8. března 2009 • 14:48

Šlágr kola: Slavia hostí Baník Ostrava

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pondělní šlágr 19. kola první fotbalové ligy mezi Slavií Praha a Baníkem Ostrava může hodně napovědět v boji o mistrovský titul. V Edenu na sebe narazí první a druhé mužstvo tabulky, přičemž Slavii má nyní desetibodový náskok.



Rizikový zápas provázejí velká bezpečnostní opatření kvůli obavám z výtržností ostravských fanoušků, kteří narušili úvodní jarní duel Baníku v Brně vpádem na hřiště. V Edenu není hrací plocha oddělena od hlediště plotem s výjimkou sektorů sektoru hostů, v Brně však agresivní ostravské příznivce ani plot nezastavil.

Slavia má zatím v letošní lize doma stoprocentní bilanci: devět zápasů, devět výher. "To je sice hezké, ale nějaká bilance zápas nerozhodne. Do každého utkání jdeme s cílem získat tři body a odevzdat maximální výkon. S Bohemians Praha v minulém kole jsme si šance vytvářeli, bohužel jsme žádnou neproměnili," řekl slávistický kouč Karel Jarolím. Přesto pro něj bylo důležité, že se jeho svěřenci do střeleckých situací dokázali dostat. "Věřím tomu, že když budeme hrát stejně aktivně, tak příležitosti přijdou a projeví se to i vstřelenými brankami," uvedl Jarolím.

Očekává ale zcela jiné utkání než s Bohemians. "Soupeř se určitě bude snažit vycházet ze zabezpečené obrany, ale nemyslím si, že právě Ostrava je mužstvo, které by se spoléhalo jenom na defenzivu a nějaký občasný protiútok. Mají útočně laděné mužstvo s vhodnými typy hráčů. Fotbalovou destrukci od nich rozhodně nečekám," řekl slávistický kouč s tím, že by mohl být i vidění dobrý fotbal.

Ostrava míří na půdu nedobytného Edenu s chatrnou vizitkou: na jaře ještě nezvítězila ani neskórovala. Na hřišti mistra navíc naposledy slavila výhru před pěti a půl lety. Ale kouč Karel Večeřa připouští, že Baník se ocitne v jiné situaci než v utkáních v Brně či Žižkovem.

"Slavia bude hrát určitě otevřený fotbal. Potřebuje útočit, doma bude pod větším tlakem než my," řekl Večeřa. Jeho mužstvo prý nesmí podlehnout prostředí a vrhnout se do živelné ofenzivy. "My se v prvé řadě musíme zaměřit na důkladnou obranu. V prvních dvou zápasech jsme v ní udělali dost chyb, které by se nám na Slavii pravděpodobně nevyplatily. Jednoznačně se vzadu musíme soustředit na hru bez chyb. Věřím, že když budeme trpěliví, dopředu se nějaká možnost naskytne," dodal.

Slávistický útočník Aleš Besta nastoupí proti klubu, kde působil v letech 1993 až 2003. "Na zápas s Ostravou se vždycky těším, ale vždycky ji chci také porazit. Bude to zápas o šest bodů, ale my hrajeme doma a musíme vyhrát," řekl Besta. "Soupeři se začátek jara nevyvedl podle představ, ale tím pádem to může být pro nás horší, protože do Edenu přijedou s tím, že nemají co ztratit. A protože moc dobře vědí, že v lize tady zatím ještě nikdo nevyhrál, tak možná mohou hrát v klidu a bez nějakého většího tlaku," dodal pětadvacetiletý útočník.

V reakci na násilnosti fanoušků Baníku v Brně se Slavia rozhodla vydávat vstupenky pouze na pokladnách po předložení občanského průkazu. V Ostravě se tímto způsobem prodalo všech 610 lístků. V den zápasu už budou pokladny v Edenu uzavřené. Očekávaných 13.000 diváků se u vstupu na stadion bude muset prokázat občanským průkazem a podrobit se důkladné prohlídce.

Na fanoušky bude v Praze dohlížet zhruba 500 policistů. Připravena bude i speciální pořádková jednotka, která zakročí v případě střetů mezi příznivci. Přímo na stadionu chystá Slavia nejrozsáhlejší bezpečnostní opatření v historii klubu. Policii může pořadatel požádat o pomoc až v případě, kdy najatá bezpečnostní agentura přestane zvládat situaci.

Zápas začne v 17:15.

Předpokládané sestavy:

Slavia: Vaniak - Hubáček, Hošek, Brabec, Švento - Suchý - Janda, M. Jarolím, Černý - Fořt, Besta.

Ostrava: Vašek - Marek, Neuwirth, Bolf, Tchuř - Rajtoral, Hable, Otepka, Lička - Zeher, Střihavka.

Absence: Trapp, Litteri, Kaufman, Šmicer, Dřížďal (všichni zranění), Volešák (nemoc), Dens (nejistý start) - Vácha (dohoda klubů), Řezník (zranění).

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud