12. září 2016 • 21:48

Proč tolik změn?! ptaly se hvězdy Barcelony. Teď musí napravit ostudu

Autor: koš, jon
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Výbuch! Totální. Barcelona těžce kouše první ligovou ztrátu v sezoně. Šokující nezdar s provinčním Deportivem Alavés (1:2) na sebe vzal trenér Luis Enrique. „Vím, že jen já jsem za to zodpovědný,“ sklonil hlavu po ostudě. V pondělí na tréninku už se usmíval jako sluníčko, které doprovázelo přípravu Katalánců. Ligový průšvih budou napravovat už v úterý (20:45 ONLINE), kdy vstupují do Ligy mistrů domácím duelem se skotským Celtikem.



Barcelona doma nestačila na nováčka Deportivo Alavés a sázkaři mohli zuřivě trhat tikety. Proč k sobotní porážce 1:2 došlo? Především nastoupila totálně nesehraná obrana, nový brankář Jesper Cillessen, k tomu hvězdy Lionel Messi s Luisem Suárezem seděly hodinu na lavičce.

Protivník zaslouží pochvalu za srdnatý a takticky maximálně vyspělý výkon. S gratulací kolegovi Mauriciovi Pellegrinovi musel chtě nechtě přispěchat i Luis Enrique.

„Systém 4-5-1 dosud (Pellegrino) nepoužil. Nebyli jsme na něj připraveni. Musíme si zvyknout i na tento styl soupeře,“ uvědomil si kouč „Barcy“. Semknutá defenziva otrávila život také střídajícímu Messimu, který naskočil po hodině hry a k ničemu pořádnému se přes semknutý blok nedostal.

Kurážný outsider byl navíc schopný i směrem dopředu. Gólový průnik Ibaiho Goméze patřil k ozdobám evropského fotbalového víkendu. „Musíme se z toho zápasu poučit a přemýšlet,“ doznal kouč španělského velkoklubu.

Barcelona - Alavés: Nováček opět vede! Ibai prošel přes tři hráče a zamířil přesně
Video se připravuje ...

A teď pohled z druhé strany. Barcelona se vlastně porazila sama, dobrovolně. Tím, jakou sestavu nasadila. Chyběli v ní kanonýři Messi se Suárezem, znavení po kvalifikaci MS jihoamerické zóny.

Trenér Enriqué udělal osm změn oproti obvyklé základní sestavě, podle pondělního textu serveru Diario Gol se sami hráči trenéra ptali, proč šetřil největší hvězdy. "Mluvíme spolu po každém zápase, děláme to tak víc jak 60krát za sezonu," odmítl jakékoliv rozpory v kabině španělský kouč. "Ale co zazní na těhle setkáních, zůstává vždy mezi realizačním týmem a hráči."

Enriqué v sobotu vyslal na plac Messiho, Luise Suáreze a Andrése Iniestu až v momentě, když to fakt hořelo. Požár však už ani největší esa neuhasila. Jeden dílek hvězdného ofenzivního souhvězdí sice nastoupil, ovšem Neymar rovněž po náročném programu s brazilskou reprezentací tahal nohy. Zvládl jen ve 46. minutě nacentrovat z rohu stoperovi Jeremymu Mathieuovi na gólovou hlavičku.

SESTAVA BARCELONY PROTI ALAVÉSU

Cillessen – Vidal, Mascherano, Mathieu, Digne – Rakitic, Busquets, Denis Suárez (60. Messi) – Turan (64. Iniesta), Alcácer (66. Luis Suárez), Neymar.

SESTŘIH La Ligy: FC Barcelona – Deportivo Alavés 1:2. Senzační výhra nováčka
Video se připravuje ...

Kompletně prostřídaná obrana

Rošády odnesla hlavně defenziva. Z kvarteta, které má na podzim koučovu největší důvěru, nevyběhl proti Alavésu ani jeden hráč! Mimo hru zůstali Piqué, Jordi Alba, Umtiti i Sergi Roberto. Dva (Piqué, Roberto) kvůli zranění. Stoperská dvojice Mascherano, Mathieu spolu hrála poprvé v životě. A bylo to znát.

K tomu šel do brány namísto zraněného Marca-Anderého ter Stegena narychlo angažovaný Nizozemec Jesper Cillessen, který je po přestupu z Ajaxu u týmu týden s cestou. Tohle se muselo projevit.

Proč ten průvan? Barcelona preferuje úterní souboj v Lize mistrů se skotským Celtikem a stratég Luis Enrique chtěl mít pro úspěšný vstup do základní skupiny k dispozici co nejčerstvější borce. Proto si Messi a spol. po splnění reprezentačních povinností v sobotu odpočinuli.

Měl to být vítězný relax na lavičce. Místo toho nyní čelí velkoklub drsné kritice za propadák. A Messi bude z nohou vytřepávat únavu za třicetiminutovku v duelu, který měl „božský“ Argentinec původně komplet sledovat z křesílka pro náhradníka. Stejně jako jeho souputníci Suárez s Andrésem Iniestou.

„Když se vyhraje, vyzdvihují se individuální výkony hráčů. Po porážce se řeší trenér. Tak to chodí,“ posteskl si Luis Enrique, jenž si však za svými tahy stojí. „Vždy se snažím udělat to nejlepší pro svůj tým,“ prohlásil bývalý skvělý záložník pevným hlasem. Jako omluvu přijmou fanoušci „blaugrana“ pouze úterní vítězství nad Celtikem.

"Tým reagoval skvěle. Hráči jsou samozřejmě naštvaní, protože neradi prohrávají a doma na to nejsou zvyklí. Máme tu nejkratší pauzu mezi zápasy. Hráči jsou... Nemůžou se dočkat, až zase budou bojovat a hrát na Camp Nou," přiblížil trenér náladu v šatně.

Barcelona - Alavés: To nešlo nedat! Mathieu netrefil bránu z malého vápna
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud