Jakub Dvořák
18. února 2021 • 13:57

Hvězdné války II: Haaland s Mbappém ničí „staříky“ Ronalda s Messim

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

 Už se zdálo, že při stárnutí Cristiana Ronalda s Lionelem Messim je konec. Omyl! „Hvězdné“ války ve fotbale pokračují. Neprobíhají jako ve slavné éře legend jen mezi Madridem a Barcelonou, ale rozletěly se minimálně od Paříže k Dortmundu. A dvojice Kylian Mbappé–Erling Haaland je dokáže šířít křížem krážem celou Evropou.



Poslední dekádu vytřídili fanoušky na dva tábory epická jména, která dnes působí spíš jako někdejší rivalové chystající se do penze. Cristiana Ronalda už dávno nežene pohon zvaný Lionel Messi. Portugalec pomalu ale jistě míří ke čtyřítce a o dva roky mladší Argentinec v Barceloně prožívá předčasnou krizi středního věku. Slavní spoluhráči mizí a mladá generace jako by nerozuměla jeho řeči.

Fotbal však o hvězdnou rivalitu nepřichází. Na obzoru je souboj, který v první osmifinálový týden Champions League bavil svět.  Kylian Mbappé vs Erling Haaland. Želví ninja s instinktem zabijáka vs severský Thor s kladivem v noze a galaktickou akcelerací. Že mají ještě čas? Od Haalandova debutu v soutěži v sezoně 2019/20 společně s Mbappém přestříleli „starou gardu“ v poměru 28:15.

Když monacký odchovanec v úterý zostudil Barcelonu hattrickem, působilo to, jako by unavení páni v Katalánsku honili rozzuřeného býka napříč La Ramblou. Byl to teprve třetí třígólový večírek hráče hostů na Camp Nou v historii Champions League. „Ještě nejsem ve vrcholné formě,“ vzkázal po demolici Mbappé.

O den později vystartoval norský obr. „Viděl jsem Mbappého vstřelit hattrick, celkem pěkné góly, musím přiznat, že mě to docela nakoplo,“ chechtal se blonďatý střelec Borussie Dortmund po 2+1 na stadionu v Seville.

SESTŘIH LM: Sevilla - Dortmund 2:3. Haaland rozhodl dvěma góly v prvním poločase
Video se připravuje ...

I on měnil tabulky. Žádný jiný hráč v jednom klubu nestihl vstřelit deset branek v milionářské soutěži tak rychle. Zatímco Roy Makaay v letech 2003-2004 potřeboval v dresu Bayernu deset zápasů, severské zvíře to stihlo o tři duely dříve.

Stejně jako Ronaldo i Messi potřebovali k hvězdným dostihům prvotřídní servis a kluby prémiové kvality, i u Haalanda s Mbappém se rozjíždejí přestupové spekulace ostošest. Oba má na radu Real Madrid. Není nutné si nalhávat, že kráter po odchodu CR7 v Madridu fanoušky stále deptá.

Avšak ty cenovky... Paris SG kolem Mbappého vyvěsilo štítek s 200 miliony eur. Za rok mu ale v Paříži končí smlouva a na pomyslné křižovatce se stále rozmýšlí: chce být legendou PSG, nebo jít ve stopách svého dětského hrdiny z Madeiry?

Jít, či nejít bude stoprocentně řešit i Haaland. Raketový růst ani specialisté v Dortmundu nezabrzdí. Ze Salcburku ho přivedli za 45 milionů eur. Už nyní je odhadovaná cena téměř trojnásobná. Jenže německý překupník chystá na přespříští léto slevy. V platnost totiž vejde výstupní klauzule 75 milionů eur. I proto se dá očekávat, že by už letos mohl pláchnout za mnohem větší peníz.

SESTŘIH LM: Barcelona - PSG 1:4. Jasnou výhru hostů režíroval hattrickem Mbappé
Video se připravuje ...

Kylian Mbappé, 22 let (PSG)

 

Erling Haaland, 20 let (DORTMUND)

Barcelona (16/02/2021) Poslední zápas v LM vs Sevilla (17/02/2021)
90 Minuty 90
3 Góly 2
0 Asistence 1
4/6 Střely na branku/celkem 3/3
64 Doteky s míčem 40
4 Klíčové přihrávky 2
1 Vytvořené velké šance 0
12/15 Souboje 2/4
 

Celková bilance v LM

 
Monaco, PSG

Kluby

Salcburk, Dortmund
41

Zápasy

13
24

Góly

18
16

Asistence

2

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud