24. srpna 2022 • 04:55

Zelenka o Plzni: Pohádka! Mentálně vyspělý tým, rozhodl faktor Bílek

Autor: iSport.cz, paš, inf
Vstoupit do diskuse
2
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sen se stal skutečností. Plzeňští fotbalisté si na podzim zahrají Ligu mistrů. Do její základní skupiny se probojovali díky senzačnímu obratu v domácí odvetě proti Karabachu, který porazili 2:1. Těsně před koncem poločasu ji však zaskočil soupeřův vedoucí gól. „Viktorka ukázala, že je strašně silná psychicky. Nebyla lepší fotbalově, ale urvala to vůlí a zaslouženě postoupila,“ zhodnotil ve studiu iSport.cz někdejší prvoligový hráč Luděk Zelenka. Co řekl o Michalu Bílkovi a jak srovnal jeho tým se západočeským mužstvem pod vedením Pavla Vrby?



Plzeňští zmrazili soupeře dvěma góly ve druhém poločase, o branky se postarali Jan Kopic a Jan Kliment. „Plzeň dospěla do fáze, že je fakt silná mentálně, a i když po poločase prohrávala o gól, vůbec se jí nerozklepala kolena," vyzdvihl Zelenka.

Ve hře přitom bylo hodně - miliony i nejméně šest zápasů v prestižní soutěži. „Naopak ale z Viktorky bylo cítit, že i přes plný stadion a velká očekávání, nemá co ztratit. Prostě buldoci," poznamenal fotbalový expert.

V závěru prvního poločasu situace Plzně přitom nevypadala optimisticky. „V té době vypadala hrozně, podepsal se na ní průběh posledních minut, ale dokázala to otočit. Vstala z mrtvých," glosoval Jan Podroužek, redaktor deníku Sport a webu iSport.cz.

K tomu pomohl i příchod střelce Klimenta, který nahradil nevýrazného Jana Sýkoru. Střídající hráč rozhodl v 73. minutě. „Vyzdvihl bych ale Mosqueru, jeho myšlenka byla rozhodující. Věděl, že obránce ustupuje od Klimenta a že tam někde bude. Dal mu to ideálně z první," pochválil Zelenka kolumbijského záložníka.

Viktoria tak dál zůstává v tomto ročníku Ligy mistrů bez porážky. „Už se stalo několikrát v ligové sezoně i ve vyřazovací části Ligy mistrů, že Plzeň dokáže výsledek urvat. A když se to opakuje, už to není náhoda. Tohle je faktor Michal Bílek," zdůraznil Zelenka.

Jan Kopic se raduje ze vstřeleného gólu se spoluhráčem Liborem Holíkem
Jan Kopic se raduje ze vstřeleného gólu se spoluhráčem Liborem Holíkem

A dál pokračoval v ocenění práce kouče Viktorie. „Kabina mu věří, a když se povedou výsledky, věří mu o to víc. On hledá cestu, jak uspět, a je striktní. Nebude o tom diskutovat, hráč tomu musí věřit. Když to nepřijme devadesát procent kabiny, nebude to nikdy fungovat," řekl bývalý útočník.

A jaká je kvalita kádru úřadujícího českého šampiona? „Nemá hráče, které byste postavili na piedestal a prodali je za velké peníze. Jsou dobří jako tým. Hrají zkrátka to, na co mají," doplnil Zelenka.

Plzeň byla v zápase proti Karabachu maximálně efektivní, udeřila dvakrát hned z prvních dvou střel na branku. „Historie tohle už nebude nikdy řešit," prohlásil pohotově a s úsměvem fotbalový expert.

Ve studiu pak došlo i na srovnání současného mužstva Viktorie s tím, který do Ligy mistrů pod vedením Pavla Vrby postoupil v minulosti třikrát. „Co se týče fotbalově a hvězd, pro mě to je mužstvo kolem Pavla Horvátha," dal přednost Zelenka druhé možnosti.

Uznal však i kvality Bílkových svěřenců. „Když vyhráli titul, mluvilo se o tom, jestli je to pro český fotbal dobře, protože nemá moc šanci se dostat do skupiny. Jenže oni to teď dokázali, to je pohádka," dodal Zelenka.

FC Viktoria Plzeň Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud