Martin Vait
19. dubna 2021 • 09:42

Zemětřesení ve fotbale, pohroma pro české kluby. Co znamená Superliga?

Autor: Martin Vait
Vstoupit do diskuse
19
  • Video se připravuje ...

    Dlouho očekávaný a obávaný krok ze strany největších fotbalových klubů na světě se v noci z neděle na pondělí stal skutečností. Dvanáct celků z Anglie, Itálie a Španělska se rozhodlo utrhnout od Ligy mistrů a možná od svých vlastních národních soutěží a založit si vlastní Superligu. Mnohé z nich to už oznámily na svých webových stránkách, soutěž má i své logo.

  • KDO MÁ TVOŘIT SUPERLIGU?

    Do skupiny zakládajících týmů patří Real Madrid, Barcelona, Atlético Madrid, Manchester United, Manchester City, Liverpool, Arsenal, Chelsea, Tottenham, Juventus, AC Milán a Inter Milán. Je ale pozoruhodné, že ani německé, ani francouzské kluby v čele s Bayernem Mnichov a Paris Saint-Germain se do akce nezapojily.

    Zástupci Superligy každopádně uvedli, že jejich plánovaná soutěž má prostor pro patnáct zakládajících celků a je pořád možné, že německé a francouzské kluby se nakonec přidají, jen se chtějí vyhnout první vlně mohutné kritiky.

  • JAK BY MĚLA SOUTĚŽ VYPADAT?

    Dvanáctka klubů si představuje, že se odstřihnou od současného formátu Ligy mistrů a od navrhovaného systému, který má dnes oznamovat UEFA. Velkokluby by si založily vlastní soutěž, kterou by si samy spravovaly. A dostaly k tomu nemalý příslib cca 3,5 miliard eur od investiční skupiny JP Morgan. Každý ze zakládajících klubů by tak dostal zhruba 300 milionů eur a nemohl by sestoupit, do soutěže by se kvalifikoval automaticky.

    Superligu by tvořilo 20 týmů ve dvou skupinách po deseti a hrálo by se během pracovních dní každý týden paralelně s národními soutěžemi. Nejlepší kluby by pak postupovaly do jarní vyřazovací fáze.

    Oproti evropským pohárům by se do této ligy mohlo dostat mimo velkokluby jenom pět týmů z celé Evropy a možná z celého světa. A je otázka, jestli systémem kvalifikace, nebo jiným způsobem, který by nebyl podmíněn výkonností, nýbrž penězi.

  • PROČ KE KROKU DOŠLO A PROČ JDE O ZÁSADNÍ UDÁLOST?

    Jedná se o největší událost v dějinách moderního fotbalu, protože poprvé bychom mohli mít na stole v Evropě jakoukoliv soutěž, do které není potřeba se probojovat na základě vlastních sil a schopností.

    Velkokluby tak učinily obrovský krok směrem k americkému modelu soutěží. A záměr je jasný – vydělat co nejvíc peněz, nebýt závislý na ostatních hráčích na trhu a nemuset si hlídat záda, na která útočí mnohdy nápaditější konkurence.

    Navzdory prohlášením, že kluby se odtrhávají i v zájmu udržitelnosti evropského fotbalu, není jakýkoliv důvod jim věřit. I když má UEFA spoustu chyb, přece jen ji netvoří jenom největší kluby, ale taky malé a méně majetné celky a národní asociace, a ty na evropské půdě mohou hájit své zájmy.

  • PROČ KLUBY ČELÍ KRITICE?

    Předchozí blok je poměrně vypovídající a bez obalu za všechny kritiky celou situaci shrnul třeba bývalý kapitán Manchesteru United Gary Neville. „Jsem znechucený. Absolutně znechucený. Je to čirá hamižnost, jsou to pouze panáci. Nemají nic společného s fotbalem v této zemi. Je tady více než stoletá historie fotbalu v zemi od fanoušků, kteří žili s těmito kluby a milovali je,“ odsoudil Neville majitele a jejich kluby.

    „Nejsem v zásadě proti penězům ve fotbale. Ale je potřeba, abychom bránili principy a étos férové soutěže a aby se jí ostatní mohli taky zúčastnit. Aby Leicester mohl vyhrát Premier League a mohl se dostat do Ligy mistrů. Manchester United ani v Lize mistrů není! Ani Arsenal není v Lize mistrů. Díval jsem se na ně dnes a ten klub je teď v naprostém rozkladu! Tottenham není v Lize mistrů! Ale přitom chtějí nějaké zhůry seslané právo na to, aby byli ve vlastní soutěži! Jsou naprosto k smíchu. A upřímně, přišel čas na to, aby se do celého procesu zapojili nezávislí regulátoři, aby odstavili tyto kluby od moci. Už je toho dost,“ doplnil Neville.

    Nejbohatší kluby světa, na kterých stojí celý fotbalový průmysl, by se navíc odstřihly od zbytku fotbalové ekonomiky ve chvíli, kdy na všechny, a zvlášť na ty nejslabší, tíživě padají důsledky pandemické krize.

  • CO SE BUDE DÍT DÁL A JAK ZAREAGUJÍ OSTATNÍ?

    Teď jsou před námi klíčové hodiny, dny a týdny. UEFA a jednotlivé evropské národní soutěže včetně Premier League, Serie A a La Ligy už během neděle před oznámením této zprávy zareagovaly velmi ostře a označily superligu za “cynický projekt”.

    Dvanáctce klubů hrozí, že ještě v této sezoně mohou být vyloučeny ze všech soutěží. Hráči by zase mohli mít zakázáno startovat v jakýchkoliv soutěžích pořádaných FIFA a UEFA, tedy i na Euru nebo na mistrovství světa, což může mít zásadní dopad na to, jestli se superlize podaří uspět.

    Nic jiného než radikální odezva ale nemá šanci na zabránění vzniku superligy. Kluby už projekt oznámily, připravily si ekonomickou, právní i mediální půdu a teď jde jen o to, aby dokázaly přesvědčit další. Klíčovou organizací je FIFA a právě světová fotbalová organizace přišla po oznámení vzniku superligy s poměrně smířlivou zprávou vůči celé záležitosti.

  • CO TO ZNAMENÁ PRO ČESKÉ KLUBY?

    Pro český fotbal a ostatní menší evropské ligy by byl vznik Superligy pohromou. Je jasné, že superligové kluby budou aspoň na začátku mávat bankovkami a budou argumentovat tím, že do fotbalu v celé Evropě můžou teď během pandemie v rámci “solidárních kroků” napumpovat víc peněz než UEFA.

    Postupem času je ale nepředstavitelné, že by měly na srdci primárně ostatní kluby a národní fotbalové asociace. Samy určitě vydělají víc peněz, české kluby ale naopak budou méně konkurenceschopné, navíc už ani nebudou mít šanci postavit se nejlepším soupeřům světa.

    S představou, že sem co pár let mohou jezdit kluby jako Barcelona, Real Madrid nebo Manchester United, bychom se mohli rozloučit. Letošní slávistická jízda Evropskou ligou by probíhala proti daleko slabším soupeřům za daleko menší pozornosti.

Vstoupit do diskuse
19

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud