Karel Häring
4. října 2008 • 15:17

Sparta v bludném kruhu

TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fanoušci pražské Sparty zažívají těžké časy. Jejich klub upadá. Pokaždé, když si myslí, že už nemůže být hůře, přijde nový, ještě hlubší propad. Už v první polovině této dekády ztratila Sparta pozici dominantního klubu v Česku.



Poslední zápas v Lize mistrů odehrála na podzim 2005 a nyní se nedostala ani do základní fáze Poháru UEFA. Není to náhoda.

Na Letné se ocitli v bludném kruhu. Točí se v něm a nemůžou najít cestu ven. Sparta vyklidila vybudované pozice v Evropě. Nehraje Ligu mistrů, protože jí chybí kvalita. Na lepší hráče nemá současný majitel peníze.

Prostředky scházejí, protože pravidelné příjmy z LM nepřicházejí. A pořád dokola. Všechno se vším souvisí. Sparta by se ráda viděla jako moderní klub řízený evropským stylem. Zatím ale kupí chyby. U které začít?

1. BEZ KONCEPCE
Kdo vlastně určuje sportovní strategii klubu? Sparta sestavila sportovní komisi, ve které sedí Daniel Křetínský, místopředseda představenstva Přemysl Beneš, sportovní ředitel Jozef Chovanec a trenér Vítězslav Lavička.

Každý z nich má svůj pohled na fotbal. Konečná rozhodnutí jsou pak prý výsledkem společného konsensu a kompromisu. Jenomže především mezi sportovním ředitelem a trenérem musí v základních bodech panovat shoda. Platí to pro Lavičku s Chovancem? Nevypadá to tak.

A nebylo tomu ani u předchozí dvojice Plíšek-Bílek. Když byl první z nich letos v únoru osloven, aby řekl pár vět do profilu o Kamilu Vackovi, byl autor článku požádán, zda by mohl spíše citovat kouče. Oba pánové se totiž neměli v lásce. To musela být úžasná spolupráce.

Jaká je vlastně strategie Chovance, který je natolik soustředěný na svou práci, že byl připraven ji opustit kvůli funkci trenéra reprezentace (ačkoliv předtím prohlašoval, že ho návrat k trenéřině neláká) a samotné Sparty, není jasné.

„Pro mě je pozice Jozefa Chovance naprosto nepochopitelná. Vůbec netuším, za co je zodpovědný a o čem může rozhodovat,“ prohlásil Julius Kramarič, spolupracovník hráčského agenta Ondreje Chovance, v říjnovém Hattricku.

Jedna filozofi e střídá druhou. Očekávané výsledky se dlouhodobě nedostávají. A kdo za to nese zodpovědnost? Nikdo, kromě trenérů. Těch se na Letné vystřídalo za vlády J&T od roku 2004 pět!

2. PŘESTUPOVÝ CHAOS
Každý z koučů si přivedl několik svých hráčů a z letenské kabiny se stal průchoďák. Jakou stopu zanechalo slovenské trio Zabavník, Hanek, Kóňa?

Nebo exbrněnský Pacanda? Koubského prodali po půl roce, stejně jako Abrahama. Rezka koupili dvakrát (jednou za starého vedení). To je jen výběr.

Je pochopitelné, že vedení chce splnit přání novému kouči, jenže do klubu opakovaně putovali i hráči, o které trenéři ani nestáli. Ať už to byl případ Pavla Mareše nebo Mariána Hada.

Jeden slovenský novinář před sezonou prohlásil. „Je to dobrý kluk, ale není to hráč pro Spartu. Vždyť za poslední rok a půl skoro nehrál.“ Do této kategorie spadá i Patrik Berger.

S Lavičkou prý byl jeho přestup konzultován, ačkoliv ještě nebyl ofi ciálně uveden do funkce, ovšem Křetínský zároveň prozradil, že nápad přivézt Bergra se zrodil už před dvěma lety.

3. ŠPATNĚ SLOŽENÝ MANČAFT
Podle jedné z verzí měl Tomáš Řepka při svém proslovu v kabině po porážce v Liberci říct Jozefu Chovancovi, že vedení neumí postavit kádr a dobré je jen na rozdávání pokuty.

Pomiňme, že si podobný výstup nesmí v kabině před ostatními dovolit. Ale v principu má pravdu. Odborníci už delší dobu mluví o tom, že mužstvo je špatně poskládané.

Největší slabiny jsou na krajích, což ještě zvýšil Kadlecův odchod. Na pravé straně se hráči stále točí, na levé je Matušovič, u kterého na jeden dobrý zápas (většinou proti průměrným týmům) připadnou dva tři nevýrazné.

Zatímco je v kádru nadbytek útočníků, zbytek podzimní části dohraje Sparta se dvěma stopery. Tři měsíce mluví trenér Lavička o potřebě třetího středního obránce. Termín vypršel, nikdo nepřišel. Takže jak nahradí kritizovaného Kučeru, když Voříšek se ve středu obrany také necítí?

4. PŘÍLIŠ HODNÝ LAVIČKA
Trenér Lavička? Třetího obránce si nevydupal. Nezabránil ani jiným krokům, i když s nimi nesouhlasil. Horvátha chtěl. Klíčový záložník však už hraje v Plzni, protože Křetínský si vypracoval analýzu, podle které nebyl jeho přínos takový, jaký by měl být. V minulé sezoně však patřil ke stěžejním postavám. A jeho absence je na neefektivní hře Sparty znát.

Lavička doplatil na svou dobráckou povahu už v Liberci. V zimě 2007 mu nejprve pustili Holendu, krátce poté i Pospěcha. V boji o titul tak dohrával s jediným útočníkem, zraněným Nezmarem.

5. ATMOSFÉRA V KABINĚ
V původním klubu čněl, ale po přechodu do Sparty jeho výkonnost uvadla. Podobných případů může Sparta nabídnout několik, počínaje Matušovičem, Rezkem, Limberským či Abrahamem. Čím to je? Roli mohou hrát peníze.

Vysoké platy vezmou některým hráčům motivaci. Na druhou stranu však nedokáže na hráče vytvořit dostatečný tlak. Někdy to vypadá, že se jich vedení až bojí. Pokud Řepka skutečně kritizoval před kabinou Lavičkovy tréninky, bude potrestán? Takovou věc může říct mezi čtyřma očima, a ne shodit kouče před spoluhráči.

6. PENÍZE
Spekuluje se, že hráči dostávají peníze se zpožděním. Otevřeně o tom promluvil po odchodu do Plzně Pavel Horváth. Ještě nedávno prý sparťané čekali na zaplacení bonusů z minulé sezony. To rozhodně na náladě nepřidá.

JAK DÁL?
Mezi fanoušky zaznívají názory, že by raději obětovali jednu dvě sezony, pokud by se podařilo Spartu znovu nastartovat. Hluchá období potkala i větší kluby.

Manchester United čekal na první trofej pod Alexem Fergusonem čtyři roky. Ale nastavil cestu a neuhnul. Přivedl experty k mládežnickým týmům, zefektivnil skauting a investoval více prostředků.

Někdy se musí začít. Otázkou je, zda je toho současné vedení vůbec schopné.

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud