Jakub Konečný
4. srpna 2021 • 15:20

Analýza Ferencvárose: Pozor na bratry! Gólman? Čaroděj se špatnýma nohama

Autor: Jakub Konečný, Petr Jániš
Vstoupit do diskuse
1
  • Video se připravuje ...

    Slavia získala tři tituly v řadě v Česku, Ferencvárosi se to samé povedlo v Maďarsku. Takže se dá očekávat, že třetí předkolo Ligy mistrů bude vyrovnané a rozhodnou v něm patrně detaily. Z analýzy deníku Sport vyplývá, že červenobílé čeká sebevědomé a technicky zdatné mužstvo, které umí otevřít hluboký blok i udeřit z brejku. Naopak směrem dozadu je maďarský soupeř bohorovný a nedůsledný, až příliš spoléhá na slušného gólmana, což by se dalo využít. Ke klíčovým hráčům FTC patří dva bratři s nezvyklým příjmením Mmaee.

  • Trenér – hubeňour s kšiltovkou

    Ferencváros má od léta nového trenéra, z Austrie Vídeň přišel Rakušan Peter Stöger. Hubený chlapík s výraznými brýlemi a kšiltovkou má za sebou zajímavá angažmá, v německé bundeslize vedl Köln a dokonce i Borussii Dortmund.

    „Když skončíte s Kölnem pátí, je to, jako byste získali s Bayernem titul,“ vysvětlil šéf Borussie Hans-Joachim Watzke, proč na konci roku 2017 po vyhazovu Petera Bosze sáhl překvapivě po Stögerovi. Nebyl to úplně povedený krok, rodák z Vídně vydržel v Signal Iduna Parku pouze necelých sedm měsíců.

    Pětapadesátiletý trenér i ve Ferencvárosi sází na rozestavení 4-2-3-1, hlavními poznávacími znaky jeho týmu jsou aktivní beci, dvě silné šestky a kreativní čtveřice nahoře, která drží soupeře stále v pozoru.

    Fradi se snaží diktovat tempo hry zvlášť v domácím prostředí. V každém zápase (včetně přípravy) navíc vsítili alespoň jednu branku.

    Trenér Ferencvárose Peter StögerFoto Profimedia.cz

  • Hlavní hrozba – Mmaee. Ten mladší

    O střeleckou produktivitu Ferencvárose se stará především letní posila Ryan Mmaee z Maroka, jenž vstřelil v pěti soutěžních zápasech 4 góly a na další dva přihrál. V prvním předkole Ligy mistrů proti Prištině (3:0) se prosadil po přihrávce do malého vápna, v odvetě proti Žalgirisu (výhra 3:1) udeřil dvakrát z vyložených šancí tváří v tvář brankáři, doposud poslední trefu přidal trefou z penaltového puntíku v posledním zápase proti Kišvárdu. Mmaee se snaží ohrožovat branku soupeře i z pozic zpoza vápna. Největší předností 185 centimetrů vysokého útočníka je práce s míčem, za 90 minut se pokusí o 7,25 kličky s úspěšností 58,1 procenta. Pro srovnání – v minulé sezoně v sešívaném dresu měl nejvíce pokusů o kličku Peter Olayinka (5,4 pokusu s úspěšností 50 procent).

    Ryan MmaeeFoto iSport.cz

    Ryan MmaeeFoto iSport.cz

  • Obrana – docela kreativní. Ale slabší

    Klíčovou osobou zadních řad Ferencvárose je zase Sammy Mmaee, starší bratr útočníka Ryana Mmaeho. Odchovanec Standardu Lutych přišel do maďarské metropole v únoru 2021. Kromě posouvání míče do záložní řady je schopný rozdávat diagonální míče za obranu soupeře, když se sešikuje do bloku. Za 90 minut zatím v této sezoně rozdal 6,58 dlouhého míče s úspěšností 67,9 procenta. Dlouhé míče dělají zhruba deset procent jeho přihrávek. Nepodstupuje příliš mnoho soubojů – 12,92 souboje na 90 minut s úspěšností 56,4 procenta. Na jednu stranu takové číslo by bylo v české lize podprůměrné, na druhou Ondřej Kúdela souboje také nevyhledává (10,57 s úspěšností 60,1 procenta). Slušnou rozehrávku má i druhý stoper Miha Blažič.

    Sammy MmaeeFoto iSport.cz

    Sammy MmaeeFoto iSport.cz

  • Gólman? Čaroděj se špatnýma nohama

    V obou předkolech Ligy mistrů chytal za Ferencváros třicetiletý zkušený brankář Dénes Dibuzs, člen reprezentace, kde kryje záda Peteru Gulácsimu. V sezoně 2020/21 patřil vůbec k nejlepším brankářům maďarské ligy, jelikož dokázal zabránit nejvíce gólům (7,23). Pro vysvětlení - metrika „chycených gólů“ se počítá jako hodnota očekávaných střel na bránu, od které se odečtou inkasované branky. Ondřej Kolář podle stejné metriky v lize zachránil pouze 1,94 gólu. Překonat tedy Dibuzse bude pro slávisty oříšek. Ostatně v lize i v evropských pohárech dokázali už ikskrát z gólmana soupeře udělat „brankáře kola“. Největší slabinou Dibuzse je hra nohama, ve které převažují krátké přihrávky, a k dlouhým pasům se uchyluje jen výjimečně.

    Denés DibuzsFoto iSport.cz

    Denés DibuzsFoto iSport.cz

  • Datové srovnání

    Datové srovnání soupeřůFoto iSport.cz

    Góly FerencvároseFoto iSport.cz

  • Kde sledovat zápas Ferencváros - Slavia v TV?

    Zápas nabídnou stanice O2 TV Sport a O2 TV Fotbal v přímém přenose. Moderátor Libor Bouček přivítá ve studiu od 19.30 hodin útočníka Milana Škodu a trenéra Luboše Kozla. í Informace z Budapešti přinese reportér David Sobišek.. Diváci si O2 TV mohou pořídit již za 199 Kč na 30 dní ZDE>>>

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud