se usneslo, že se proti rozhodnutí odvolá k Mezinárodní sportovní arbitráži. I generální sekretář UEFA Gianni Infantino předpokládá, že spor bude pokračovat v Lausanne. „To je obvyklý scénář. Nikdy není dobré, když se rozhoduje jinde než na hřišti, ale v tomto případě jiný výklad nebyl možný,“ řekl Infantino.

Spolumajitel a předseda polského klubu Dariusz Mioduski řekl, že „fotbal prohrál za zavřenými dveřmi“. Na oficiálních stránkách Legie to uvedl v otevřeném dopise, zlobil se také na sociální síti twitteru. „Udělali jsme chybu, je nám to líto, ale trest je nepřiměřený. Zůstaňte s námi. Budeme bojovat,“ prohlásil Mioduski.

V dopise pokračuje, že je těžké se s trestem smířit, nicméně celý klub teď musí ukázat Evropě, že má skvělý charakter a nic ho nezlomí.

„Udělali jsme administrativní chybu, která nás připravila o šanci zahrát si v prestižní Lize mistrů. Byla to chyba, která se neměla stát. A slibuji, že se už nikdy nebude opakovat. Ukázali jsme však, že můžeme hrát na vysoké evropské úrovni, že jdeme správným směrem,“ dodal Mioduski s tím, že letos bude Legia hrát Evropskou ligu, ale budoucnost vidí v Lize mistrů.

Manažer klubu Ebebenge se také zlobil, že k podobným případům už v minulosti došlo, ale nikdy nebyly takto potrestány. To ovšem není úplná pravda. Zrovna Celtic před třemi lety postoupil v Evropské lize díky přehmatu švýcarského Sionu, který rovněž nasadil do zápasu potrestaného hráče. Naopak v roce 2010 vyvázl Debrecín jen s pokutou 15 tisíc eur, když prokázal, že neoprávněného hráče proti bulharskému Loveči zařadil do utkání v dobré víře.

O co jde?

Obránce Bartosz Bereszynski v minulé sezoně v posledním zápase Legie v Evropské lize s Apollonem Limassol dostal červenou kartu a následně stop na tři zápasy. Trest by si teoreticky mohl v této sezoně už odpykat, jenže ve druhém předkole proti irskému klubu St. Patrick vůbec nebyl na soupisce Legie. V odvetném utkání v Glasgowě nastoupil čtyři minuty před koncem v době, kdy Legia celkově vedla už 6:1. UEFA zápas kontumovala, což poslalo do další fáze Ligy mistrů Celtic.

Michal Kucharczyk takto překonal brankáře Celtiku Frasera Forstera...Foto EPA

...a gól si znamenitě vychutnal. To však ale ještě nemohl tušit, že kvůli čtyřem minutách jeho Legia o postup do play off Ligy mistrů přijde.Foto EPA

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud