24. června 2021 • 16:25

UEFA ruší výhodu gólů na hřišti soupeře. Co přijde místo nich?

Autor: šf
Vstoupit do diskuse
5
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to letité pravidlo, na které byli všichni zvyklí a pěkně si při tom procvičili počty. Nyní však mizí v historii... Unie evropských fotbalových asociací (UEFA) čerstvě vyhlásila, že ve všech jejích klubových soutěžích už nebude platit výhoda gólů vstřelených na hřišti soupeře, pokud jsou na tom oba týmy po odvetě nastejno. Nebude se při tom na nic čekat, nové ustanovení bude platit už v předkolech sezony 2021/22. Nově se bude při shodném skóre postupovat jinak.



Remizovali jste venku 2:2 a doma 1:1? Postup je váš! Tahle to bývalo – a už není. Připravte se na to hned od startu nového ročníku evropských pohárů, déle se čekat nebude. Rozhodla o tom UEFA na doporučení svých komisí a bude to tak jak v soutěžích mužů, tak žen i mládeže.

Při stejném počtu gólů se nyní bude hrát prodloužení dvakrát 15 minut, a pokud i v něm padne na každé straně shodný počet branek, nebo naopak žádná, budou následovat penalty. Až ty tedy v krajním případě rozhodnou o postupujícím.

Změní se i použití gólů ze hřiště soutěže coby jednoho z kritérií pro určení finálního pořadí v tabulce skupinové fáze, aby bylo zachováno maximální množství sportovních kritérií. Počítaly by se však ze všech zápasů, nikoli už jen vzájemných. Je to úlitba snaze zachovat maximální množství sportovních hledisek pro postup.

„Pravidlo ´venkovních gólů´ je neodmyslitelnou součástí soutěží UEFA od jeho zavedení v roce 1965. Otázka jeho zrušení ale byla v posledních několika letech diskutována na různých setkáních UEFA. Ačkoli nepanovala jednomyslnost názorů, mnozí trenéři, fanoušci a další fotbaloví aktéři zpochybnili jeho spravedlnost a upřednostňují zrušení pravidla,“ uvedl šéf UEFA Aleksander Čeferin.

„Dopad pravidla je nyní v rozporu s jeho původním účelem, ve skutečnosti odrazuje domácí týmy, hlavně v prvních zápasech, od útočení, protože nechtějí dostat gól, který by poskytl jejich soupeřům zásadní výhodu. Kritizuje se také nespravedlivost, kdy byl domácí tým nucen skórovat v prodloužení dvakrát, když se trefil hostující tým,“ dodal.

Vstoupit do diskuse
5

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud