15. srpna 2011 • 09:33

Svěrkoš se vrací do Baníku. Rozhodoval jsem se srdcem, řekl

Autor: pj, riš, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
14
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Baník získal zvučnou posilu! Na Bazaly míří odchovanec Václav Svěrkoš, který již potvrdil svůj návrat a je odhodlaný pomoci klubu z bídy ven. Neměl by však být poslední posilou ostravského celku. Svěrkoše by mohli následovat Marek Jankulovski nebo Lukáš Magera.



Václav Svěrkoš nabídl své služby v kritické době. Baníku se nedaří, po prvním kole vyhodil trenéra Karola Marka. A zatím neví, jak z mizérie ven.

„Pravdou je, že jsem se rozhodoval spíše srdcem než hlavou,“ přiznává Svěrkoš v rozhovoru pro Deník. „Cítím, že Baník potřebuje nyní pomoci jako nikdy předtím. Nesmíme ho nechat padnout.“

O návratu Svěrkoše se poprvé začalo mluvit koncem týdne. Když byl v sobotu spatřen na Bazalech, jak osobně sleduje prohraný duel s Mladou Boleslaví (1:4), fanoušci zajásali, byť jich na stadionu bylo sotva tři tisíce.

„Zabolelo mě to u srdce, ale na mé rozhodnutí to vliv nemělo,“ prohlásil Svěrkoš, který vzhledem k finanční tísni Baníku musel s platem hodně dolů.

„Je velmi vstřícný a respektuje současnou finanční situaci klubu,“ řekl majitel Tomáš Petera, jemuž se dosud nepodařil naleznout strategického partnera.

„Jedinou podmínkou Václava byl dlouhodobý kontrakt. Jsme dohodnuti na pětileté smlouvě. Pevně věřím, že i díky příchodu této baníkovské ikony se zvýší návštěvnost na Bazalech a snad se nám podaří sehnat i nového sponzora,“ dodal Petera.

Svěrkoš má být posilou, která Malurovu týmu pomůže ode dna. A nemělo by zůstat jen u něj, Baník stále věří v další posílení kádru. Přijít můžou třeba Marek Jankulovski nebo Lukáš Magera.

„Pokud se nám podaří přivést třeba ještě Mageru nebo třeba někoho jiného, samozřejmě to jen uvítáme. Právě hráči okolo těch sedmadvaceti osmadvaceti let by nám teď byli nesmírně užiteční. Mají zkušenosti a jsou na vrcholu své výkonnosti,“ přiznal Malura.

DALŠÍ MOŽNÉ POSILY BANÍKU
Marek JankulovskiFoto Barbora Reichová SPORT
Marek JANKULOVSKI - Pravděpodobnost příchodu 70 %
Narozen: 9. května 1977
Post: levý obránce či záložník
Bilance v české lize: 110 zápasů/15 gólů
Jak to vidí Sport: Léčba po operaci kolene probíhá podle informací Sportu velmi úspěšně, to je první podmínka, kterou si hráč pro návrat do Ostravy kladl. Tou druhou byla chuť ještě se k fotbalu vrátit. Na Bazalech věří, že ji odchovanec Baníku, jemuž skončila smlouva v AC Milán, najde.
Magera v dresu Temešváru.Foto Pavel Mazáč - SPORT
Lukáš MAGERA - Pravděpodobnost příchodu 50 %
Narozen: 17. ledna 1983
Post: útočník
Bilance v české lize: 110 zápasů/21 gólů
Jak to vidí Sport: Konkrétní nabídku Baníku má po konci v Temešváru už delší čas v rukou, netají se však tím, že dává přednost zahraničnímu angažmá. Svěrkošův avizovaný příchod šanci na Magerův návrat poněkud snižuje, ale není vyloučeno, že si Baník nakonec pořídí oba drahé forvardy.
Benjamin VomáčkaFoto Pavel Mazáč SPORT
Benjamin VOMÁČKA - Pravděpodobnost příchodu 40 %
Narozen: 27. června 1978
Post: stoper
Bilance v české lize: 78 zápasů/2 góly
Jak to vidí Sport: Zdálo se, že Vomáčkův příchod na Bazaly je hotovou věcí. Ostravský rozpočet je však napjatý, hráčský kádr vcelku plný, a pokud se vrátí Svěrkoš a počítá se i s Jankulovským, na Vomáčku už by Baník nejspíš neměl peníze ani místo v šatně.
Ostravský obránce Pavel Besta se proslavil dupáním na sparťanskou šáluFoto Archiv SPORT
Pavel BESTA - Pravděpodobnost příchodu 10 %
Narozen: 2. září 1982
Post: stoper
Bilance v české lize: 200 zápasů/0 gólů
Jak to vidí Sport: O návratu ortodoxního baníkovce se v Ostravě čile spekuluje. Tím spíš, že Baník dostává hodně gólů, což za Bestových časů nebývalo. Brzy devětadvacetiletý hráč se však už několik let pohybuje mimo vrcholový fotbal, naposledy hrál pátou anglickou ligu, a Baník o jeho služby stát nebude.
Vstoupit do diskuse
14

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud