8. srpna 2023 • 13:55

Kodaň, dánská Barcelona. Prověrka pro obranu Sparty, ale systém má trhlinu

Autor: Daniel Konečný
Vstoupit do diskuse
2
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Formace 4 – 3 – 3, silná kombinace, ostrý presink, nebezpečné standardní situace. To jsou základní charakteristiky Kodaně. Velice zjednodušeně by se její styl dal nazvat jakousi dánskou Barcelonou. Defenzivu Letenských čeká velká prověrka. Systém Kodaně má však trhlinu, které by Sparta mohla využít. Velké výkony by český mistr potřeboval především od svého ofenzivního trojzubce.



Je to klub jeho srdce. Vychoval ho jako fotbalistu a posléze i trenéra, když kvůli zraněním svou hráčskou kariéru předčasně ukončil. Že bez Kodaně nedokáže být, se dnes pětatřicetiletý trenér přesvědčil před dvěma roky. Tehdy Jacob Neestrup vedl již rok a půl Viborg, s nímž byl po postupu z druhé ligy po podzimní části dánské ligy na první příčce. Kvůli rodinným důvodům se však vrátil jako asistent na Parken Stadium.

„Jsme rádi, že je zpátky. Stýskalo se nám. Je to jeden z největších trenérských talentů v zemi,“ těšilo tehdejšího sportovního ředitele Williama Kvista.

Od loňského září už FC Kodaň vede. Hned v premiérové sezoně dokázal vyhrát ligu i pohár. Na double přitom klub čekal šest let. „Byla to bláznivá sezona, ale nikdy jsem nám nepřestal věřit,“ radoval se tehdy Neestrup, jehož tým slavil zisk 15. titulu cestou z Viborgu.

Tajemství úspěchu? Výborné využití systému 4 – 3 – 3.

S míčem na kopačkách je Kodaň klidná. Neuvidíte však přehršel uspávajících přihrávek. Otevřít obranné řady soupeře a potrestat ho rychlou kombinací. To je krédo Lvů, které je možné jen díky neustálému pohybu hráčů. Křídelníci se přitom rádi stahují do středu hřiště k hrotovému útočníkovi, aby uvolnili prostor pro krajní obránce. Ti jsou klíčovými postavami při rozehrávce Kodaně.

Vysoké postavení beků při výstavbě útoku je ovšem slabinou dánského celku. Uvolněný prostor je při případném zisku míče šancí pro Lukáše Haraslína s Veljkem Birmančevičem. Slovenský stoper Denis Vavro je přitom velice silný v osobních soubojích. Co se týče rychlosti a obratnosti, tak strádá. To by pak mělo sedět Janu Kuchtovi.

Zisk míče následovaný smrtícím brejkem. To je recept na Kodaň. Spartě přitom podobné situace sedí, což předvedla jak proti Sigmě, tak i nyní s Pardubicemi. Ovšem pozor. Dánové mají na rozdíl od zmíněných českých celků nesmírně agresivní presink a ukázkový návrat za míč. Sparta má však ve svém středu Kaana Kairinena, jehož herní přehled a schopnost zrychlit hru můžou celé předkolo rozhodnout.

Článek pokračuje pod grafikou

Klíčovou dovedností budou rovněž standardní situace. Silná stránka obou celků. Kodaň skórovala v lize již dvakrát z rohového kopu na první tyč. V každém ze tří kol Superligy kopala penaltu, kterou Diogo Goncalves vždy proměnil rozdílným způsobem.

Spartu tedy čeká nesmírně nepříjemně napadající soupeř, jenž výborně kombinuje středem hřiště, a jehož hráči nejsou vůbec líní na krok. Mají však tendenci příliš riskovat a při ztrátě míče jsou zranitelní k protiútokům soupeře. Ty Sparta ovládá. Nyní to musí potvrdit a mít nepropustnou obranu.

Srovnání Kodaně a Sparty v aktuální sezoně

KODAŇ   SPARTA
5 odehrané zápasy 3
5 výhry 3
17 vstřelených gólů 8
6 inkasovaných gólů 2
1,91 očekávaných gólů (xG)* 2,01
1,13 očekávaných gólů soupeře (xGA)* 0,50
6,40 střel na bránu* 8,67
489,10 přesných přihrávek* 394,42
55,02 % držení míče* 58,60 %
48,60 % vyhraných soubojů* 51,10 %
Zdroj dat: wyscout.com
Pozn.: hvězdičkou jsou označeny statistiky, které jsou přepočítány na 90 minut hry.

AC Sparta Praha Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud