Jonáš Bartoš
9. srpna 2022 • 05:00

Plzeňské odvety: dva opačné návody. Pasivita není recept, říká Limberský

Autor: Jonáš Bartoš, inf
Vstoupit do diskuse
3
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zbývají tři krůčky a plzeňská Viktoria může počtvrté v klubové historii rozhrnout oponu scény Ligy mistrů. Ale pěkně postupně. Český mistr ve své letní kvalifikační pouti musí nejdřív zvládnout odvetu 3. předkola se Šeriffem Tiraspol. Jednogólový náskok z Kišiněva vypadá slibně, v případě postupu se mohou těšit na více než 211 milionů korun. Západočeši ale potřebují zůstat ve střehu. Jako příručka mohou sloužit slavné zápasy nedávné minulosti.



Dva roky stará noční můra je zahnaná, Viktoria dokázala zlomit prokletí druhého předkola Ligy mistrů z Alkmaaru. Suverénním stylem zadupala HJK Helsinky a nyní mlsně kouká na skalp moldavského Šeriffu Tiraspol. Z horké půdy v Kišiněvě přivezla nadějnou výhru 2:1, soupeř ale patří k vyššímu evropskému levelu. Mužstvo napěchované šikovnými Afričany a Brazilci nepřijelo do Plzně na výlet.

„Nejdeme do utkání s tím, že máme nějakou výhodu. V žádném případě se nesoustředíme jen na defenzivu. Vzadu chceme jednoznačně hrát pozorně, ale také musíme být nepříjemní dopředu, dostat soupeře pod tlak, vytvářet si příležitosti a vstřelit branku,“ pravil rázně trenér Michal Bílek.

Všichni v klubu vědí, do jakých sfér míří. Postup do play off o Ligu mistrů znamená jisté „bolestné“ ve výši pěti milionů eur (122,5 milionu korun) plus 3,63 milionu eur (88,94 milionu korun) za jistotu základní skupiny Evropské ligy, tedy v součtu více než 211 milionů korun. Soupeřem by jim zde byl úspěšnější z dnešního duelu Ferencváros–Karabach (první zápas 1:1)

„Čeká nás velmi důležitý zápas pro Plzeň jako klub. Snad uděláme důležitý krok k tomu, abychom si splnili naše přání, což je hrát Ligu mistrů,“ dodal Bílek.

Šeriff Tiraspol: bohatý úkaz z chudé země. Zkušenosti mají obě S i Zlín
Video se připravuje ...

Viktoria velké zápasy v podobné fázi dobře zná. Už v létě 2011, po prvním titulu, zažila v předkolech pekelné chvilky. Velkým testem byl souboj s nabušeným Trondheimem. Vrbův soubor přivezl z Norska nadějný výsledek 1:0. V tu dobu neotrkané mužstvo doma zkusilo bránit hubený náskok. Ustrašený výkon málem dopadl špatně.

„Chtěli jsme to ukopat, ale tenkrát na to tým nebyl stavěný. Prohrávali jsme o poločase 0:1, pak proběhla obrovská bouřka v šatně. Druhou půli nám začalo pršet štěstí, otočili jsme na 3:2. Druhá pětačtyřicetiminutovka byla fantastická,“ vzpomíná pro deník Sport a server iSport.cz David Limberský, pamětník největších úspěchů Viktorie.

Pohádka se šťastným koncem nakonec klapla před zaplněným Edenem, kde Západočeši v azylu uhráli závěrečné play off proti Kodani a poprvé slavili průnik do základní skupiny.

Opačný zážitek přišel v létě 2015 proti Maccabi Tel Aviv. Z Izraele nadějná výhra 2:1, tehdy se navíc počítaly branky na soupeřově půdě. Jenže doma tým pod vedením Miroslava Koubka absolutně zpackal závěr, prohra 0:2 znamenala bolavé vyřazení.

Plzeňské odvety 3. předkola Ligy mistrů

Plzeň – Trondheim 3:2 První zápas: 1:0
Sezona 2011/12
Trenér: Pavel Vrba

Viktoria doma bránila jednogólový náskok, který na půdě norského mistra zařídil Václav Pilař. První poločas doma vypadal šíleně, ustrašené a nervózní Západočechy probral až poločasový fén od Pavla Vrby. Po přestávce tým roztočil ofenzivní obrátky. Bakoš, Kolář a Petržela nasměrovali Viktorii k senzačnímu postupu.
Plzeň – Maccabi Tel Aviv 0:2 První zápas: 2:1
Sezona 2015/16
Trenér: Miroslav Koubek

Petržela a Mahmutovič trefili v Izraeli výhru 2:1, o týden později vystřídalo euforii kruté zklamání. Západočeši doma úzkostně bránili náskok, což se dařilo do závěrečné čtvrthodinky. Z penalty srovnal Zahavi a stejný hráč trefil sedm minut před koncem postupovou branku.

„Jedna z vůbec nejhorších vzpomínek, horší už je snad jenom Alkmaar (vyřazení ve druhém předkole LM před dvěma lety). Udělal jsem penaltu, s tím výsledkem jsme ještě postupovali, ale oni přidali v závěru druhý gól. Tenkrát to byl velký šok, doma nám stačila i prohra 0:1. Vůbec jsme to nezvládli, byli celý zápas pasivní a v závěru nás soupeř potrestal. Pasivita není dobrý recept na postup,“ upozorňuje Limberský.

Zpět do přítomnosti. Plzeň jde do odvety v nadějné pozici, navíc odsunula velký balvan – sražením Helsinek má jistou skupinu evropských pohárů, minimálně si zahraje Konferenční ligu. V nadějně rozjeté kvalifikaci míří ambice klubového majitele Adolfa Šádka ještě výš.

„Mají to dobře rozehrané, procenta jsou na jejich straně. Takové zápasy jsou o tíze okamžiku. Ale kluci už jsou zkušení. Ve chvíli, kdy na jaře bojovali o titul, na ně byl velikánský tlak a zvládli to, teď na to navazují. Jako osobnosti rostou,“ chválí Limberský.

Plzeňské úspěchy připomínají osobnosti, které se z hřiště přesunuly na lavičku. Pavel Horváth, Marek Bakoš i Matúš Kozáčik hráčům osobním příkladem ukazují, že i v Plzni je možné dosáhnout na nejvyšší evropskou scénu. „Kluci vědí, že se to několikrát podařilo, nejde o mission impossible. Mají v nich mentory, kteří jim ukážou cestu, poradí a před zápasem je také uklidní,“ dodává někdejší západočeská ikona.

Zápas Plzeň - Šeriff Tiraspol na O2 TV SPORT

Přímý přenos začíná od 18:30 na O2 TV Sport a O2 TV Fotbal, moderátor Radek Šilhan přivítá ve studiu plzeňskou legendu Davida Limberského a experta Jana Rezka. Komentují Jan Homolka a Aleš Svoboda, reportérem zápasu bude Vladimír Grebennikov.

FC Viktoria Plzeň Vše o klubu ZDE

Góly

Domácí: 10. Kliment, 62. Mosquera

Hosté: 47. Rasheed

Sestavy

Domácí: Staněk – Havel, Pernica, Hejda (C), Sýkora (90. Trusa) – Kopic, Bucha, Kalvach, Mosquera (90. Pilař) – Kliment (58. Holík), Chorý (72. Dedič).

Hosté: Abalora – Renan Guedes, Evangelou, Kiki (C), Kpozo – Mudasiru, Badolo (69. Botos), Kyabou– Pernambuco (46. Tejan), Rasheed, Ouattara (79. Julien).

Karty

Domácí: Havel, Dedič

Hosté: Pernambuco, Evangelou, Evangelou

Rozhodčí

Grinfeeld – Hassan, Yarkoni (všichni IZR).

Stadion

Doosan Arena, Plzeň

Návštěva

10770 diváků

Vstoupit do diskuse
3

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud