14. května 2019 • 17:20

Anglický mistr v problémech. City možná vyloučí z Ligy mistrů

Autor: apr, pav
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Liga mistrů bez Manchesteru City? Ano, je to možné. Vyšetřovatelé UEFA chtějí aktuálního anglického mistra alespoň na jeden ročník vyloučit z milionářské soutěže. Roli v tom hraje údajné porušení finanční fair play.



Yves Leterme, předseda vyšetřovací komise nezávislého finančního výboru UEFA, by měl podle zdroje NY Times zasvěceného do situace v tomto týdnu vynést ortel nad Manchesterem City, kterému hrozí za porušení finanční fair play dokonce vyloučení z Ligy mistrů. Již dříve se bývalý belgický premiér vyjádřil, že pokud by Citizens byli shledáni vinnými, byl by vhodným trestem sezónní zákaz účasti v Champions League.

Rozhodčí komora UEFA, která obdrží Letermeho verdikt, se následně bude muset rozhodnout, zda souhlasí s návrhem trestu, který by měla obdržet v nejbližších 48 hodinách.

Je nepravděpodobné, že by Manchester City byl vyřazen z Ligy mistrů pro ročník 2019/2020, jelikož se v případě odsouzení může klub odvolat, a to dokonce až k rozhodčímu soudu pro sport. Hovoří se ale o zákazu startu v ročníku 2020/2021.

Leterme a jeho tým se zaměřili na účty, které byly poprvé odhaleny minulý rok německým deníkem Der Spiegel.

Zprávy uvádějí, že Manchester City porušil pravidla finanční fair play tím, že nafoukl hodnotu multimilionového sponzorského obchodu. Navíc klub byl za podobnou věc pokutován již v roce 2014, kdy musel zaplatit 49 milionů liber.

Čerství vítězové Premier League se ale brání a popírají jakékoliv provinění. Samotná UEFA se vzhledem k probíhajícímu vyšetřování odmítla k situaci vyjádřit. Podle New York Times ale vyšetřovatelé chtějí potrestat City zákazem startu v LM.

„V dobré víře plně spolupracujeme s probíhajícím vyšetřováním CFCB IC (Club Financial Control Body Investigatory Chamber). Zároveň se spoléháme na jeho nezávislost, řádný proces a závazek UEFA ze dne 7. března, že nebude v průběhu vyšetřování věc dále komentovat," zaznělo v prohlášení Manchesteru City. 

„Zpráva New York Times s odkazem na lidi obeznámené s případem je proto mimořádně znepokojující. Domníváme se, že dobrá víra Manchesteru City v tomto přichází vniveč, nebo je proces vyšetřování zkreslen jednotlivci, kteří mají v úmyslu poškodit pověst klubu, jeho obchodní zájmy, nebo obojí.“

„Publikované účty Manchesteru City jsou úplné, kompletní a jsou součástí právních a regulačních záznamů. Obvinění z finančních nesrovnalostí je naprosto falešné a věříme, že CFCB IC o tom poskytne UEFA komplexní důkaz,“ uzavřel klub. 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud