Jakub Konečný
27. listopadu 2011 • 13:10

Proč se Spartě doma nedaří? Hašek vidí problém v psychice

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dvakrát a dost? Kdepak, Sparta v pátek selhala doma i potřetí za sebou. Tentokrát na svém hřišti nevyzrála ani na Duklu Praha, se kterou remizovala 0:0. To už není náhoda.



Generali Arena připomíná hrad, od kterého získali nezvaní hosté klíč - a teď si jej postupně předávají. Liberec, Mladá Boleslav a Dukla, všechny tyhle týmy už z Letné odjížděly s pozitivním výsledkem. Modus operandi jejich bodové loupeže byl vždy nápadně podobný. Čímž se ani sami netají.

„Vycházeli jsme i trošku z toho, co tady hrála Mladá Boleslav,“ přiznal kouč Luboš Kozel. „To znamená velice dobře bránit, domácí přece jen do plných nemají takovou kvalitu, jako když dostanou prostor.“

Nejde jen o Kozlův osobní dojem, jeho slova potvrzuje statistika této sezony, z které čím dál tím víc vyplývá, že Sparta má dvě tváře. Zatímco venku je suverénní a osmi výhrami na hřištích soupeřů v řadě stanovila nový rekord soutěže, doma se trápí. A nejde jen o bodové ztráty, vždyť na svém hřišti nedala už 295 minut gól.

 

Sparta v této sezoně doma
Sparta - Dukla 0:0
Sparta - Mladá Boleslav 0:3
Sparta - Liberec 0:3
Sparta - Slavia 3:0
Sparta - Žižkov 4:1
Sparta - Hradec Králové 1:0
Sparta - Jablonec 2:1

„V utkáních venku jsou naši hráči mnohem sebevědomější,“ netají sparťanský trenér Martin Hašek. „Lze zmínit obezličky, jako že doma hrajeme do plných, možná se najdou i systémové věci, které fungují jinak doma a venku, ale já si myslím, že to má dost do činění s psychikou hráčů.“ Proměna, jakou tým Sparty prošel během pěti dnů, které dělily její dvě pražská derby, je skutečně zarážející. V pondělí s naprostým přehledem letenští rozebrali v Edenu Bohemians 1905, utkání z jejich strany připomínalo exhibici.

V pátek proti Dukle vstoupili Haškovi svěřenci do utkání rovněž solidně, ale po velké šanci hostí, kterou nevyužil Ivan Lietava, se úplně rozložili.

„Postupně se to dostane do stavu, že vyzařování hráčů i celého mužstva je takové, že za lajnou cítíte, že ten zápas můžete 1:0 se štěstím vyhrát, ale taky prohrát,“ popsal obrazně Hašek, jak poměrně snadno jeho tým upadá na mysli.

„Zase jsme trošku znervózněli. Báli jsme se, abychom opět nedostali nějaký gól z brejku,“ přiznal defenzivní záložník Josef Hušbauer. „Myslím, že je to hlavně o tom prvním gólu. Kdybychom ho dali ze začátku my, uklidníme se a budeme zase hrát náš fotbal.“

To se však nestalo - a Sparta si najednou nevěděla rady. Stačilo, aby hráči ligového nováčka vystupovali odvážně, nepanikařili, snažili se držet míč co nejvíc na svých kopačkách a využívali každou možnost k protiútoku.

„Ten návod byl poměrně zřetelný,“ připomněl Kozel inspiraci z výkonu Mladé Boleslavi. „I dnes se ukázalo, že to na domácí platí. Bohužel jsme neměli kvalitu v brejkových situacích, abychom jim to udělali ještě těžší.“
Pro Spartu je však i remíza dostatečně velkou komplikací.

Zklamaní sparťanští hráči po bezbrankové remíze s Duklou
Zklamaní sparťanští hráči po bezbrankové remíze s Duklou

Vstoupit do diskuse
2

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud