31. května 2019 • 20:10

Nálada před LM: Spurs dřeli jako zvířata, Klopp chce překonat Mohuč

Autor: mck
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vyvrcholení klubové soutěže v anglické režii. Už v sobotu (21:00 SEČ, ONLINE na iSport.cz) si to o „ušatý“ pohár rozdá Liverpool, který se do finále Ligy mistrů probojoval podruhé za sebou, a Tottenham. Pro Spurs to bude naopak první přímý souboj o trofej z milionářské soutěže. Zajímavé bude mimo jiné sledovat, jak si oba celky poradí s dlouhou herní pauzou, která trvá už od 12. května. Na druhou stranu měli finalisté spoustu času na přípravu. Londýnský zástupce Premier league se například dle slov stopera Tobyho Alderweirelda během takřka tří týdnů nikterak nešetřil. To ale samozřejmě platí i pro Kloppův výběr.



Zvlášť v Anglii na takovou dobu bez zápasu není nikdo navyklý. V srpnu se naskočí do kolotoče a jede se nonstop (vyjma reprezentačních přestávek), nepoleví se ani přes vánoční období. Premier League běží někdy i dvakrát v týdnu, hrají se dvě pohárové soutěže, nejlepší týmy se prezentují i na evropské scéně.  

Třeba jako Tottenham a Liverpool, dva finalisté aktuálního ročníku Ligy mistrů. Dvě továrny na zázraky, dalo by se říct dle průběhů odvetných zápasů semifinále.

Před sobotním vyvrcholením Ligy mistrů ale oba týmy dlouho odpočívaly, 12. května jim skončila domácí soutěž. Spurs zakončili anglickou ligou remízou 2:2 s Evertonem, "Reds" i přes vítězství 2:0 nad Wolverhamptonem nakonec těsně nedosáhli na titul, který si uzmul Manchester City. Nastalo třítýdenní ticho před divokou bouří, jejíž epicentrum bude v Madridu. Klid protkaný poctivou přípravou.

Klopp: Postup s Mohučí je pro mě víc než finále Ligy mistrů

Přímý souboj o trofej je logicky obrovskou motivací pro oba kádry. Na straně Liverpoolu by rád konečně pozvedl trofej německý kouč Jürgen Klopp. Ten už dvakrát dirigoval svůj tým ve finále. Poprvé roku 2013 s Borussií Dortmund, poté loni právě s týmem z města ležícím na řece Mersey, pokaždé stál na poražené straně. Dočká se do třetice všeho dobrého?

Finále Ligy mistrů na O2 TV Sport a O2 TV Fotbal
Speciální studio startuje v sobotu již ve 20:00, mezi hosty se objeví Karol Kisel a Tomáš Hübschman
Aktuální zpravodajství přímo z Madridu přinese komentátor Petr Svěcený a také bývalý český reprezentant Tomáš Ujfaluši. V rámci studia se diváci dočkají také Vladimíra Šmicera nebo Patrika Bergera
Jen na O2 TV Fotbal pak fanoušci mohou sledovat kompletní zahajovací ceremoniál, kde vystoupí například populární kapela Imagine Dragons

„Nikdy jsem nebyl ve finále s tak silným týmem, jaký teď mám,“ chválil své svěřence německý démon. „Naši kluci dali dohromady potenciál a přístup nejlepším způsobem, který jsem kdy viděl,“ pokračoval Klopp.

Loni musel kousat těžkou porážku s Realem Madrid. „Pamatuji si, jak jsme po finále stáli v teplákovkách ve frontě na letišti v Kyjevě, hlavy jsme měli dole, každý byl zklamaný,“ popsal zpětně emoce jednapadesátiletý trenér.

Na další příležitost nemusel čekat dlouho. Jen samotná účast ve finále ale pro něj není dost. Rozhodně ne největším úspěchem kariéry. „Tím byl rok 2004, když jsem s Mohučí postoupil do bundesligy. Tehdy nás nikdo za daných okolností v nejvyšší soutěži nepotřeboval.“

To se ale může změnit. „Když vyhrajeme Ligu mistrů, zeptejte se mě znovu,“ zakončil Klopp.

Nečekané finále pro Tottenham? Málo, chceme ho vyhrát

Aby na danou otázku nedošlo, budou se snažit svěřenci Mauricia Pochettina ze všech sil. Podle stopera Tobyho Alderweirelda makali hráči Tottenhamu v uplynulých týdnech jako zvířata. Jako která konkrétně? „To by muselo být nějaké úplně nové stvoření,“ popisoval s nadsázkou Belgičan. „Ušatý pohár“ je po Spurs vytouženou kořistí. „Hlad tady je,“ nepopřel Alderweireld.

Sám je jeden z pouhých dvou hráčů Londýňanů (druhým je Fernando Llorente, pozn. red.), kteří si v milionářské soutěži zahráli finále. V roce 2014 přišel na hřiště v 83. minutě, když jeho tehdejší zaměstnavatel Atlético Madrid vedl 1:0 nad městským rivalem Realem. Pak byl jen svědkem kralování soupeře, který nakonec po prodloužení vyhrál 4:1. „Byli jsme tak blízko,“ mrzí ještě nyní Alderweirelda.

Teď doufá ve šťastnější konec. Intenzivní a dlouhá příprava je základním klíčem k úspěchu. „Finále pro nás začalo již před více než dvěma týdny. Každý říká, jak je neuvěřitelné, že jsme se do této fáze dostali. Ale my s finále spokojení nejsme. Chceme ho vyhrát,“ vzkázala třicetiletá opora zadních řad Spurs.

Poputuje postup s Mohučí na Kloppovo osobním žebříčku úspěchů na druhé místo, nebo Ligu mistrů premiérově ovládne „zvířecí tlupa“?. To rozlouskne fotbalový svátek, který hostí madridská aréna Wanda Metropolitano. Zápas začne v sobotu od 21.00, sledovat ho můžete na iSport.cz ONLINE.

Finále Ligy mistrů se v hlavním španělském městě propaguje, kde se dá
Finále Ligy mistrů se v hlavním španělském městě propaguje, kde se dá

SESTŘIH LM: Ajax - Tottenham 2:3. Snový obrat, finále ukradl Lucas
Video se připravuje ...

SESTŘIH LM: Liverpool - Barcelona 4:0. Finále Reds zajistil chyták při rohu
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud