28. dubna 2020 • 14:50

Teplický Řízek vzpomíná: Jak přišel na oslavu, kterou naštval Hřebíka

Autor: krm
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pamatujete si na něj? Marián Řízek patřil k výrazným fotbalistům Teplic na přelomu tisíciletí. Severočeši tehdy prožívali nejlepší éru klubové historie, v sezoně 1999/2000 si zahráli i třetí předkolo Ligy mistrů proti slavné Borussii Dortmund. Tam je poslal zvládnutý duel se Slavií o druhé místo v lize. A Řízek po něm proslul symbolickým zatlučením hřebíku v narážce na tehdejšího kouče Pražanů Jaroslava. „Byl na mě pak naštvaný,“ vzpomíná teplický bohém ve studiu O2 TV Sport. A mluví i o svých problémech s nadváhou.



Teplice potřebovaly na jaře 1999 porazit Slavii o dva góly, aby si zajistily druhou příčku v české nejvyšší soutěži. A díky triumfu 3:1 se jim to podařilo. „Euforie na konci byla nádherná,“ vybavuje si Řízek, který přišel s originální oslavou.

„Napadla mě asi dva dny před zápasem. Volal jsem bráchovi, ať mi najde nějaký obrovský hřebík po dědovi, který dělal kováře. A švagrová ho omotala červenobílou stužkou,“ usmívá se zpětně tomu, jak popíchl slávistického trenéra Jaroslava Hřebíka.

Teplice v předkole Ligy mistrů vyzvaly Borussii Dortmund
Teplice v předkole Ligy mistrů vyzvaly Borussii Dortmund

Provokovat přitom prý původně nechtěl. „Ukázal jsem to klukům v kabině. Ale nakonec se to objevilo i v televizi. Pan Hřebík byl trošku naštvaný, ale vzal to sportovně. Na vyhlášení jedenáctky ligy pak nadával trenérovi Pešicemu, co jsem si to dovolil,“ líčí dnes třiapadesátiletý Řízek.

Jeho fotbalový příběh je unikátní i tím, že první ligový start si připsal až ve třiceti letech. A často musel bojovat s váhou navíc. Až 105 kilo, jak se říkalo, prý ale neměl. „To mám teď,“ směje se. „Ale byl jsem tak na devadesáti čtyřech. Když mě poprvé viděl trenér Pešice, tak se zhrozil,“ tvrdí Řízek.

„Na prvním tréninku bylo sluníčko a asi 32 stupňů. Pešice na mě: Kam se valíš, kuličko? Já na to, že jdu hrát fotbal. Pak si mě vzal za bránu, kde na mě řval. To se ani nedá slovy vyjádřit. Měl jsem shodit šest kilo, nakonec se mi povedlo jedenáct. Ale na pokutách jsem za kariéru zaplatil odhadem 150 tisíc,“ popisuje s odstupem času.

Dnes od 21.00 hodin nabídne stanice O2 TV Sport a O2 TV Fotbal další díl Ligy mistrů Exclusive. Tentokrát se diváci mohou těšit na duel FK Teplice-Borussia Dortmund, záznam třetího předkola UEFA Champions League 1999/2000. Součástí doprovodného programu bude i studio moderátora Radka Šilhana, jako host dorazí Marián Řízek.

FK Teplice Vše o klubu ZDE

Příchod Hovorky do Slavie? Naše srdcovka. Osobnost a vůdčí typ, líčí kouč
Video se připravuje ...

Slavia a naběhané kilometry? Trenéři jsou cvoci, nechápe Nezmar
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud