Pavel Janega
10. března 2017 • 12:00

Skvělý plán Enriqueho. Vynechal beky, taktiku proti PSG chystal tři týdny

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V Paříži se Luisi Enriquemu nepovedlo nic, prohrál 0:4. Už tam začal přemýšlet o taktickém plánu. Něco změnit musel. A tak v posledních zápasech vytasil nové rozestavení na tři stopery. Barcelonu to nakoplo, začala vyhrávat. V odvetě s PSG povýšil systém 3-3-1-3 ještě na další úroveň. Ze sestavy zcela vypustil krajní obránce.



Enriqueho taktické myšlence to dodalo revoluční nádech, protože v křídelních prostorech suplovali práci beků buď stopeři Javier Mascherano a Samuel Umtiti, anebo se sem zasunuli útočníci Neymar s Rafinhou. Šlo o hazard, který se vyplatil.

Jasně, nebýt vysoké prohry 0:4 v úvodním duelu, taktika Barcelony by byla ve středu večer zřejmě o něco bezpečnější. Ale na opatrnost neměla čas. Nutnost vstřelit čtyři góly - a později dokonce šest - Enriqueho strategii hodně ovlivnila.

Tříčlenná obrana Mascherano - Piqué - Umtiti byla účinná. Hrála vysoko, agresivně. Podařilo se jí vybojovat spoustu ztracených balonů rychle zpět. Třeba Umtiti vyhrál všechny vzdušné souboje (5) a třikrát zachytil soupeřovu přihrávku. Díky tomu se jindy aktivní středopolaři PSG de facto nedostávali do hry. Vždyť i gólman Barcy ter Stegen si připsal víc úspěšných přihrávek (28) než kterýkoli hráč francouzského velkoklubu.

Rozestavení Barcelony proti PSG 3-3-1-3

Rozestavení Barcelony proti PSGFoto Sport

Zajímavá je i statistika, že stopeři Barcelony strávili víc času na polovině PSG než na své. Ostatně Piqué byl prakticky dalším tvořivým záložníkem, protože za první poločas si připsal patnáct přihrávek do útočné třetiny a jenom Neymar měl o jednu víc.

A reakce PSG? Couvání až před vlastní branku, jako by ani nemohl před katalánským kolosem utéct. „Stáli jsme hluboko, nechávali Barcelonu chodit do šancí a dělali chyby. Nebyli jsme schopni presovat a s míčem něco vymyslet,“ vyjmenoval hlavní příčiny porážky trenér Unai Emery.

Španělský tisk aplaudoval, že „šlo o jeden z nejlepších týmových výkonů Barcelony, jaký kdy předvedla“. S ním ale pochopitelně vyrostly také individuální výkony. Takový Neymar patřil ke klíčovým mužům. V momentě, kdy jeho spoluhráči ztráceli víru v postup, on bral spoustu akcí na sebe a neustále útočil. Díky vytříbené technice se mu povedlo hodně akcí. Zastínil i Lionela Messiho , jenž údajně nebyl tolik svázaný taktikou a měl větší volnost.

SESTŘIH Ligy mistrů: Barcelona - PSG 6:1. Úžasná jízda i sporné penalty
Video se připravuje ...

Fotbalisté Barcelony porazili PSG 6:1 a postoupili do čtvrtfinále Ligy mistrů
Fotbalisté Barcelony porazili PSG 6:1 a postoupili do čtvrtfinále Ligy mistrů

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud