24. května 2021 • 13:05

Kdy začnou české kluby v Evropě? Jistotu skupiny má jen Slavia

Autor: kub
Vstoupit do diskuse
2
  • Kdy začne pětice českých klubů v pohárech? Jistotu základní skupiny má pouze SlaviaKdy začne pětice českých klubů v pohárech? Jistotu základní skupiny má pouze SlaviaFOTO: Koláž iSport.cz

    Čtyři postupující z FORTUNA:LIGY do evropských pohárů jsou kolo před koncem jasní, k páté, poslední vstupence, má nejblíž Plzeň, které stačí v sobotu v Opavě uhrát bod. A už se také ví, v jakých předkolech čeští zástupci svou cestu do základních skupin zahájí. Zde je podrobný přehled situace, jak ji zpracoval twitterový účet @fc_koeficient. Hrát se bude na rozdíl od loňska tradičně opět na dva zápasy doma – venku.

  • Slavia – 3. předkolo LM (3./4. srpna a 10. srpna)

    Jelikož pominula možnost, že by si vítěz Ligy mistrů nezajistil účast v soutěži z domácí ligy, což hrozilo v případě Chelsea, Slavia definitivně začne ve 3. předkole. Tím pádem má jistotu, že v nejhorším bude hrát základní skupinu Konferenční ligy. Což znamená celkem deset evropských zápasů na podzim.

    SK Slavia Praha Vše o klubu ZDE

    Radost slávistů po trefě Jana Kuchty Radost slávistů po trefě Jana KuchtyFoto Michal Beránek (Sport)

  • Sparta – 2. předkolo LM (20./21. července a 27./28. července)

    Sparta bude hrát ve druhém předkole nemistrovské části Ligy mistrů. Tato fáze bude mít 4 účastníky, pokud triumfuje ve finále Evropské ligy Manchester United, nebo 6 účastníků, pokud EL vyhraje Villarreal. Sparta bude nasazená, pokud v dánské lize (rozhodne se dnes) neskončí druhý FC Kodaň. Pokud bude Sparta nasazená, jejími možnými soupeři budou Rapid Vídeň, druhý tým dánské ligy (aktuálně Midtjylland) a v případě 6 účastníků ještě Galatasaray. Pokud bude Sparta nenasazená, jejími možnými soupeři budou Celtic, FC Kodaň a v případě 6 účastníků ještě PSV. Důležité: pokud Sparta z 2. předkola postoupí, má jistotu minimálně základní skupiny Evropské ligy.

    AC Sparta Praha Vše o klubu ZDE

    David Moberg Karlsson slaví svou trefu s Adamem Hložkem David Moberg Karlsson slaví svou trefu s Adamem HložkemFoto Pavel Mazáč (Sport)

  • Jablonec – 3. předkolo EL (5. a 12. srpna)

    Také o případném nasazení Jablonce a okruhu jeho soupeřů rozhodne středeční finále Evropské ligy mezi Manchesterem United a Villarrealem. V úvahu připadají například vítěz Skotského poháru St. Johnston, vítěz Kyperského poháru Anorthosis Famagusta a vítěz Švýcarského poháru (finále St. Gallen – Luzern se hraje dnes). Severočeši budou ale moci narazit i na týmy, které má v osudí 2. předkola LM Sparta. Z něj vypadnuvší celky budou také variantou pro Jablonec.  V případě vyřazení spadne tým Petra Rady do play off Konferenční ligy, nemá tedy jistotu podzimu v základní skupině, jak se ještě před pár týdny zdálo.

    FK Jablonec Vše o klubu ZDE

    Radost Martina Doležala po vyrovnání proti Slavii Radost Martina Doležala po vyrovnání proti SlaviiFoto ČTK / Petrášek Radek

  • Slovácko – 2. předkolo KL (22. a 29. července)

    Slovácko, stejně jako Sparta, vstoupí na pohárovou scénu z českých týmů nejdřív – v předposledním týdnu v červenci. Tedy ještě těsně před startem nového ročníku FORTUNA:LIGY, který začne o víkendu 24. – 25. července.

    1. FC Slovácko Vše o klubu ZDE

    Fotbalisté Slovácka oslavují gól Vlastimila Daníčka proti Karviné, kdy se trefil z penalty Fotbalisté Slovácka oslavují gól Vlastimila Daníčka proti Karviné, kdy se trefil z penaltyFoto ČTK / Pryček Vladimír

  • Plzeň/Liberec/Pardubice – 2. předkolo KL (22. a 29. července)

    Pro pátý tým FORTUNA:LIGY platí termínově to samé, co pro Slovácko. Počty před posledním kolem jsou jasné, ve hře o pátou příčku zůstaly kromě Plzně už jen Liberec a Pardubice. Pokud Viktoria v Opavě aspoň zremizuje, nemusí se na výsledky konkurentů vůbec ohlížet. V případě bodové rovnosti však bude mít smůlu, s oběma týmy má horší vzájemnou bilanci a v minitabulce tří je na posledním místě.  

    VZÁJEMNÁ BILANCE TÝMŮ HRAJÍCÍCH O PÁTE MÍSTO

    Plzeň–Liberec 0:2, 1:4
    Liberec–Pardubice 4:1, 0:3
    Pardubice–Plzeň 3:0, 0:2

    Při shodném celkovém zisku 55 bodů – tzn. v příštím kole prohra Plzně v Opavě, výhry Pardubic s Jabloncem a Liberce s Olomoucí – rozhodne tato minitabulka.

    1. Liberec 10:5 9
    2. Pardubice 7:6 6
    3. Plzeň 3:9 3

    Plzeň, Pardubice, ale také Liberec. Jeden z nich uzme poslední místo v pohárové Evropě Plzeň, Pardubice, ale také Liberec. Jeden z nich uzme poslední místo v pohárové EvropěFoto Michal Beránek (Sport)

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud