Jan Podroužek
1. listopadu 2022 • 04:40

Nabitý týden Plzně: obrat Barcelonu a odpárat Spartu. Gigant přijel s mladíky

Vstoupit do diskuse
2
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ještě jedno zamávání do kamery, ještě jedna výměna cenných dresů s velkými soupeři… A sbohem, evropská elito. Viktoria Plzeň se dnes večer slavnostně rozloučí s Ligou mistrů, asistovat jí u toho bude Barcelona – bez Roberta Lewandowského, který dostal volno, a bez minimálně dalších šesti zraněných hráčů a jednoho vykartovaného. Nastoupí nejspíš plno mladých, že by šance, jak na poslední chvíli urvat body? No jo, ale českému mistrovi se taky blíží víkendový hit proti Spartě…



Pět zápasů, pět proher, dvacet inkasovaných gólů… Od nikoho z Viktorie Plzeň ale neuslyšíte: „Ještě že je konec!“ Český mistr si pořád dělá naděje na nějaký štych. Poslední šance přichází právě dnes, proti oslabené Barceloně.

„Je to poslední zápas ve skupině a uděláme maximum, aby pro nás byl výsledek přijatelný. Všichni hráči se na to nesmírně těší. Bude to obrovský svátek, fanoušci nás poženou. A uvidíme,“ zvolil skoro povinná úvodní slova na tiskové konferenci trenér Západočechů Michal Bílek.

Očima Xaviho, kouče Barcelony

Šance pro další hráče
„Sice už o nic nehrajeme, ale zápas je přesto důležitý. Chceme Ligu mistrů zakončit s dobrým pocitem a také se chceme dobře nastartovat na Evropskou ligu. Je to i důležitá šance pro další hráče, kteří se mohou ukázat a odehrát minuty navíc. Hrají za Barcelonu, která je pro mě nejlepším týmem na světě. To je obrovská motivace. Ten, kdo za nás hraje, musí ukázat, že si zaslouží být v týmu.  Jsme profesionálové, musíme do něj dát všechno a urvat dobrý výsledek. Absence Lewandowského? Původně s námi měl jet, ale bolela ho záda, tak jsme ho nechali odpočinout, aby byl v sobotu v lize proti Almeríi připravený hrát.“

Jeho hráči se dosud v soutěži proslavili tím, že trochu dětinsky mávali do kamery při nástupu, nebo dychtivě sbírali dresy slavných soupeřů. Na hřišti ale kontinent neuchvátili, leda ve druhém poločase domácího zápasu s Bayernem, který vyhráli 2:0 a konečně zvedli své příděly unavené fanoušky.

„Tehdy jsme se neuvěřitelně vzchopili a vstřelili jsme dvě branky, což bylo výborné. Ale kdyby výsledek z první půle nebyl tak jednoznačný, asi by pro nás i ta druhá půle byla daleko těžší,“ zůstává Bílek realistou a připomíná, že snížení předcházela čtyřka od hostů z Mnichova.

„Ale bylo to povzbuzení a chceme hrát tak, abychom dosáhli dobrého výsledku – dobře bránit a ohrožovat soupeřovu bránu. Je to poslední zápas, chceme ho zvládnout,“ burcuje znovu Bílek.

A vzhledem k tomu, že ve skupině je všechno dávno dané, tedy že Viktoria se s Evropou loučí úplně a Barcelona míří do jarní fáze Evropské ligy, a taky že hosté přijeli na západ Čech bez odpočívajícího kanonýra Roberta Lewandowského a s obranou rozbitou zraněními, nemusí být pomyšlení na nějaký cenný bod až takovou fantasmagorií.

Ostatně i Katalánci aktuálně vidí prioritu ve své domácí soutěži, kde s bodovým odstupem funí na záda Realu Madrid. Plzeň zase ohřívá šance na obhajobu titulu a nebude to neuctivé vůči španělskému obrovi, když se za vrchol týdne označí šlágr ligy se Spartou. Kdyby totiž Viktoria vyhrála, odpárala by Letenské po patnácti kolech už na patnáct bodů…

Jenže situace v Bílkově kádru zase není tak veselá, aby si mohly některé opory odpočinout. Je tedy klidně možné, že se základní sestava bude velmi podobat té vítězné z posledního utkání ve Zlíně. Mezi zraněnými jsou stále Jan Kliment, Jan Kopic, Jan Sýkora, Radim Řezník a Mohamed Tijani, kvůli kartám navíc nemůže nastoupit Jhon Mosquera.

„Sestava by mohla být stejná jako ve Zlíně. A pokud nebude stejná, tak bude jiná…,“ použil Bílek se smíchem takzvanou absolutní pravdu.

Ve skutečnosti mu to ale žádnou radost nedělá. I tak se pokusí o dvojitý počin – obrat Barcu a pak v sobotu vygumovat z titulových závodů Spartu.

Pravděpodobné sestavy

Plzeň: Staněk - Havel, Pernica, Hejda, Jemelka - Bucha, Kalvach - Jirka, Vlkanova, Pilař - Chorý
Barcelona: Tenas - Balde, Piqué, Sanz, Valle - Pjanič, Gavi, Casado - Raphina, Torres, Torre

Góly

Domácí: 52. Chorý, 63. Chorý

Hosté: 6. Alonso, 44. F. Torres, 54. F. Torres, 75. Torre

Sestavy

Domácí: Staněk – Holík, Hejda (C), Pernica, Jemelka (57. Havel) – Ndiaye (57. Bucha), Kalvach (79. Čermák) – Jirka, Vlkanova, Pilař (88. Kronus) – Chorý (79. F. Bassey).

Hosté: Peña – Bellerín, Piqué (C), Alonso, Alba (57. Balde) – Torre (77. Sanz), Kessié (67. Casadó), Gavi – Raphinha (77. Dembélé), Fati, F. Torres.

Náhradníci

Domácí: Tvrdoň, Jedlička, Bucha, Havel, Čermák, Bassey, Gaszczyk, Kronus, Vrba

Hosté: ter Stegen, Tenas, Dembélé, Pedri, de Jong, Balde, Casadó, Akhomach, Sanz, Valle Gómez

Karty

Domácí: Ndiaye

Hosté: Gavi, Torre, F. Torres

Rozhodčí

Petrescu – Ghinguleac, Grigoriu

Stadion

Doosan Arena, Plzeň

Návštěva

11 258 diváků

Skupina C

Z V R P Skóre B
1. Bayern 6 6 0 0 18:2 18
2. Inter Milán 6 3 1 2 10:7 10
3. Barcelona 6 2 1 3 12:12 7
4. Plzeň 6 0 0 6 5:24 0

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud