9. června 2011 • 04:00

Olomoucký den D. Vyhodí ji kvůli korupci z ligy?

Autor: Aleš Roll
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Klíčový den pro Olomouc. Její současní i bývalí členové dnes budou vypovídat u disciplinární komise, která minulý týden opět otevřela úplatkářskou kauzu. Hned může také padnout verdikt. Pokud uzná fotbalový soud klub z Hané vinným z korupce, vyloučí jej patrně z ligy. Do té by se vrátilo Brno.



Již v poledne předstoupí před strahovský tribunál Jiří Kubíček. Právě bývalý funkcionář Sigmy přinesl do kauzy zvrat. Minulý týden totiž olomouckému okresnímu soudu předložil nový důkaz. Nahrávku rozhovoru s někdejším pokladníkem Sigmy Ladislavem Římským, který korupční jednání popisuje.

„Pokud se prokáže korupční jednání, je to nejhorší, co se může stát. V tom případě budeme tvrdě trestat,“ slíbil již minulý týden Jiří Golda, šéf disciplinární komise. Tvrdým trestem by bylo takřka jistě vyloučení ze soutěže.

Ke korupčnímu jednání mělo dojít zhruba před dvěma lety v posledním ligovém kole. Sigma si předáním údajného třistatisícového úplatku měla v duelu s Bohemians Praha pojistit vítězství a tím i účast v evropských pohárech.

Disciplinární komise případ před rokem šetřila, z korupce však nikoho neobvinila. Nyní však bývalý ředitel hanáckého klubu Kubíček vytasil nahrávku, z níž má vyplývat, že korupční akci zosnovali trenér Sigmy Zdeněk Psotka s šéfem klubu Jaromírem Gajdou. Dokončit ji pak měli asistent Martin Kotůlek a brankář Petr Drobisz. Až na Drobisze dnes budou všichni vypovídat před komisí.

Klíčovým svědkem však bude zřejmě Římský, tehdejší pokladník hanáckého celku. Pokud by potvrdil, s čím se svěřuje Kubíčkovi v nahraném rozhovoru, a rozkryl by i další skutečnosti, může být se Sigmou zle.

„Jako disciplinární komise nemůžeme dát na dojmy a šeptandy. Potřebujeme mít na papíře důkazy, na základě kterých kauzu rozhodneme a verdikt si obhájíme. Budeme se však také řídit selským rozumem,“ řekl Golda.

Existují informace, že dnešní jednání disciplinární komise se snažil odložit okresní soud v Olomouci. Údajně měl svaz požádat, aby vlastní šetření zahájil až poté, co si soud vyslechne další svědky kauzy, což je na programu 23. června. Disciplinární komise dnes ovšem každopádně zasedne.

Pokud by dospěla k závěru, že se o korupční jednání ze strany Olomouce jednalo a klub by vyloučila z ligy, vrátilo by se do soutěže Brno, které z ní v tomto ročníku sestoupilo. Verdikt dnes ovšem padnout nemusí. A pokud by komise hanácký klub uznala vinným až po 24. červnu, kdy musí být formálně uzavřen poslední ligový ročník, nahradil by Olomouc mezi elitou třetí celek druhé ligy.

Trestů se však musejí bát také jednotlivci. Těm hrozí kromě finančního postihu i několikaletý zákaz působení v českém fotbale. Klidně i doživotní. Osud hanáckého klubu, jeho hráčů, trenérů i funkcionářů má nyní v rukou fotbalový tribunál. Jak s ním naloží, bude známo dnes okolo šestnácté hodiny.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud