Jakub Konečný
27. srpna 2020 • 15:14

Hrozí Vrbovi vyhazov? S Ludogorcem musí zvládnout aspoň opravu

Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
SESTŘIH: Toronto - Boston 1:3. Pastrňák gólem uklidnil Bruins, Maple Leafs na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

„Chci znovu zažít základní skupinu Ligu mistrů,“ prohlásil Pavel Vrba v předvečer druhého předkola této prestižní soutěže. Jenže jeho Ludogorec Razgrad domácí zápas s dánským Midtjyllandem ve středu nezvládl a po prohře 0:1 končí. Pozice českého kouče se tak hned na začátku sezony vážně komplikuje – a pokud nezvládne opravu v podobě postupu do základní skupiny Evropské ligy, hrozí mu vážně vyhazov. „Odpovědnost neseme všichni,“ podotkl s kyselým úsměvem.



 Když v zimě přijal nabídku Ludogorce Razgrad, představil bulharský klub Pavla Vrbu coby nejlepšího českého trenéra. Dal mu náležitý plat, který podle informací deníku Sport dělá milion korun hrubého měsíčně – bez prémií a bonusů. A také odpovídající úkol: vrátit Ludogorec zpět do základní skupiny Ligy mistrů, kterou si zkusil dvakrát v sezonách 2014/15 a 2016/17 (tehdy v play off vyřadil Plzeň).

Titul Vrba v pohodě a s předstihem obhájil a v létě navíc získal zajímavé posily: Brazilce Alexe Santanu z Botafoga, španělského útočníka Higinia Marína z Numancie či ghanské křídlo Bernarda Tekpeteye z Schalke. Jenže ani to nestačilo.

Po středě je totiž jasné, že Vrba náročné zadání nesplní. Devítinásobný bulharský šampion doma nestačil na dánský Midtjylland, po slabém výkonu padl 0:1. Zápas rozhodl v 77. minutě Junior Brumado, který napálil do sítě propadlý míč po rohovém kopu. Domácí favorit se už na žádnou reakci ve zbývajícím čase nezmohl.

„Ve středu hřiště jsme nedominovali, jak jsme si představovali. Po změně organizace hry se poměr sil vyrovnal a paradoxně když to vypadalo, že bychom mohli vstřelit gól, jsme inkasovali a zápas se vlastně rozhodl,“ diktoval evidentně rozmrzelý Vrba překladateli ještě na hřišti, kde tisková konference probíhala.

Pro ambiciózní klub jde samozřejmě o obrovské zklamání. A pro Vrbu poměrně závažný problém, neboť vstup do sezony Ludogorci nevyšel ani v bulharské lize, v níž hned v prvním kole padl na půdě Botevu Vratsa (1:3). Připočteme-li k tomu i neúspěch v bulharském superpoháru, v němž nestačil Razgrad na Lokomotiv Plovdiv (0:1), jde celkem o tři porážky v dosavadních šesti soutěžních utkáních, což se pochopitelně s očekáváním a renomé klubu ani v nejmenším neslučuje.
A pozici přerovského rodáka to náležitě komplikuje. V Bulharsku sice podepsal smlouvu až do léta 2022, ale není vůbec jisté, že ji dodrží.

Náročný majitel Kiril Domušjev se zrovna nevyznačuje nějakou zvláštní trpělivostí, vždyť za posledních pět let se v Razgradu vystřídalo už deset trenérů. Neúspěch se zkrátka neodpouští. Přičemž krach už ve druhém předkole Champions League je při všemu respektu k Midtjyllandu obrovská blamáž.

Vrba ji však podle všeho zatím ustojí, dostane ještě šanci na opravu v kvalifikaci Evropské ligy, kde je třeba k dosažení cíle překonat dva protivníky. Pokud však ani reparát nezvládne, skončí jeho mise na Balkáně hodně předčasně.

„Určitě je cíl postoupit do skupiny, tak to prostě je,“ podotkl věcně.

Vstoupit do diskuse
3

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud