5. listopadu 2010 • 12:01

Je dobře, že nejsme ve Slavii, zní z Jablonce

Autor: Aleš Roll
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Devět. Tolik hráčů Jablonce prošlo v minulosti Slavií, týmem, na který dnes Severočeši v Edenu narazí v ligové předehrávce (20.15, Nova Sport). Těžko byste však mezi touto devítkou hledali hráče, který by litoval odchodu ze Slavie. „Sešívaní“ se totiž nacházejí ve stavu sportovní, ale zejména finanční bídy.



Být ve Slavii by pro ně byla za normálních okolností čest. V současnosti však pouze přítěž. „Jsem obrovsky rád, že jsem z Edenu odešel. Situace ve Slavii teď není dobrá,“ říká Tomáš Pekhart, elitní útočník Jablonce, který mužstvo červenobílých před rokem opustil a zamířil na sever Čech.

Marek Jarolím oslavuje svou krásnou trefuFoto Pavel Mazáč (Sport)
Ve Slavii strávil Pekhart mládí. Už v šestnácti se však přesunul do Tottenhamu. V lednu 2009 se do Edenu vrátil na roční hostování. Když vypršelo, v pražském klubu nezůstal. Možná by chtěl, ale nebyl zájem. Dnes toho vůbec nelituje. „Vzhledem k tomu, v jaké situaci je nyní Slavia, můžu říct, že přesun do Jablonce byl správný krok,“ povídá útočník, který se na podzim v lize trefi l devětkrát.

Zelený dres severočeského celku obléká dalších osm exslávistů. I oni si uvědomují situaci, v níž se nachází slavný pražský klub. Slavia má obrovské dluhy, šetří, kde může. V tomto týdnu už propustila část zaměstnanců. První vlna se dotkla hlavně mládežnických trenérů a úředníků, druhá se zaměří na hráče.

„Taková věc je nepříjemná. Myslím si, že by se to mohlo na hráčích i v pátečním zápase projevit, že to může mít vliv,“ připouští Marek Jarolím, který ve Slavii v letech 2008-2009 sezonu a půl působil.

Tomáš Pekhart dvěma góly zařídil vítězství JablonceFoto ČTK


Pekhart i Jarolím se stále se svými nedávnými spoluhráči ze Slavie setkávají. Informace tak od nich mají z první ruky. „Je smutné, kam se Slavia dostala. Ještě před rokem a půl byla špička, ani Sparta na ni neměla, a teď je tam, kde je...“ míní Pekhart. „Je to ale škoda pro celý český fotbal,“ přidává se Jarolím.

Oba v Edenu působili, když byli červenobílí v obrovském rozletu. V době, kdy Slavia zbytečně prohýřila peníze z Ligy mistrů. A nyní musí tvrdě šetřit i počítat každou korunu. „Když jsem tam hrál, bylo tam kromě mě dalších sedm útočníků, kteří by v jiném českém klubu hráli v základu. To lezlo do peněz, bylo nás tam zbytečně moc. Slavia přestřelila a teď musí šetřit i propouštět,“ myslí si Pekhart.



Přidává se i Jarolím. „Tehdy tam přišli hráči, kteří se nevyplatili. Sportovní přínos tam nebyl a navíc to bylo ekonomicky nehospodárné,“ připomíná jablonecký záložník, ovšem konkrétní být nechce.

Jablonečtí „slávisté“ chtějí nedobrého rozpoložení v táboře soka využít. „Je to pro nás všechny, co jsme prošli Slavií, speciální zápas, doufám, že momentální situace soupeře využijeme,“ přeje si Pekhart.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud