Jan Podroužek
20. srpna 2019 • 05:00

Třetí pokus Slavie o LM: Touha je obrovská! Kdo bude mimo nominaci?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z KLUŽE | Milionkrát za život každý slyšel to pořekadlo: Do třetice všeho dobrého. Od nástupu čínských majitelů má Slavia přesně takovou možnost. Neuspěla před dvěma lety proti APOELu Nikósie a před rokem proti Dynamu Kyjev. Takže v úterý znovu, soupeř CFR Kluž. „Každý, kdo dělá fotbal, sní o Champions League. Jsme dva zápasy od toho, abychom si ten sen splnili,“ říká před prvním utkáním play off Ligy mistrů trenér „sešívaných“ Jindřich Trpišovský.



Je jich šest, kteří pamatují první i druhý pokus, a v úterý to prubnou potřetí. Michal Frydrych, Jan Bořil, Josef Hušbauer , Tomáš Souček, Milan Škoda a Mick van Buren, který ovšem chyběl proti Dynamu kvůli těžkému zranění, se stávají nejzkušenějšími hráči Slavie, pokud jde o bitvy o slavnou Ligu mistrů.

Zápas Kluž - Slavia na O2 TV Sport
První zápas play off Ligy mistrů Kluž - Slavia uvidíte  dnes od 20:30 na O2 TV Sport. Studio bude moderovat Libor Bouček, hosty ve studiu budou Martin Vaniak a Miloš Buchta, zápas komentují Milan Štěrba a Jan Homolka.

Všechny přenosy je stále možné díky letní nabídce sledovat zdarma. Více zde>>>

„Zažil jsem oba pokusy, ale co se týče teď toho třetího, tak do toho jdeme asi nejsilnější. Jsme déle pospolu, máme něco za sebou a věřím, že teď máme tu největší šanci se tam dostat. A přesně za tím všichni jdeme,“ velí kapitán Tomáš Souček.

Dvojzápas s kyperským APOELem Nikósie měl na starost ještě kouč Jaroslav Šilhavý . Tenkrát před dvěma lety Slavia neměla dost sil, a postup si prohrála vlastně už v prvním zápase, u moře padla 0:2.

I proti Dynamu za trenéra Jindřicha Trpišovského narazili „sešívaní“ na silnějšího soka. Zklamání z odsunu „jen“ do Evropské ligy ovšem umocnil i neodbytný pocit křivdy. Třeba kvůli neuznanému gólu v odvetě v Kyjevě, nebo když domácí v tomtéž zápase zvyšovali na 2:0 z evidentního ofsajdu.

„A teď nás čeká Kluž, která má spoustu zkušeností. Její hráči toho prošli spoustu, myslím, že to bylo vidět i ve všech předkolech, které zvládli proti Astaně, Maccabi Tel-Aviv a naposledy proti Celtiku,“ upozorňuje Trpišovský.

Kdo ze současného kádru hrál ve dvojzápase proti APOELu Nikósie (play off Ligy mistrů 2017/18): Michal Frydrych, Jan Bořil, Josef Hušbauer, Tomáš Souček, Milan Škoda a Mick van Buren.
Kdo ze současného kádru hrál ve dvojzápase proti Dynamu Kyjev (3. předkolo Ligy mistrů 2018/19): Ondřej Kolář, Vladimír Coufal, Jan Bořil, Tomáš Souček, Josef Hušbauer, Peter Olayinka, Alexandru Baluta, Milan Škoda, Stanislav Tecl a Michal Frydrych.

Tak si to projedeme. Tři hráči – brankář Giedrius Arlauskis, obránce a kapitán týmu Camora a 33letý záložník Ciprian Deac znají atmosféru skupiny Ligy mistrů. Camora tam má šest startů, ostatní dva pět. K tomu má Arlauskis, ale i bek Mateo Sušič nebo záložník Ovidiu Hoban na čtyřicet zápasů v Evropské lize, Deac je na 34 utkáních. Dalších devět hráčů z kádru Dana Petresca odehrálo alespoň deset zápasů v druhé evropské soutěži.

Z hráčů Slavie si Ligu mistrů vyzkoušel pouze Nicolae Stanciu a Stanislav Tecl. Ovšem na evropské scéně už červenobílí dávno nepatří k začátečníkům. Jedenáct hráčů se dostalo na dvacet a víc startů v Evropské lize, přičemž třeba Vladimír Coufal jich má 38, Jan Bořil 34, Josef Hušbauer dokonce 49 a vůbec nejvíc Nicolae Stanciu – padesát utkání.

„Mají výborné hráče, skvělý tým. Viděli jsme jejich tažení v Evropské lize, považuji je za favority,“ myslí si kouč Kluže Dan Petrescu.

„Já to vidím padesát na padesát. Na jedné straně stojí obrovská zkušenost a pragmatičnost, fantastičtí hráči, na té naší zase obrovské nadšení a touha dostat se konečně do základní skupiny,“ staví proti sobě výhody Kluže a svého týmu Trpišovský.

Tak ať klapne okřídlený pokus číslo tři.

Pravděpodobná sestava Slavie: Kolář - Bořil, Hovorka, Kúdela, Coufal - Souček - Olayinka, Traoré, Stanciu, Masopust - Van Buren.

SK Slavia Praha Vše o klubu ZDE

Tecl a Baluta znovu mimo nominaci?
Jedenáct hráčů na plac, dalších sedm na lavičku. Jenže Slavia vzala do Kluže kromě rehabilitujícího záložníka Jakuba Hromady celý kádr, 23 fotbalistů. Pět se jich tedy do zápasové nominace nevejde. „Představu o nominaci máme jasnou, jen dva hráči měli lehčí zdravotní problémy, tak se budeme rozhodovat i podle toho. Tím, že jde o venkovní zápas, chtěli bychom mít na střídačce hlavně možnosti do ofenzivy,“ napovídá trenér Jindřich Trpišovský. Nominace patrně najisto unikne třetímu brankáři Jakubu Markovičovi, a nerozehranému útočníkovi Stanislavu Teclovi, nejistá je pozice například nehrajícího Alexandra Baluty, který se v nové sezoně v soutěžním utkání na hřiště ještě nedostal.

Třikrát v Lize mistrů, finanční kolaps a obnovená cesta vzhůru. To je Kluž, soupeř Slavie
Video se připravuje ...

Slavia odcestovala do Rumunska. V cestě za snem jí stojí Kluž
Video se připravuje ...

Tomáš Souček na tiskové konferenci před úterním soubojem Slavie v Kluži.
Tomáš Souček na tiskové konferenci před úterním soubojem Slavie v Kluži.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud