7. prosince 2008 • 04:00

Ztráty na hrotu. Utrpí více Slavia, nebo Baník?

Autor: Robert Neumann
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na podzim pálili ostrými, své týmy dotáhli na příčky nejvyšší. Pro Slavii i pro ostravský Baník se stali nepostradatelnými. Útočníci Tomáš Necid a Václav Svěrkoš však v zimě z české ligy zmizí. Který z klubů odchod svého kanonýra postihne výrazněji?



„Těžko se mi hodnotí, oba jsou dost výrazní, důležití pro mužstvo. Je ale možné, že se nahradit svého střelce podaří asi spíš Slavii,“ říká útočník Slovanu Liberec Jan Nezmar.

Podobný názor má i Luděk Zelenka, někdejší útočník Slavie, nyní Dukly Praha. „Pro mě je Svěrkoš komplexnějším hráčem, fotbalově bude hodně chybět.“

Stačí se prý podívat na soupisky obou klubů. Červenobílí disponují do ofenzivní řady hned několika výtečnými „alternanty“, což se o Baníku říct nedá.

Čtěte také:
Svěrkoš přestupuje z Ostravy do Sochaux ›››
Zraněného Svěrkoše nahradí Bednář ›››

Kouč Pražanů Karel Jarolím může ke Šmicerovi postavit evropskými poháry ostřílené Šenkeříka, Toleskiho nebo Ivanu, zatímco Ostravští nemají v současné době k vytáhlému Střihavkovi příliš na výběr.

„Nabízí se jen Zeher, což je v porovnání se Slavií málo,“ uvádí Zelenka. Baník má v kolonce útočníci už jen nezkušené Markoviče, Přecechtěla a Böhma, všichni dohromady s jedním ligovým startem na kontě.

„Ne, že by Baník neměl kvalitní široký kádr, víc variant má ale ve středové řadě než v útoku. Myslím, že Slavia má mnohem víc možností a variability,“ podotýká Nezmar, jenž se domnívá, že Svěrkoš byl hodně důležitý i pro samotnou hru.

Čtěte také:
Necida nakopla penalta ›››
Kalouda: Necid bude v jiné pozici než já ›››

„Necid dal víc gólů, ale většinou po akcích celého mužstva, které on dokončil. Svěrkoš se do akcí zapojoval víc. Tedy alespoň se mi to tak zdálo.“

Jeho slova potvrdil počátek sezony, kdy se Svěrkoš potýkal se zdravotními problémy, což mělo negativní dopad na výkonech celého mužstva.

„Umí připravovat šance, vázat na sebe pozornost. Když tam nebyl, těžko se jim ho nahrazovalo. I proto by na tom mohla být Slavia líp. I když to tak samozřejmě být nemusí,“ dodává Nezmar.

Baníku tak zřejmě nezbude než změnit styl hry, zatímco Slavia by od toho svého ustupovat nemusela.

„Na jednom hráči to nikdy nestojí, zároveň ale může být hodně důležitý. Styl hry ale spíš změní Baník, Slavia ho má zažitý. Třeba Toleski je podobný typ jako Necid,“ povídá Nezmar.

„A když to Slavii nepůjde, klidně může do hry nasadit jen jednoho útočníka. V záloze má obrovskou kvalitu,“ doplňuje Zelenka.

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud