Jonáš Bartoš
17. srpna 2022 • 11:00

Sýkorův nejrychlejší gól: Baku je se mnou spjaté. Připomínka i v tetování

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z BAKU | V ázerbájdžánské metropoli před šesti lety zažil Jan Sýkora jednu z nejslavnějších chvil v kariéře. Ještě v dresu Liberce se postaral proti Karabachu o stále nejrychlejší gól v historii Evropské ligy. V září 2016 v úvodním utkání skupiny otevřel skóre už po uplynutí 10,69 sekundy. Plzeňský univerzál bude chtít večer navázat na pozitivní vzpomínky, které mu dokonce připomíná jedno z tetování.



V dresu Liberce ozkoušel náročné podmínky už před šesti lety. Proti Karabachu zažil mimořádný start. Tehdejší kapitán Milan Baroš hned po výkopu vyvezl balon k soupeřově vápnu. Míč se odrazil k Sýkorovi a ten ho dopravil do sítě – v čase 10,69 sekundy, což je stále nejrychlejší gól soutěže!

„Nejdřív jsem si to neuvědomil, až po zápase mi kluci řekli, jak to je. To jsem měl obrovskou radost,“ zavzpomínal osmadvacetiletý univerzál před odletem do Baku. „Kluci tady v Plzni to možná ani nevěděli. Ale pořád to pro mě hodně znamená. V knize rekordů to furt je a já doufám, že to tam ještě dlouhou dobu bude,“ dodal s úsměvem drobný hráč.

Po návratu do mateřského klubu se mu náramně daří. Už v minulé sezoně patřil ke klíčovým hráčům (bilance v lize 4+6) a drží si formu i poté, co se v létě dotáhl jeho trvalý přestup z polského Lechu Poznaň. Nejlépe se cítí na ofenzivní pozici pod hrotem, velmi dobře zvládá i povinnosti levého obránce, kde skvěle odehrál předchozí kvalifikační partie proti Šeriffu Tiraspol.

Večer při výkopu prvního duelu play off o Ligu mistrů ožijí vzpomínky na úspěšný liberecký večírek, byť se zápas odehraje na větším stadionu, než kde nastoupil v severočeských barvách. „Baku je se mnou spjaté. Těším se tam moc, mám tam hezké vzpomínky. I když ten zápas skončil 2:2, přece jen se mi tam povedlo něco hezkého. Ale hráli jsme tehdy na úplně jiném stadionu, mančaft byl jiný. Takže myslím, že to teď bude úplně jiný zápas,“ vyprávěl.

Liberecká pohárová zkušenost pro Sýkoru hodně znamená. Drobný hráč se vyžívá v tetováních, zvěčnit si nechal i sezonu 2016/17. Na lýtku má vytetované logo Evropské ligy jako vzpomínku na výjimečný zápas a následný úspěšný ročník, který mu pomohl k angažmá ve Slavii. Přes Liberec, Jablonec a naposledy Lech Poznaň se dostal zpátky do Plzně, kde vyrostl a s fotbalem začínal.

Pod Michalem Bílkem se vyšvihl v nepostradatelného hráče základní sestavy a minulý podzim se vrátil i do reprezentace. „Já bych se nijak nevyzdvihoval, je to zásluha celého týmu. Styl, který praktikujeme je založený na kolektivním pojetí. Není prostor vyzdvihovat individuality. Jsem rád, že se týmu daří a já tomu pomáhám,“ pravil skromně.

O Ligu mistrů dvakrát neúspěšně bojoval v dresu Slavie, kvalifikace do hlavní části se mu nepodařila. V Plzni mu s parťáky zbývá udělat poslední krůček, přejít přes nažhavený Karabach. „Musím to zaklepat. Samozřejmě, že bych si Ligu mistrů chtěl zahrát, je to moje velké přání,“ řekl s odhodláním a zároveň upozornil na kvalitu soupeře. „Jejich výsledky mluví za všechno. Koukali jsme na ně. Mají podobně výrazné individuality jako Tiraspol, ale jsou výrazně lépe organizovaným týmem. Ale my půjdeme do zápasu s cílem co nejlépe ho zvládnout a přivézt si nadějný výsledek do domácí odvety.“

FC Viktoria Plzeň Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud