17. července 2015 • 12:15

Sparta narazí na CSKA. Plzeň poletí na Maltu, nebo do Izraele

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

LOS 3. PŘEDKOLA LIGY MISTRŮ | Fotbalisté Sparty a Plzně znají soupeře pro 3. předkolo milionářské Ligy mistrů. Pražský tým se utká s ruským vícemistrem CSKA Moskva, Viktoria narazí na lepšího z dvojice Hibernian a Maccabi Tel Aviv. První utkání vyhrál klub z Malty na domácím hřišti 2:1. Oba české kluby odehrají první zápas venku.



Plzeň i Sparta začnou 28. či 29. července na hřišti soupeře, odvetu sehrají 4. či 5. srpna doma. UEFA by měla přesný rozpis zápasů oznámit ještě dnes.

Sparta jako nenasazený celek nemistrovské části věděla, že se nevyhne silnému protivníkovi. V osudí číhaly i Ajax, Monako, Bruggy či Šachtar Doněck. "Z té pětice soupeřů by si člověk asi nevybral ani jeden tým, o kterém by mohl říct, že to bude snadné. To bylo jasné hned. Okamžitě se začínáme připravovat na CSKA, soupeře jsme si zpracovali dopředu, takže teď se zaměříme na tým z Moskvy. Los beru jako realitu," řekl trenér Sparty Zdeněk Ščasný.

CSKA je pro české kluby starým známým soupeřem. V roce 2010 se s ním utkala právě Sparta v Evropské lize. První zápas prohrála 0:3, v odvetě remizovala 1:1. Před dvěma lety se s CSKA měřila Plzeň v základní skupině Ligy mistrů. Venku sice prohrála 2:3, ale doma zvítězila 2:1 a na úkor ruského velkoklubu vybojovala 3. místo a postup do Evropské ligy.

Dvanáctinásobný ruský šampion CSKA se sice v minulé sezoně musel sklonit před rivalem z Petrohradu, ale stále patří k ruské špičce. Vedle brankáře Igora Akinfejeva jsou největšími oporami finský záložník Roman Eremenko, se třinácti góly druhý nejlepší střelec minulé sezony ruské ligy, Izraelec Bibras Natcho či nigerijský útočník Ahmed Musa.

Stejná obrana jako naposledy proti Spartě

"Pokud se nepletu, tak CSKA má pořád téměř stejnou obranu, jako když s tímto týmem hrála Sparta naposledy v Evropské lize před pár lety. Jinak se to mužstvo ale změnilo. Jsem rád, že hrajeme první zápas venku," uvedl sparťanský kouč Ščasný.

Plzeň by měla mít boj o postup do play off a tím pádem i jistotu minimálně základní skupiny Evropské ligy jednoduší. Podle papírových předpokladů by se měla utkat s Maccabi Tel Aviv. Izraelský mistr však úvodní utkání 2. předkola na hřišti Hibernians překvapivě prohrál 1:2, a tak není vyloučena ani cesta na Maltu.

"Očekávám, že izraelský mistr odvetu zvládne a naším soupeřem pro třetí předkolo bude Maccabi," řekl trenér Plzně Miroslav Koubek. "Jedná se o soupeře, který měl mezi nenasazenými týmy této fáze nejvyšší koeficient, izraelské kluby navíc pravidelně v evropských pohárech postupují do skupinových fází. Nicméně toto neovlivníme, v přípravě se tak prozatím budeme věnovat stejnou měrou oběma týmům," uvedl s tím, že na odvetu v Izraeli vyrazí zástupci Viktorie osobně.

Plzeň má s izraelským fotbalem zkušenosti z roku 2012, kdy ve skupině Evropské ligy porazila Hapoel Tel Aviv 2:1 a 4:0. "Vzpomínky to jsou příjemné, nicméně ty ještě žádný zápas nevyhrály. V tuto chvíli budeme o soupeřích teprve sbírat informace, věřím, že nás trenér pečlivě nachystá. Osobně bych preferoval cestu na Maltu, ale favoritem odvety bude bezesporu Maccabi," řekl záložník Daniel Kolář.

Největší hvězdou Maccabi je bývalý hráč Chelsea či Manchesteru City stoper Tal Ben Haim a nejlepší střelec minulé sezony izraelské ligy Eran Zahavi. Hibernians mají tým složený z maltských reprezentantů v čele s kapitánem Andrewem Cohenem a šesti posil z Brazílie.

Los 3. předkola Ligy mistrů

(28. a 29. července, odvety 4. a 5. srpna)

Mistrovská část:

Maccabi Tel Aviv/Hibernians (Malta) - Viktoria Plzeň
Lech Poznaň/FK Sarajevo - Basilej (Vaclík, Suchý)
Partizan Bělehrad/Dila Gori (Gruz.) - Trenčín/Steaua Bukurešť
Salcburk - Malmö/Žalgiris Vilnius
Celtic Glasgow/Stjarnan (Isl.) - Karabach (Ázer.)/Rudar Pljevlja (Černá Hora)
HJK Helsinky/Ventspils (Lot.) - Maribor/Astana
Dinamo Záhřeb/Fola Esch (Luc.) - Molde/Pjunik Jerevan
Midtjylland/Lincoln (Gibraltar) - APOEL Nikósie/Vardar Skopje
Videoton Székesfehérvár/The New Saints (Wales) - BATE Borisov/Dundalk (Ir.)
Ludogorec Razgrad/Milsami Orhei (Mold.) - Skënderbeu Korcë (Alb.)/Crusaders (Sev.Ir.)

Nemistrovská část:

CSKA Moskva - Sparta Praha
Young Boys Bern (Lecjaks) - Monako
Panathinaikos Atény - Club Bruggy
Rapid Vídeň - Ajax Amsterodam (Černý)
Fenerbahce Istanbul (M. Kadlec) - Šachtar Doněck

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud