2. srpna 2021 • 14:15

Los pohárů: Slavii hrozí opět Kluž, Spartě Šachtar. Co Plzeň a Jablonec?

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
22
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dnes se ve švýcarském Nyonu losovaly play off všech evropských pohárů. Slavia by se v play off Ligy mistrů v případě postupu přes Ferencváros utkala s vítězem souboje Kluž-Young Boys Bern. Když Slavia naopak neuspěje, o Evropskou ligu by hrála s poraženým z dua Dinamo Záhřeb-Legia. Pokud by Sparta přešla přes Monako, čekal by na ni lepší z dua Genk-Šachtar Doněck. Jablonec by o postup do skupiny Evropské ligy hrál s Alkmaarem, nejdřív ale musí vyřadit Celtic. A Plzeň by v play off Konferenční ligy potkala lepšího z dvojice CSKA Sofie-Osijek.



Slavia by ve 4. předkole stejně jako proti Ferencvárosi začínala venku, Sparta podobně jako proti Monaku doma. První zápasy jsou na programu 17. a 18. srpna, odvety o týden později. Český šampion Slavia usiluje o historicky třetí postup do základní skupiny Ligy mistrů, Sparta se v hlavní fázi prestižní soutěže naposledy představila v sezoně 2005/06.

Oba české kluby v kvalifikaci Ligy mistrů už mají v této pohárové sezoně jistotu účasti ve skupině. Sparta díky postupu přes Rapid Vídeň v 2. předkole bude hrát minimálně skupinu Evropské ligy, Slavii přinejhorším čeká skupina nově vzniklé Evropské konferenční ligy.

Slavia má na Kluž velmi dobré vzpomínky. Pražané předloni rumunského šampiona ve 4. předkolo dvakrát porazili 1:0 a vybojovali druhý postup do skupinové fáze Ligy mistrů.

Favoritem dvojutkání 3. předkola je ale Bern, v jehož dresu v minulosti hrával český obránce Jan Lecjaks. S týmem Young Boys se v roce 2014 utkala ve skupině Evropské ligy Sparta. Doma Letenští zvítězili 3:1 a venku prohráli 0:2. Bern hraje domácí zápasy na umělé trávě a v 2. předkole přešel po venkovní remíze 0:0 a domácí výhře 3:2 přes Slovan Bratislava. Kluž už hrála dvě předkola. Nejprve až po prodloužení vyřadila bosenský tým Borac Banja Luka a poté gibraltarského outsidera Lincoln Red Imps.

Favoritem souboje mezi Genkem a Šachtarem je ukrajinský celek, za který v minulosti hrával nynější kapitán Jablonce Tomáš Hübschman. Sparta na Doněck narazila v roce 2000 ve skupině Ligy mistrů - doma zvítězila 3:2 a venku prohrála 1:2.

I s Genkem, jehož barvy hájí bývalý slovenský hráč Plzně Patrik Hrošovský, už se Letenští utkali. V sezoně 2002/03 s ním vinou nižšího počtu branek vstřelených venku vypadli v kvalifikaci Ligy mistrů, od probíhajícího ročníku už toto pravidlo neplatí. Předloni belgický celek nestačil v Evropské lize na Slavii.

Los play off Ligy mistrů:

Mistrovská část:
Kluž/Young Boys Bern - Ferencváros Budapešť/Slavia Praha, Salcburk - Bröndby Kodaň, Malmö/Glasgow Rangers - Olympiakos Pireus (Vaclík)/Ludogorec Razgrad, Crvena zvezda Bělehrad/Šeriff Tiraspol - Dinamo Záhřeb/Legia Varšava (Pekhart).

Nemistrovská část:
Sparta Praha/Monako - Genk/Šachtar Doněck, Spartak Moskva (Král)/Benfica Lisabon - PSV Eindhoven (Sadílek)/Midtjylland.

Jablonec by šel na Alkmaar

Pokud fotbalisté Jablonce vyřadí Celtic Glasgow, nastoupí v play off Evropské ligy proti Alkmaaru, na který nestačili v sezoně 2011/12. Slavia v případě vypadnutí s Ferencvárosem Budapešť ve 3. předkole Ligy mistrů bude hrát o skupinovou fázi v Evropské lize s horším z duelu Dinama Záhřeb s Legií Varšava, jejíž dres obléká český reprezentant Tomáš Pekhart. Jablonečtí i slávisté by začali 4. předkolo Evropské ligy doma. První zápasy se hrají 19. srpna, odvety o týden později. 

Jablonec si dosud skupinu pohárů zahrál jen v sezoně 2018/19, kdy přímo postoupil do Evropské ligy. Pokud by ve 3. předkole se Celticem vypadl, přešel by do závěrečného 4. předkola Evropské konferenční ligy.

V případě nečekaného postupu přes tým z Glasgow by Severočechy v závěrečném play off Evropské ligy čekal silný Alkmaar. Se stejným soupeřem si Jablonec zahrál před deseti lety ve 3. předkole a po prohře 0:2 venku a remíze 1:1 doma neuspěl. Na Alkmaar vloni v 2. předkole Ligy mistrů nestačila Plzeň, která v souboji hraném na jedno utkání prohrála v Nizozemsku 1:3 po prodloužení.

Slávisty by v případě vypadnutí s Ferencvárosem čekal další z vyřazených týmů z kvalifikace Ligy mistrů. Červenobílí by narazili buď na Dinamo Záhřeb, nebo Legii Varšava, přičemž favoritem na postup je chorvatský celek.

Dinamo předloni v osmifinále Evropské ligy vyřadilo Plzeň po výsledcích 1:2 venku a 3:0 doma. Tým ze Záhřebu je v posledních letech suverénem chorvatské ligy, vyhrál poslední čtyři ročníky domácí soutěže. V Dinamu v minulosti působili obránce Jan Lecjaks a útočník Miroslav Slepička.

Legia ovládla poslední dvě sezony polské ligy. V té uplynulé byl nejlepším střelcem soutěže útočník Pekhart, který s českou reprezentací startoval na nedávném mistrovství Evropy.

Los play off Evropské ligy:

Jablonec/Celtic Glasgow - Alkmaar, Ferencváros Budapešť/Slavia Praha - Dinamo Záhřeb/Legia Varšava (Pekhart), Randers - Galatasaray Istanbul/St. Johnstone, Rapid Vídeň/Anorthosis Famagusta (Hušbauer) - Zorja Luhansk, Fenerbahce Istanbul (Novák) - Neftči Baku/HJK Helsinky, Mura/Žalgiris Vilnius - Sturm Štýrský Hradec, Omonia Nikósie (Lecjaks)/Flora Tallinn - Antverpy, Olympiakos Pireus (Vaclík)/Ludogorec Razgrad - Lincoln Red Imps/Slovan Bratislava (Medveděv, Zmrhal), Malmö/Glasgow Rangers - Kajrat Almaty/Alaškert, Crvena zvezda Bělehrad/Šeriff Tiraspol - Kluž/Young Boys Bern.

Plzeň do Bulharska, nebo Chorvatska

Plzeň v případě postupu ze 3. předkola Konferenční ligy přes The New Saints narazí v boji o skupinu na vítěze duelu mezi CSKA Sofia a Osijekem. Pokud Jablonec vypadne ve 3. předkole Evropské ligy se Celticem Glasgow, v závěrečném 4. předkole Konferenční ligy ho bude čekat lepší z dvojice Kostanaj - Žilina. Oba české týmy by ve 4. předkole začínaly doma. 

Plzeň už ve 2. předkole vyřadila běloruský Brest po dvou výhrách 2:1. Vysokým favoritem je i pro 3. předkolo proti velšskému The New Saints a papírově přijatelný byl pro ni los i pro případné závěrečné předkolo.

Podle bookmakerů je favoritem na postup Osijek. Chorvatský celek se v roce 2000 v tehdejším Poháru UEFA utkal se Slavií a po domácí výhře 2:0 a venkovní porážce 1:5 vypadl. Plzeň předloni neuspěla v osmifinále Evropské ligy s jiným chorvatským celkem Dinamem Záhřeb po vítězství 2:1 doma a prohře 0:3 venku. Osijek skončil v uplynulé sezoně domácí ligy druhý.

O příčku hůře se umístil v bulharské lize CSKA Sofia. Plzeň před pěti lety v kvalifikaci Ligy mistrů nestačila na jiný bulharský klub Ludogorec Razgrad, jemuž podlehla po výsledcích 0:2 venku a 2:2 doma.

Los play off Konferenční ligy:

Mistrovská část:
Mura/Žalgiris Vilnius - Priština/Bodö Glimt, Neftči Baku/HJK Helsinky - Maccabi Haifa/HB Tórshavn, Omonia Nikósie/Flora Tallinn - Shamrock Rovers/Teuta, Riga/Hibernians - Lincoln Red Imps/Slovan Bratislava, Linfield/Fola Esch - Kajrat Almaty/Alaškert.

Hlavní část:
The New Saints/Plzeň - CSKA Sofia/Osijek, Jablonec/Celtic Glasgow - Tobol Kostanaj/Žilina, AEL Limassol/Karabach - Breidablik/Aberdeen, Újpest/Basilej - Čukarički/Hammarby, Ferreira/Larne - Tottenham, Rennes - Rosenborg Trondheim/Domžale, Laci/Anderlecht Brusel - Arnhem/Dundalk, Vojvodina Novi Sad/LASK Linec - Galatasaray Istanbul/St. Johnstone, Kovalivka/Karaganda - Trnava/Maccabi Tel Aviv, Bohemians/PAOK Soluň - Hibernian/Rijeka, Kuopio/Astana - Union Berlín, Lucern/Feyenoord Rotterdam - Elfsborg/Velež, Čenstochová/Kazaň - RFS/Gent, Batumi/Sivasspor - Lokomotiv Plovdiv/FC Kodaň, Santa Clara/Olimpija Lublaň - Soči/Partizan Bělehrad, Trabzonspor/Molde - AS Řím, Vratislav/Hapoel Beer Ševa - Rapid Vídeň/ Anorthosis Famagusta.

Vstoupit do diskuse
22

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud