8. srpna 2018 • 18:50

Trnavští fanoušci podpořili Srby. Dostali poděkování, ve hře je ale i trest

Autor: ros
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Trnavskému Spartaku se doposud v předkolech Ligy mistrů daří na výbornou. Na horké půdě Crvene Zvezdy si připsal cennou remízu 1:1 a před odvetou má tak víc než slibnou výchozí pozici. Trnavští fanoušci, kteří do Bělehradu odjeli, se prezentovali nejen podporou svého celku, ale i skandováním na adresu srbsko-kosovského konfliktu. Celá akce vyvolala reakci domácích fanoušků a může mít také dohru.



Na stadionu Rajka Mitiče bývá fanouškům hostujícího týmu většinou dusno. Trnavským příznivcům však tleskalo vestoje téměř 37 tisíc Srbů. Kvůli čemu? Slováci hlasitě vyjádřili podporu Srbům proti odtržení jejich bývalé provincie Kosova.

„Kosovo je srdce Srbije“, znělo ze sektoru Spartaku. Pokřik přitom neušel ani srbským novinářům. „Ve jménu všech Srbů chci poděkovat fanouškům Trnavy za to, že tímto způsobem vyjádřili podporu srbskému národu,“ řekl blaženě jeden z místních novinářů směrem k českému trenérovi Radoslavu Látalovi, který vede slovenský celek.

Na podobné výroky je fotbalová věřejnost od domácích přiznivců zvyklá, skandování vycházející ze sektoru hostí bylo přece jen trochu překvapivější. Na tiskové konferenci nebyl kromě poděkování opomenut ani případný postih. UEFA, která se do politických záležitostí nechce vměšovat, podobné prohřešky trestá i zavřením stadionu. Jen srbské celky by mohly vyprávět…

„Nevím, jaké jsou předpisy, netuším, co se kolem toho bude dít. Snad to nebude velký problém a všechno dobře dopadne,“ odpověděl Látal na otázku novináře o strachu z případného trestu pro slovenský celek.

Samotné téma přitom není pro fotbalové fanoušky žádnou neznámou. Už na mistrovství světa v Rusku se o pořádný rozruch postarali švýcarští Xherdan Shaqiri a Granit Xhaka, kteří oslavovali góly proti Srbsku gestem orla z albánského znaku. Oba od FIFA inkasovali pokutu 225 000 korun.

Na základě deklarece nezávislosti tvoří oblast Kosova od roku 2008 Kosovskou republiku. Většina demokratických statů již její samostatnost uznala, Srbsko ji však i nadále považuje za své území. Podle srbské ústavy z roku 2006 je totiž nezávislá oblast Kosovo nedělitelným státním územím Srbska.

ANKETA: Redaktoři Sportu věří Slavii. V Kyjevě může vstřelit víc než jeden gól
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud