9. června 2021 • 21:38

Anglické týmy zaplatí za Superligu pokutu, s rebely UEFA zastavila řízení

Autor: ČTK, adl
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Šestice anglických fotbalových celků zapojených do projektu tzv. Superligy bude muset zaplatit jako „gesto dobré vůle“ dohromady 22 milionů liber. Uvedli to zástupci Premier League s dodatkem, že v případě dalších pokusů o odtržení bude každý klub čelit pokutě 25 milionů liber a odpočtu 30 bodů v anglické lize. Vedle toho ve středu evropská asociace UEFA dočasně pozastavila disciplinární řízení s trojicí týmů, které se odmítly od superligy distancovat.



Zatímco finanční kompenzace Arsenalu, Chelsea, Liverpoolu, Manchesteru City, Manchesteru United a Tottenhamu půjde na rozvoj fotbalu, podpory fanoušků a dalších komunitních programů, trio rebelujících týmů Real Madrid, Barcelona a Juventus Turín se zatím nemusí obávat trestu, kterým bylo i možné vyloučení z Ligy mistrů. „Odvolací orgán UEFA se rozhodl dočasně přerušit řízení,“ uvedla UEFA v prohlášení.

Rozhodnutí přišlo po verdiktu madridského soudu, který v květnu vydal předběžné opatření, podle něhož FIFA a UEFA nesmějí do vyřešení případu v kauze pokračovat. Soud zároveň požádal Soudní dvůr EU (ECJ), aby prověřil, zda FIFA a UEFA svým postupem neporušily zákon o volné hospodářské soutěži.

Naproti tomu šest anglických klubů se ve středu znovu omluvilo za to, že se v dubnu chtělo do ambiciózního a samostatně financovaného projektu pro 12 elitních evropských týmů zapojit. Po vyšetřování se ligoví zástupci se jmenovanými týmy dohodli na kolektivní úhradě 22 milionů liber. V případě, že by se jejich přečin opakoval, čelili by vedle další pokuty i třicetibodovému odpočtu v nejvyšší soutěži. Jejich ústřední představitelé zároveň přišli již dříve o funkce ve vedení Premier League.

„Představitelé Premier League a Fotbalová asociace v této věci velmi úzce spolupracovali a tato dohoda celé vyšetřování uzavírá,“ uvedli zástupci ligy.

Spolu s anglickými celky odstoupily ze Superligy také Inter Milán, AC Milán a Atlético Madrid.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud