9. prosince 2014 • 11:14

Proč nechce Liverpool opustit Anfield? Starý stadion porazil nové projekty

Autor: Milan Štěrba
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

OČIMA KOMENTÁTORA PRIMA COOL | This is Anfield... Tohle je Anfield – nápis, který umístnil legendární manažer Liverpoolu Bill Shankly nad hlavy hráčů procházející chodbou stadionu na trávník. Má zastrašit soupeře a přinést štěstí domácím. Stačí, když se ho dotknou. Je to jedna z mnoha tradic, které při domácích zápasech Liverpoolu přetrvávají dodnes. A domácí při dnešním klíčovém utkání o postup ze základní skupiny Ligy mistrů proti Basileji určitě udělají všechno proto, aby si naklonili fotbalové bohy.



Cesta do Liverpoolu je poměrně komplikovaná. Ale stačí se projít po prázdném stadionu a je vám jasné, že tady je fotbal doma. Každá z tribun má svojí bohatou historii. Nejslavnější je Spion Kop, neboli The Kop, tribuna za jednou z branek, kde se scházejí nejhlasitější fanoušci Liverpoolu.

Byla pojmenovaná po návrší v Jižní Africe, kde v průběhu druhé Búrské války zemřelo 300 vojáků Lancashirského regimentu rekrutovaných převážně v Liverpoolu. Označení The Kop se posléze rozšířilo po celé Británii, svůj původ má ale na stadionu Anfield.

Vůbec všechno tady má svojí symboliku. Například stožáry na vlajky rozmístěné okolo stadionu pocházejí z vyřazených lodí z nedalekých doků. Památník obětí Hilsboroughského neštěstí, při kterém zahynulo 96 liverpoolských fanoušků a řadě z nich nebylo ani patnáct let.

Nebo Shanklyho brány s nápisem You’ll never walk alone, klubového motta, které se dostalo do povědomí fotbalových fanoušků na celém světě díky stejnojmenné hymně, kterou zpívají fanoušci Liverpoolu před každým zápasem. Původně muzikálový slaďák tak dnes se slzami v očích zpívají stokiloví potetovaní dělníci z doků a vytvářejí tak fotbalovou atmosféru, které se nic na světě nevyrovná.

I proto stařičký stadion Anfield zvítězil nad všemi novými projekty a když přišel nový majitel, po několika zápasech prohlásil, že taková atmosféra se nedá přenést jinam a že se půjde cestou renovace stávajícího stadionu.

Každý asi tuší, že tou skutečnou motivací pro opuštění myšlenky vybudování zcela nového stadionu byl především nedostatek financí. Ale dneska večer na Prima Cool všichni můžeme posoudit, jak to s tou atmosférou na stadionu Anfield skutečně je.

Začali jsme tradicemi a tradicemi skončíme. V roce 2004 potřeboval Liverpool v posledním utkání ve skupině Ligy mistrů k postupu zvítězit nad Olympiakosem. Výhra 3:1 nastartovala tým až k legendárnímu istanbulskému finále a vítězství v Lize mistrů. Tady v Liverpoolu by se určitě nikdo nezlobil, kdyby zůstala zachována i tahle tradice.

Dnešní zápas FC Liverpool - Basilej vysílá Prima COOL od 20:15. Ve studiu bude s moderátorem Radkem Šilhanem jako vždy ambasador Ligy mistrů na Prima COOL Marek Jankulovski. Zápas z Liverpoolu komentuje Milan Štěrba.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud