Jakub Dvořák
Premium
23. října 2018 • 05:00

ANALÝZA: Jak uspět na Realu? Plzni pomůže 3-5-2, cestu ukázalo CSKA

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Reprezentace na Strahově v kompletní sestavě. První trénink pod Haškem
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Za dvě a půl sezony devět trofejí. Real Madrid pod vedením Zinedina Zidana vyhrál téměř vše, co se dalo. Zdědit po něm tým = výhra v loterii, chtělo by se říct. Ne tak docela. Nový kouč Julen Lopetegui jako kdyby učil královský klub znovu vyhrávat. A zatím bez úspěchu.



Legendární Francouz se zapsal do dějin jako jeden z výborných hráčů i trenérů. A to i přesto, že nemá propracované know-how jako třeba Josep Gurdiola, který je považován za fotbalového vizionáře.

Na hřišti se Real prezentoval pragmatickým herním stylem. Zidane jako kdyby věděl, kdy má tým zvolnit, kdy hrát z obrany a kdy soupeře zatlačit na vlastní polovinu. Navenek to sice vypadalo, že madridský kolos kosí v Lize mistrů jednoho vyzyvatele za druhým, ve skutečnosti ale v mnoha zápasech vyčkával, s čím vyrukuje soupeř. Většinou jej i nechával hrát a na svoji příležitost si uměl počkat a následně udeřit ze smrtících protiútoků.

Ve španělské lize často rozhodovaly silné individuality. Zápasů, kdy o výsledku sami rozhodli Ronaldo či Bale, bylo nespočet. Fanoušci líbivého fotbalu, si marně trhali vlasy. Nebyla to podívaná, jakou servírují například Barcelona či Manchester City, ale Real slavil úspěchy, tak proč zavedený systém měnit.

Velký zlom přišel v létě, kdy Zidane i Ronaldo v Madridu skončili a funkce trenéra se ujal Julen Lopetegui. Muž, který během kariéry nedosáhl slávy jako Zidane, ale zato je větší pedant na taktiku. Vedení Realu si od Lopeteguiho slibovalo, že po odchodu Ronalda vybuduje konkurenceschopné mužstvo a alespoň z části naváže na Zidanovy úspěchy.

Zatím se však nedaří ani jedno. Klub prožívá jeden z nejhorších vstupů do sezony.

Nicméně snaha změnit zažitý systém Realu je zjevná, i když na ní klub zatím doplácí. Dvaapadesátiletý trenér si libuje ve vysokém držení míče, rád přenáší hru z jedné strany na druhou a hráči vytvoří spoustu přihrávek.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud