12. září 2018 • 18:22

Plzeň ukázala dresy pro LM, podpoří nadaci. To převyšuje fotbal, říká Paclík

Autor: ČTK, jon
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už za týden se v Doosan Areně rozezní posvátná znělka Ligy mistrů. Fotbalisté Viktorie Fotbalisté Plzně ve středu přivítají v úvodním duelu základní skupiny CSKA Moskva, celý klub se těší na velký svátek. V zápasech slavné evropské soutěže bude český mistr propagovat Nadaci pro transplantaci kostní dřeně. Jako první český tým v historii evropských pohárů bude mít Viktoria logo charitativní organizace přímo na dresech.



„Jdeme hrát potřetí Ligu mistrů, je to obrovský svátek, odměna pro hráče, zaměstnance a celý náš klub, už u nás panuje slavnostní atmosféra, všichni se těšíme. Vedle toho jsou tu i věci, které fotbal převyšují a ke kterým máme respekt, což znamená možnost záchrany života," uvedl prezident plzeňské Viktorie Tomáš Paclík.

"Máme s tím vlastní zkušenosti, proto máme respekt možná ještě daleko větší, než někdo jiný. Jsme rádi, že nadaci můžeme propagovat. Spolupráce je dlouhodobá," dodal při slavnostním oznámení a zveřejnění nové podoby dresů pro Ligu mistrů.

Svolení od UEFA dostala Viktoria po dlouhých jednáních. "Budeme prvním českým klubem v historii, který na svém dresu ponese logo nadace v rámci evropských pohárů. Jsme velmi rádi, že se nám vše podařilo dohodnout se zástupci UEFA," řekl na středeční tiskové konferenci marketingový manažer klubu Jaromír Hamouz.

UEFA si loga na dresech pozorně hlídá. Prostor charitám a nadacím dává minimum klubů, z velkoklubů je známa zejména Barcelona propagací organizace UNICEF. Plzeň však svůj záměr prosadila a může logo nadace umístit do zadní části dresu pod číslo hráčů.

Plzeň na dresech pro LM podpoří nadaci. Věci, co převyšují fotbal, říká Paclík
Video se připravuje ...

"Není to úplně standardní. Nechali jsme si udělat právnický rozbor předpisů a začali jsme komunikovat s UEFA. Byl to zdlouhavý a náročný proces, na losování Ligy mistrů v Monaku jsme zástupcům UEFA předali vzorový dres a pak jsme dostali pozitivní stanovisko," popsal Hamouz. "UEFA jde především o to, aby to byla nekomerční záležitost. My jsme proto museli dokládat, že je to opravdu jen ku prospěchu neziskové organizace. A to se podařilo," dodal.

Logo bude na plzeňských dresech jen v zápasech Ligy mistrů. "UEFA umožňuje mít na dresech logo jen jednoho partnera a případně jedné neziskovky. Díky tomu bude dobře vidět. V české lize jsou dresy přeplácané reklamou, že by to nebylo důstojné," vysvětlil prezident klubu Tomáš Paclík. "Výsledkem je zcela unikátní věc a jsem velmi rád, že můžeme jako klub pomoci," dodal.

Plzeňský klub nadaci začal podporovat už před sedmi lety, tehdy do registru dárců vstoupil celý tým pod vedením tehdejšího kapitána Pavla Horvátha, trenér Pavel Vrba či generální manažer Adolf Šádek. Nyní se zapojí letní posily i hráči z výběru do 19 let. Přímo na tiskové konferenci vstoupil do registru stoper Luděk Pernica. "Malinko nervózní jsem byl. Jsem rád, že už se nemusí dávat krev, ta jehla příjemná není. Teď už je jen stěr slin," řekl Pernica.

Klub připravuje v rámci spolupráce s nadací další akce. Mimo jiné usiluje o to, aby do registru mohli vstupovat i fanoušci přímo na stadionu. "Chtěl bych oslovit nejen naše fanoušky, ale i ostatní, aby se zapojili. Už se nemusí dávat krev, teď je to úplně na pohodu. Kdo váhal, teď je správný čas se připojit," řekl kapitán Plzně Roman Hubník, který je v registru tři roky.

NTKD funguje od roku 1992 a po celé České republice pomáhá nemocným s onkologickým onemocněním krve, zejména s leukémiemi a lymfomy. Hlavní oblastí podpory jsou dárcovství a transplantace krvetvorných buněk, ale také vybavení hemato-onkologických center a laboratoří. V současné době je v ČR zaregistrováno jedno procento z celé populace.

"Našim hlavním cílem je osvěta, vysvětlit lidem, že čím více nás bude, tím více životů můžeme společně zachránit a vstup do registru je dnes velmi jednoduchý," dodal předseda správní rady NTKD Pavel Jindra.

Dres Patrika Hrošovského, který bude plzeňský záložník oblékat během zápasů v Lize mistrů
Dres Patrika Hrošovského, který bude plzeňský záložník oblékat během zápasů v Lize mistrů

SESTŘIH: Slavia - Plzeň 4:0. Sešívaní famózním výkonem rozdrtili mistra
Video se připravuje ...

Pavel Nedvěd o Spartě i reprezentaci. Kluci mít talent vždycky budou, říká legenda
Video se připravuje ...

Trpišovský po Plzni: V lize je to jen malé vítězství ve velké válce
Video se připravuje ...

Zklamaný Řezník: Běhat v deseti bez balónu je o ničem
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud