Jonáš Bartoš
18. července 2022 • 18:15

Plzeň „nacvičila“ los! V Evropě ožijí české vzpomínky, v Mariboru slavila

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Cesta do slavné Ligy mistrů a takřka 400 milionového bonusu získává reálnější obrysy. Viktoria Plzeň zná trasu, po které musí ujít, aby na důležité peníze a sportovní úspěchy dosáhla. Po dvojutkání s Helsinkami narazí ve třetím předkole na jednoho z dvojice NK Maribor, Šeriff Tiraspol. Ať už v Lize mistrů, nebo v případě prohry v Evropské lize. Jde o schůdnou variantu, se slovinským mistrem má navíc pozitivní zkušenosti.



V nadsázce lze říct, že Plzeň „nacvičila“ los do Evropy velmi slušně. Druhé předkolo Ligy mistrů startuje na půdě HJK Helsinky, o týden později je na programu domácí odveta. Jde o nepříjemný, ale jistě porazitelný celek. Viktoria se v pondělí dozvěděla možné soupeře i do následujících kol. A také nezní vůbec špatně.

Český mistr půjde na NK Maribor, případně Šeriff Tiraspol. Zbývá vyřešit, zda v nejvyšších patrech Ligy mistrů, nebo o stupínek níž v Evropské lize. Pondělní los v Nyonu paradoxně určil stejnou dvojici pro obě varianty – v případě postupu přes Helsinky půjde Viktoria na lepšího ze zmíněné dvojice, pokud s finským sokem vypadne, čekají na Bílkovu partu duely s poraženým týmem.

Na NK Maribor má Viktoria příjemné vzpomínky. Před devíti lety (v létě 2013) proti slovinskému šampionovi úspěšně zvládla play off o Ligu mistrů a podruhé vkročila do základní skupiny milionářské soutěže.

Trenér Plzně Pavel Vrba se po postupu Viktorie do základní skupiny Ligy mistrů také odvázal
Trenér Plzně Pavel Vrba se po postupu Viktorie do základní skupiny Ligy mistrů také odvázal

Plzeň pod taktovkou Pavla Vrby zvítězila doma 3:1 (góly dávali Čišovský, Darida a Ďuriš), odvetu zvládla brankou Stanislava Tecla 1:0 a mohla slavit. Kapitán Pavel Horváth utíral slzy štěstí do upoceného dresu, následně se „trápil“ na dopingové kontrole, kde si s Františkem Rajtoralem krátili čekání s plzeňským lahvovým. Vladimír Darida se postupem loučil s viktoriánským dresem a zamířil do Německa, kde od té doby za Freiburg a Herthu Berlín odkopal v bundeslize už devět sezon.

Druhý potenciální sok je v českém fotbalovém prostředí také dobře známý. Šeriff Tiraspol ještě teď způsobuje noční můry na Slavii. Moldavský celek v létě 2009 ve 3. předkole Ligy mistrů šokoval českého favorita a po remízách 0:0 doma a 1:1 v Praze slavil senzační postup. Slávisté se z nepříjemného úderu dlouho vzpamatovávali a na základní skupinu Ligy mistrů si klub sáhl až pod trenérem Jindřichem Trpišovským o deset let později v sezoně 2019/20.

Tiraspol v minulé sezoně došel z úvodního předkola až do skupiny Ligy mistrů, kde šokoval výhrou 2:1 na stadionu rekordního čtrnáctinásobného vítěze Realu Madrid. Šeriff nakonec obsadil třetí místo a postoupil do jarní fáze Evropské ligy.

Osm posil Plzně: Na můj vkus velký počet, říká kapitán Hejda
Video se připravuje ...

Plzni hraje do karet rozvržení zápasů – stejně jako proti Helsinkám i v dalším kole začne venku a klíčovou odvetu sehraje před vlastními fanoušky. V osudí hrozil například silný Bodö/Glimt. Úřadující norský šampion v minulé sezoně došel až do čtvrtfinále Evropské konferenční ligy a doma dvakrát porazil pozdějšího vítěze AS Řím (6:1 a 2:1).

Plzeň si oproti pražským celkům může mnout ruce. Sparta rozbalí kvalifikaci o Konferenční ligu proti nebezpečnému Vikingu Stavanger z Norska, na Slavii v případě očekávaného postupu přes gibraltarského outsidera St. Joseph's číhá papírově nejtěžší možný soupeř Panathinaikos Atény z Řecka. Těžká výzva čeká i Slovácko – ve 3. předkole Evropské ligy se utká s poraženým týmem z 2. předkola Ligy mistrů mezi Dynamem Kyjev a Fenerbahce Istanbul.

Viktoria vstupuje z českých klubů do Evropy jako první, už ve středu od 18 hodin v Helsinkách proti místnímu HJK. Úvodní duely dalšího kola se hrají 4. srpna, odvety o týden později.

FC Viktoria Plzeň Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud