Michal Petrák
11. května 2010 • 11:30

Poslední ligové kolo? To je tíživé drama

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Poslední kolo, které všechno rozhodne. Vyrovnaná soutěž dospěla do stadia, kdy jeden den vynese jednoho mezi vítěze a jiného srazí mezi poražené. Spartu, Baník a Jablonec čeká v sobotu nervy drásající souboj o mistrovský titul na dálku. Jak takové odpoledne probíhá? Deník Sport vybral několik ilustračních příkladů z historie...



Je to oblíbená formule poražených. A koneckonců, je pravdivá. Říká, že mistrovský titul člověk nemůže prohrát v poslední den sezony - do vypjatého rozuzlení přece každý tým dospěje s několika více či méně zbytečnými pády, jež se mu přihodí cestou.

Jenže v takový den žádná taková pravda neplatí. „Nikdo se pak zpětně neptá, jestli jste o dvě kola dřív někde zbytečně neremizovali,“ charakterizuje jedinečnou atmosféru Stanislav Levý, jeden z nešťastných, kterým titul v dramatech posledního dne proklouzl mezi prsty...



5. 6. 1966 - 3x Praha vs. Slovensko

Byl to snad nejnapínavější závěr, jaký česká nebo československá liga zažily. Ze zdánlivě nejlepší pozice do něj vkročila Sparta, která byla díky skóre na první příčce tabulky před Slavií - a o dva body zpět byla Dukla.

„Ale tak jednoznačné to nebylo. My jsme tehdy spíš počítali s tím, že Slavia doma porazí Inter, zatímco náš zápas v Košicích proti Lokomotivě byl dost těžký,“ vybavuje si Václav Mašek, tehdejší útočník Sparty.

Ta na východě Slovenska proti urputnému soupeři prohrála 1:3. „Neměli jsme na to,“ krčí rameny Mašek. Košicím tehdy šlo o přežití v lize a do klubu čerstvě vstoupivší mecenáš, Východoslovenské železárny, údajně vypsal prémie až deset tisíc za vítězství.



Podivnější byla situace na stadionu Slavie, která hrála proti Interu Bratislava. A ten dokázal v Edenu zvítězit. „Prý byla politická vůle, aby Slavia ligu nevyhrála. A je pravda, že ji rozhodčí hodně poškodil,“ krčí rameny fotbalový historik Miloslav Jenšík.

Suma sumárum, nakonec se z titulu radovala Dukla, která porazila na Julisce VSS Košice 5:1 a díky o několik desetin lepšímu podílu skóre přeskočila na prvním místě Spartu. „My jsme to ale tak nebrali. Věděli jsme, že to v Košicích bude těžké, nedalo se čekat, že tam hladce vyhrajeme,“ odmítá přehnanou míru zklamání Mašek.

Souboj Sparťana Kucky s Hauzrem
Souboj Sparťana Kucky s Hauzrem


19. 6. 1985 - Frustrovaní „klokani“

Měli silný tým - vždyť o dvě sezony předtím se stali poprvé a zatím naposledy v historii klubu mistry a od té doby možná ještě posílili... Bohemians také celou sezonu 1984/1985 pod vedením Tomáše Pospíchala a Josefa Zadiny neochvějně mířili za opakováním prvního úspěchu, jenže na konci ročníku přišlo několik klopýtnutí - a do posledního kola vstupovali na stejné bodové úrovni se Spartou, navíc s horším skóre.



I tak byli favority na titul - čekal je domácí zápas se Spartakem Trnava, zatímco Sparta musela jet do Bánské Bystrice (mimochodem, tento zápas je námětem filmu Proč?). „Byli jsme natěšení, i když na jednu stranu nervózní,“ vzpomíná Levý „Jenže to byl hloupý zápas. Roli sehrál rozhodčí, který neuznal regulérní gól Pavlu Chaloupkovi, navíc jsme gól dostali,“ kroutí se Levý. „To nás rozhodilo, dohrávali jsme bez dvou vyloučených a prohráli.“

Až v kabině hráči Bohemians zjistili, že ani Sparta nedokázala dosáhnout na body. „To byla rána. Stačila nám remíza!“ obrací oči v sloup Levý. „Dodnes jsem to nepřekonal. Den po zápase jsem jel na dovolenou do Švýcarska a Itálie a celou dobu mě to tam pronásledovalo...“

Toto jsou nejpamátnější ligová finále z československé fotbalové historie - v té české byste nalezli zatím přesně tři případy. A o těch je řeč na jiném místě této dvoustrany.

POSLEDNÍ KOLA
2001/2002

Bohemians – Liberec 2:1
Slavia – Žižkov 1:0

O co šlo: Liberečtí si mohli za určitých okolností zajistit
premiérový titul už s předstihem, ale vzhledem ke špatným
výsledkům ze závěru sezony se rozhodovalo až v posledním
kole. V něm Slovan sice podlehl Bohemians, ale protože jediný
konkurent v boji o prvenství – Žižkov také prohrál, mohli nakonec
slavit Severočeši.

Jak vypadalo konečné pořadí:
1. Liberec 64 bodů,
2. Sparta63,
3. Žižkov 63,
4. Bohemians 48

2006/2007

Sparta – Most 5:0
Ml. Boleslav – Liberec 4:0

O co šlo: Kolo před koncem vedla ligu Sparta o bod před Libercem.
Zatímco Letenští v posledním kole rozstříleli odevzdaný
Most, Severočeši neměli v Mladé Boleslavi šanci. Pro Slovan to
bylo hodně kruté poslední kolo, protože vzhledem k ostatním
výsledkům klesl až na čtvrtou příčku, a přišel tak o účast
v evropských pohárech.

Jak vypadalo konečné pořadí:
1. Sparta 62 bodů,
2. Slavia 58,
3. Ml. Boleslav 58,
4. Liberec 58


2007/2008

Slavia – Jablonec 2:2
Liberec – Sparta 4:3

O co šlo: Pozice Slavie před posledním kolem byla hodně nadějná,
ale nikoliv definitivně jistá. Červenobílým stačilo doma uhrát
remízu s Jabloncem bez ohledu na to, jak bude hrát Sparta.
Slavia svůj úděl zvládla a nakonec by jí k zisku titulu stačila i
porážka, protože Letenští nedokázali bodovat v Liberci.

Jak vypadalo konečné pořadí:
1. Slavia 60 bodů,
2. Sparta 57,
3.Ostrava 55,
4. Brno 55


POSLEDNÍ KOLO 1965/1966 Lok. Košice -Sparta 3:1 Slavia-Inter 0:1 Dukla -VSS Košice 5:1

kdy se hrálo v české lize v posledním kole o titul POSLEDNÍ KOLO 1984/1985 B. Bystrica -Sparta 1:0 Bohemians -Trnava 0:1


Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud